Letní lyžování a ledové království pro děti – na Dachsteinu najdete útočiště před vedrem

5. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Rakousko nabízí v těchto velmi teplých dnech jedno příjemné osvěžení. Lyžování na ledovci. Třeba na tom dachsteinském. V provozu jsou dvě sjezdovky a je na nich slyšet hodně češtiny. A pokud náhodou nemáte vybavení, dá se půjčit. A stejně tak oblečení.

Velkokapacitní gondola pojede za pár minut na ledovec Dachstein, mezi cestujícími jsou i tři slečny z Česka, které si jedou zajezdit na snowboardu. Je teplo a jasno, tyto podmínky jim vyhovují.

„Dny jsou horké, takže přes noc to tu příliš nepromrzá a ráno se krásně jede. Ráda jezdím na měkkém sněhu, takže začínám po dvanácté,“ vysvětluje jedna z Češek.

Zhruba za osm minut je lanovka na ledovci. Dole v údolí bylo 38, tady je příjemných 15 stupňů. Na dachsteinském ledovci lyžuje zhruba 100 lidí, většinou jde o snowboardisty. Jsou tu v provozu dva vleky, takzvané kotváče. Sjezdovky jsou dlouhé zhruba 200 až 300 metrů a lyžování v těchto podmínkách stojí za to.

Čtěte také

Medvědi a koně z ledu

V ledovém království jsou k vidění figury z ledu

Zalyžovat si za 40 eur za den také můžete, i když s sebou nemáte lyže a oblečení. V údolí najdete půjčovny, kde vás kompletně vybaví. „Lyžování v létě je dobrou alternativou,“ potvrzuje majitel jedné z nich. Kromě lyží a bot vám půjčí oblečení, děti do osmi let mají vše zdarma.

A pokud se vám na lyže nechce, ledovec nabízí i další možnosti osvěžení. Atrakcí nejenom pro děti je velké ledové království vytesané přímo do dachsteinského ledovce.

Asi desetiminutová okružní cesta nabízí dětem nejrůznější figury z ledu – medvědy nebo třeba koně. Na jedné cedulce je napsáno, že se nad námi nachází celých šest metrů ledovce. Při teplotě více než 30 stupňů, která je venku, jde o velmi příjemné osvěžení.

Most na ledovci Dachstein
autor: pev
Spustit audio