Léčba cukrovky? Spíše hasíme požár, než abychom řešili prevenci, popisuje diabetolog

14. listopad 2021

Dobrá životospráva a pohyb jsou základem pro lepší život člověka. V IKEMu proto zahájili studii, která má prokázat, že změna životního stylu má obrovský efekt. „U pacientů, kteří mají srdeční arytmie, intervencí životního stylu snížíme hmotnost, takže bude menší pravděpodobnost, že po účinné léčbě se jim bude onemocnění vracet,“ říká Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie IKEM. Jak je to s cukrovkou? Dá se léčit bez inzulinu? A při jakých příznacích máme zpozornět?

Jak vypadá typický diabetik?

Cukrovka 1. typu je ta, která se musí léčit inzulínem, tělo diabetika není schopné inzulin vůbec vyrábět. A je to typ cukrovky, která vzniká spíše v mládí a léčí se podáváním inzulinu. Těchto pacientů je maximálně do pěti procent. Zatímco převažující typ cukrovky dnes je cukrovka 2. typu, která je spojena s obezitou, nízkou fyzickou aktivitou, nezdravým životním stylem a spíše se středním až vyšším věkem. A tam, kromě nedostatku inzulinu, je problém zvýšená citlivost na inzulin, která vzniká tehdy, když pacienti mají nadváhu. 

Čtěte také

Před sto lety byl objev inzulinu průlom. Chystá se něco v léčbě, co budou moci lékaři v budoucnu nabídnout pacientům?

Je celá řada velmi zajímavých věcí, a teď budu mluvit o cukrovce 2. typu. Máme několik velmi zajímavých možností. Už jsem zmiňoval léčbu cukrovky přes působení střevních hormonů, které regulují přísun potravy. A tam je celá řada látek, které jsou velmi účinné jak na cukrovku, tak na snížení hmotnosti. Jsou to léky, které se podávají většinou injekčně, ale ta injekce může být jednou týdně. Je to léčba, která může nejenom léčit cukrovku, ale také může chránit před komplikacemi. Myslím si, že to je velká budoucnost léčby diabetu a posouváme se stále k účinnějším a účinnějším lékům.

Pokud bychom ale chtěli zásadně změnit přibývání počtu pacientů, tak se musíme posouvat jednoznačně do prevence, a to už v dětském věku. A to se bojím, že v České republice moc neumíme. Spíše hasíme požár, než bychom řešili prevenci.

Dá se říct, že obezita je novodobou epidemií, netýká se jenom Evropy, ale Spojených států i afrických zemí?

Obezita je možná asi největší hrozbou zdravotnického systému. Všechny ostatní civilizační nemoci na obezitu nějakým způsobem navazují. A obezita zvyšuje jejich riziko. Bohužel už to zdaleka není problém jen těch nejvyspělejších zemí světa, ale je to problém prakticky všude. Největší nárůsty obezity dnes jsou v zemích jako Indie, Čína, jihovýchodní Asie. A vůbec největší výskyt obezity je v zemích Blízkého východu.

 

autoři: Zuzana Burešová , prh
Spustit audio

Související