Lékárník: Máme rádi pacienty, kteří se zajímají o svou léčbu

12. září 2014
Žurnál servis

Nebojte se zeptat v lékárně, jestli je kombinace léků, které užíváte, bezpečná. Lékárník bude rád, říká viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

Radiožurnál na vaší straně radil posluchačům, kteří užívají větší množství léků – předepsaných různými lékaři – a nejsou si jisti, jestli je jejich kombinace bezpečná. Nejjednodušším řešením je podle Hojného návštěva lékárny.

„To, jak se léky vzájemně ovlivňují ve svých účincích, či jak ovlivňuje jejich efekt přijatá potrava, patří mezi základní znalosti každého lékárníka,“ vysvětluje viceprezident komory lékárníků. A dodává, že je nejlepší si před poradou užívané léky vypsat včetně dávkování na lísteček.


Poradenství ohledně lékových interakcí nabízejí i některé zdravotní pojišťovny v rámci balíčků služeb pro pojištěnce. Pokud o něj máte zájem, kontaktujte pojišťovnu.

Varuje také před tím, aby si lidé vyhodnocovali kombinace léků sami, například podle informací z internetu. „Část lékových interakcí je používána záměrně a to pacient nemusí vědět, takže ho to jen neoprávněně vystraší. Pokud lékárník takovou interakci zjistí, postup je takový, že zavolá lékaři,“ popisuje magistr Hojný.

Není také třeba se bát toho, že člověk bude muset svoje potíže rozebírat před frontou čekajících v lékárně. „Pokud pacient nechce prezentovat svoje obtíže před plnou oficínou, empatický lékárník mu určitě bude schopen nabídnout nějaké diskrétnější prostředí,“ vysvětluje lékárník.

Rozhodně by ale pacienti nikdy neměli léky vysazovat bez porady s lékařem, varuje magistr Hojný.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio