Liptovský Ján: termální prameny i unikátní architektura

Chladné počasí přímo láká k návštěvě termálních lázní. Kdo nemá rád lázeňský ruch a drahotu lázní u nás nebo v Rakousku, měl by se vydat na Slovensko, kde si může užívat koupání v přírodě a navíc v prostředí starých zemanských sídel.

Jedním z méně známých slovenských klenotů je Liptovský Ján, vesnice plná zemanských sídel zvaných kaštěly. Navíc tam mají také termální prameny.

Po vesnici mě provázejí místní historik Ján Hlavienka a majitel kaštělů Josef Stanislav. „Například tento kaštěl je jedním z nejstarších v obci. A v tomto zase žil profesor Ján Stanislav, jazykovědec a velmi známá osobnost ve Francii i v Japonsku,“ ukazují mi.

Pan Jožka – plným jménem Josef Stanislav – přestavěl jeden ze středověkých kaštělů na malý hotel. Je to ten, z něhož pochází jeho slavná rodina. „Tento dům odkoupil můj předek v roce 1738, a to od Tomáše Szentiványiho,“ říká mi.

Lázně po vzoru Karlových Varů

Liptovský Ján dříve býval známý především jako lovecký revír. Není proto divu, že si právě tady začala maďarská šlechta stavět svá letní sídla.

„Bývali to zemani. Kromě nich tu žili i želiarové, tedy nejchudší vrstva společnosti. Ti měli na starost péči o pána,“ dozvídám se. „Kultura jako taková se sem dostala právě prostřednictvím bohatých zemanů, kteří často cestovali do západní Evropy, především do Francie.“

Některé z kaštělů byly přebudovány na hotely a penzióny

V roce 1927 byly v Liptovském Jánu otevřeny lázně. „Byly plně vybaveny pro 88 lidí,“ upozorňuje Ján Hlavienka.

V současnosti je podle něj obec v úpadku. „Ve 20. a 30. letech však Liptovský Ján po vzoru Trenčianských Teplic a Karlových Varů zažil skutečný rozkvět.“

V centru obce dříve stávala luteránská krčma a hned naproti ní krčma katolická. „Tady hrávali divadlo katolíci a tady zase luteráni,“ seznamuje mě místní historik s minulostí obce.

Nedaleko od nás stojí i kasino. „Bývalo hlavním střediskem zemanské kultury,“ upozorňuje Ján Hlavienka. „Konaly se tam například výroční schůze, bály i svatby.“

Ke koupání i k pití

To už se blížíme k nejpěknějšímu z kaštělů. Patří také panu Stanislavovi a zdobí ho dvě věže. „Bývaly to střílny,“ dozvídám se. „V suterénu býval sklad střeliva.“

Liptovský Ján je jedním z méně známých slovenských klenotů

Na konci Liptovského Jánu vyvěrá termální pramen, který vytváří malý kráter. Dá se v něm koupat. Minerálka tady teče všude – dokonce i lidem na zahradě.

„Včera jsem viděl dvě děvčata a dva chlapce, jak se koupali. Byli spokojení,“ usmívá se jeden z mých průvodců. Druhý dodává: „Voda masíruje tělo, chlad necítíte.“

Na závěr své návštěvy ochutnávám místní minerální vodu. „Naléváme vám ji z lásky a upřímně, aby vám sloužila ke zdraví,“ přejí mi oba místní.


Zvětšit mapu: Liptovský Ján na Slovensku

autor: mdo
Spustit audio