Ledviny jsou čistící mechanismus těla, za den vypijte až 2,5 litru tekutin, doporučuje nefroložka

4. březen 2023

Za poslední roky jsme udělali obrovský krok dopředu z hlediska léků, pochvaluje si nefroložka, místopředsedkyně České nefrologické společnosti a autorka kolem stovky prací a přehledových článků Romana Ryšavá, která patří k nejcitovanějším odborníkům v oboru nefrologie. V rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou mluvila například o tom, co všechno je pro ledviny dobré a kdy bychom se měli nechat ledviny vyšetřit.

Poznáte na ulici člověka, který nemá ledviny v pořádku? Jsou to třeba takové ty silné kruhy pod očima?

Čtěte také

To bych asi úplně neřekla, ale je pravda, že už pacienti s pokročilým selháním ledvin, kteří jsou na dialýze, tak si určitá stigmata nesou. Je to taková popelavá, bělavá kůže, často mají kožní vyrážky. Když třeba v létě mají krátké rukávy, tak kdo je pozorný, může si všimnout křečovité žíly na předloktí. A to je právě cévní spojka, která se používá k napojování na dialýzu.

Naše babičky říkaly – vezmi si košilku, ať ti netáhne na záda, musíš dávat pozor na ledviny. Měly pravdu?

Do určité míry ano, ale spíš než ledviny nám dlouhé košilky nebo punčocháče ochránily to, že zde byl menší výskyt močových infekcí, protože zejména malá pánev je velmi náchylná na prochladnutí a mladší ženy potom trpí na recidivující močové infekce. Ale určitě je dobré ledviny mít v teple. Pomáhá to i třeba u jedinců, kteří mají močové kameny, tak tam teplo do určité míry tlumí bolest a usnadňuje odchod písku nebo močových kamínků.

Nejsilnější energie ledvin je prý každý den odpoledne mezi 17. a 19. hodinou. Tak co bychom třeba právě v tuto dobu pro ně měli udělat?

Tak minimálně v tuto dobu, kdy většinou přijdeme z práce, bychom se měli zamyslet nad tím, kolik jsme toho za den vypili. Zejména u žen, a já nejsem výjimkou. Když si to spočítám, tak zjistím, že jsem si dala jednu až dvě kávy, ale pouze jednu až dvě skleničky nějakých tekutin. A to je právě ten pravý okamžik, kdy je potřeba tekutiny doplnit. Za den bychom měli vypít kolem dvou až dvou a půl litru tekutin, ale samozřejmě do těch tekutin počítáme i nějaké omáčky, různé polévky. Zase není dobré se přepíjet, ale většinou řešíme problém nedostatečného pití.

Čtěte také

Co je určitě dobré a čím prospíváme ledvinám, to je pohyb, o tom není vůbec pochyb. Fyzická aktivita, přiměřená chůze, běh, jízda na kole jsou určitě pro ledviny dobré. Takže to je přesně pátá až sedmá, kdy bychom se k našim ledvinám a obecně našemu zdraví měli věnovat.

A po sedmé večer, když to chceme dohnat, děláme dobře, nebo ne?

Pití na noc má svůj význam a doporučujeme to zejména u jedinců, kteří mají sklon k močovým kamenům. Ale samozřejmě to pak lidi obtěžuje v tom, že musí častěji chodit v noci močit. Je to dané tím, že když se uložíte do vodorovné polohy, tak se zvýší návrat krve z dolní části těla, z dolních končetin, zvýší se návrat krve k srdci, ledviny se lépe prokrví a začnou více čůrat. Takže pokud to ještě posílíte třeba trochou alkoholu nebo tím, že vypijete tři čtvrtě litru vody na noc, tak si můžete být jistí, že dvakrát až třikrát budete vstávat. Ale na druhou stranu je to stále lepší než nepít vůbec přes den.

Říká se, že by člověk neměl dlouhodobě brát léky proti bolesti. Je jejich nadužívání problémem pro ledviny?

Záleží na dávce a na dlouhodobosti podávání. Obecně nesteroidní antirevmatika jsou pro ledviny nejškodlivější, protože snižují průtok krve ledvinami a mohou dokonce při větších dávkách a dlouhodobějším brání, tím myslím víc než třeba tři dny, navodit až selhání ledvin. Takže to jsou léky, které mohou být potenciálně velmi nebezpečné.

A pokud je ve větším množství konzumují lidé, kteří již mají nějakou ledvinovou nedostatečnost, tak pro ně to může být opravdu velký problém. Ale ne všechna analgetika z hlediska efektu na ledviny jsou na tom stejně. Nesteroidní antirevmatika, tedy brufeny, ibalginy, ibuprofeny, ty jsou bohužel pro ledviny nejškodlivější.

Jak hodně alkohol škodí ledvinám? A proč bychom se měli vyvarovat soli? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související