Leoš Heger: Ministerstvo zdravotnictví pomůže oblastem postiženým povodní

Oblasti postižené záplavami čeká velký úklid. Voda zasáhla taky kanalizace, na osmdesát veřejných vodovodů a devět stovek studní. Pomoc při jejich čištění nabízí ministerstvo zdravotnictví. „V rámci rozpočtu hygienické služby budeme nabízet vyšetření vody po vyčištění studny zdarma. Budeme se tak snažit pomoct lidem, kteří nyní nevědí co dřív,“ slibuje ministr Leoš Heger v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou.

Komu ministerstvo zdravotnictví při čištění vody ve studni nebo ve vodovodu pomůže? Tomu, kdo se přihlásí. „Zároveň budeme potřebovat obecní záruku o tom, že se opravdu jedná o záplavovou oblast a o studny, které jsou používány pro zásobování pitnou vodou,“ dodává.

Na pomoc při čištění studní je ministerstvo zdravotnictví ochotno vynaložit částku v řádu miliónů korun. „Ve srovnání s miliardovými škodami je to relativně malá částka, zároveň však nemáme nijak velký rozpočet,“ podotýká Leoš Heger.

Je možné vodu ze studny, kterou poničila povodeň, používat alespoň jako užitkovou? Co doporučují hygienici zaplaveným oblastem ve dnech, kdy se začínají odklízet škody po povodni? A proč si podle něj dávat pozor na komáry? I na tyto otázky Leoš Heger odpovídal. Mluvil však i o situaci v českém lázeňství.

Záznam celého rozhovoru s Leošem Hegerem v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio