Na moderní léčbu cukrovky nedosáhne každý. Můžou za to regulace pojišťoven, upozorňuje lékař

18. červenec 2019

Diabetologové se bojí pacientům předepisovat moderní, nákladnou léčbu. Pojišťovny totiž výdaje na ni regulují. Diabetologové tak mohou přijít o desítky až stovky tisíc korun. „Léčba komplikovanějšího případu cukrovky může stát několik set tisíc ročně, léčba průměrného diabetika 60 tisíc ročně,“ upozorňuje přitom Martin Haluzík z České diabetologické společnosti. 

Moderní léčba přitom může pro pacienta znamenat výrazné zjednodušení léčby. „Nevede ke zvýšení hmotnosti a k takzvané hypoglykemii. Největší výhoda těchto léků ale je, že snižují riziko infarktu, cévních mozkových příhod a také riziko selhání ledvin,“ vypočítává lékař.

Strašák jménem cukrovka aneb pomalý zabiják. Život s diabetem a cukr pod kontrolou

Diabetes

MUDr. Alena Šmahelová v naší radioporadně na téma: život s diabetem aneb jak mít cukr pod kontrolou.

Právě výdaje na tuto moderní léčbu ale pojišťovny regulují, a dostanou se k ní proto jen vybraní pacienti. „Máme odborná doporučení, podle nichž by ji mělo dostávat poměrně vysoké procento pacientů. Na druhou stranu jsou diabetologové velmi přísně regulováni úhradovou vyhláškou, která nevzala v potaz to, že tyto nové léky stojí výrazně víc peněz,“ popisuje současný stav Martin Haluzík.

K léčbě modernější léčbou tak lékaři vybírají hlavně mladší pacienty. Situaci s pojišťovnami se ale zároveň snaží dlouhodobě řešit – tak aby mohli dražší léčbu předepisovat všem pacientům, kteří ji skutečně potřebují.

„Vyjednáváme se zdravotními pojišťovnami i ministerstvem zdravotnictví, neřekl bych ale, že se povedlo docílit nějaké výraznější změny,“ připouští Martin Haluzík z České diabetologické společnosti.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio