Lidská práva nevyléčitelně nemocných a umírajících lidí

10. březen 2013
Výzvy přítomnosti

Před osmdesáti lety byl v nacistickém Německu přijat zákon nařizující sterilizaci lidí tělesně nebo duševně postižených. Několik let poté byli tito lidé z rozkazu Adolfa Hitlera systematicky vražděni v programu nazvaném Euthanasie.

Český badatelský tým vytvořený na Vyšší odborné škole sociálně pedagogické a teologické Jabok se zúčastnil mezinárodního projektu, který měl na základě této kruté historické zkušenosti zmapovat, jak jsme na tom v oblasti lidských práv osob postižených, nevyléčitelně nemocných a umírajících dnes. Výsledkem projektu je publikace, jejímž editorem je host dnešních Výzev přítomnosti, učitel Jaboku René Milfait.

Více informací o knize Lidská práva osob s postižením, nevyléčitelně nemocných a umírajících je možno získat na webových stránkách www.susa.cz.

Pořad připravil Petr Vaďura.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.