Licence UMTS uděleny - v Evropě už se síť testuje

10. prosinec 2001
Megabyte

V dnešním Megabytu uslyšíte o udělených licencích na provoz sítě UMTS, o zajímavých vánočních dárcích od Pražské energetiky a Českých drah a v naší malé encyklopedii vysvětlí Martin Faťun termín displej.

Do roku 2005 by měla být v Česku zprovozněna síť třetí generace UMTS. Uvádí se to v licencích, kterou získaly dva naši mobilní operátoři - Radiomobil a Eurotel. Pro vládu to ale bylo hořké zklámání - za licence chtěla původně získat 20 miliard, dostane ale o 12 miliard méně. Navíc se do soutěže přihlásily jen dvě české firmy: Radiomobil a Eurotel, přestože odpovědní úředníci a politici prý věděli o několika zájemcích. Třetím problémem je to, že telefony pro tuto síť nejsou a v nejbližší době nebudou. Nad posledním problémem se budou muset zamyslet oba operátoři - výstavba sítě nové generace je bude podle analytiků stát 35 miliard korun.

Zatímco u nás se teprve začne stavit, v Evropě už jsou dvě místa, kde se síť UMTS testuje. Tím prvním se na začátku prosince stalo centrum norského hlavního města Oslo. Norský operátor Telenor ji ale ještě nenabídl komerčním zákazníkům - ti se ještě několik měsíců počkají, až skončí testovací fáze a také než bude dostatek příslušných telefonů. Ovšem ani samotná síť není na takové úrovni, aby snesla skutečný provoz. Není totiž příliš stabilní, a navíc zatím nedokáže přenášet data, spojí pouze hlasový hovor. Pozadu nezůstal ani Britský telecom - síť testuje na ostrůvku MAN. UMTS zatím funguje v ostrém provozu jen na jediném místě na světě v Japonsku.

Pražská energetika nabídla svým zákazníkům 70 korun slevu, pokud svůj účet zaplatí přes internet - tedy stránku společnosti www.pre.cz. Účet musíte ale zaplatit do 16. prosince a to virtuální měnou Q - kterou se účty dají platit už od května. Procentuální sleva je 22 procent, ale nejvíce vám sleví 77 korun.

Vánoční dárek nám nabízejí i České dráhy. Začaly nabízet rezervaci míst ve vlaku přes internet. Rezervaci je možné na stránkách provést nejdříve dva měsíce a nejpozději dva dny před odjezdem u všech dálkových vnitrostátních spojů a mezinárodních spojů, které začínají v České republice. Zájemce o rezervaci u příslušného spoje klikne na ikonku s vyobrazením sedadla a vyplní zadávací formulář. Místenku si můžete vyzvednout u rezervačního terminálu. Služba je bezplatná - pouze při rezervaci místa v rychlíku nebo expresu zaplatí běžnou cenu místenky 20 korun.

Už řadu let závidíme pracovníkům bank - anebo jiných movitých institucí - jejich elegantně ploché displeje zabírající na stole sotva pětinu místa běžného monitoru. Rozměry ale nejsou to jediné, čím se displeje liší. Poslechněme si tedy heslo displej z naší zvukové encyklopedie od Martina Faťuna:

"Displej, na rozdíl od obrazovky, která funguje na podobném principu jako televize, je založen na principu tekutých krystalů. Rozeznáváme dva typy displejů: jednak displeje pasivní, které jsou méně kvalitní, ale levnější a někdy se označují jako DST, a jednak displeje aktivní, které se označují zkratkou TFT. Jsou kvalitnější, ale i dražší."

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu