Letní olympijské hry Tokio - 1964

20. červenec 2013

V říjnu roku 1964 se v japonském hlavním městě Tokiu konaly 18.letní olympijské hry. Zahájeny byly 10., ukončeny pak čtyřiadvacátého října. Dění na olympiádě, které posluchačům Československého rozhlasu v přímých přenosech tlumočil reportér Stanislav Sigmund, si v několika vstupech připomeneme.

Naše první olympijské zastavení vztahující se k roku 1964 se bude týkat slavnostního zahájení her. Z hlediska sportovního vysílání Československého rozhlasu to byla událost v jistém smyslu přelomová.

Nejpoutavějším okamžikem zahajovacího ceremoniálu olympijských her je nepochybně zapálení olympijského ohně. Bylo tomu tak i v případě 18. olympiády.

Tokijská olympiáda se konala pouhé dva roky po chilském úspěchu československých fotbalistů. A tak není divu, že i v olympijském fotbalovém turnaji hráli naši fotbalisté důstojnou roli. Následující ukázka z reportáže Stanislava Sigmunda je ze zápasu našich s brazilskými fotbalisty, který se hrál 16.10.1964.

Dodejme jen, že stav se už do konce zápasu nezměnil, naši vyhráli 1:0. Později se probojovali až do finále, kde se střetli s týmem Maďarska. I z tohoto zápasu existuje část reportáže Stanislava Sigmunda. Poslechněme si její závěr. Co se nepovedlo beze zbytku naplnit ve fotbalovém turnaji, to československým fanouškům vynahradila soutěž ve sportovní gymnastice.
Při závěrečném ceremoniálu, který se konal na tokijském stadionu 24. října 1964, zhodnotil Stanislav Sigmund vystupování československých sportovců. Bylo tehdy, téměř před padesáti lety, neobyčejně úspěšné nejen co se počtu získaných medailí týče (naši sportovci tehdy dobili 5 zlatých, 6 stříbrných a 3 bronzové), bylo úspěšné i po společenské stránce.

Spustit audio