Ladislav Tajovský: Povodně a ekonomika? Co je špatné pro jedince, není dobré pro společnost

Českem se i dnes přehnaly silné bouřky, které udržují ve střehu zejména obyvatele regionů zasažených povodní v minulém týdnu. Podle ekonomů se škody způsobené záplavami vyšplhají možná až na desítky miliard korun. Vláda nabízí první finanční pomoc lidem i firmám, které zasáhla velká voda. Můžou ale záplavy naopak nastartovat českou ekonomiku investicemi do stavby domů a silnic?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Téma pro Ladislava Tajovského z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Dobrý den.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéDobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPane Tajovský, co vy si o tom myslíte? Můžou povodně paradoxně pomoci české ekonomice?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJá si o tom myslím to, že pokud by přírodní katastrofa měla být u něčeho s plusovým znaménkem, měla by tedy něčemu pomoci, tak by to mělo být i pro ty, kteří doteďka to neviděli jasný důkaz o tom, že něco takového je naprostý nesmysl a naprosto scestné. Čili, pokud si vzpomínáte, tak myslím, že to je současný prezident a nevím, jestli to bylo při inauguraci nebo při nějakém dalším projevu, řekl, že musíme se z krize proinvestovat. Já tohle to považuji za hluboký, ale hluboký omyl maximálně možný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProinvestovat to nejde?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, jde to určitě, teď se můžeme taky proinvestovat, teď můžeme stavět rozbořený domy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo asi budeme muset.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, hlavně, abychom mohli, aby bylo z čeho, protože proinvestovat se taky dá na dluh a to jsme tady dělali docela dlouho, čili pak se potom nemůžeme v budoucnu divit tomu, že se zase budeme divit jednou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak, ale vy říkáte, jestli to bude možné, ale ti lidé prostě prokazatelně někde přijdou o střechu nad hlavou, už teď se objevily ve středních Čechách informace, že v některých obcích prostě půjdou domy dolů, protože jsou natolik podmočené a statisticky nevyhovující, že jaksi nebude možné v nich bydlet, to znamená, že ti lidé budou muset někde ty peníze vzít a ty investice budou.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, to je, my tady musíme rozlišovat investice jako to, že se něco buduje, staví, já nevím něco a ..., a v jedné větě jste řekla peníze a investice. To je něco jiného. Na investice musíte mít, nebo si na ni musíte půjčit. A zkuste se, zkuste jít ven tady z týhle tý XIII a zeptat se někoho, kdo má ten barák zatopenej, jestli to vnímá to zatopení tu možnost, že si bude muset postavit novej dům, jako něco pozitivního, takovýho člověka nenajdete.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo určitě ne, ale ...

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéKdyž to je negativum pro jednotlivce, pro obce, pro vesnice, proč by to mělo být pozitivum pro něco, čemu my říkáme HDP na té makro, celostátní úrovni?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá se neptám na to, jestli je to dobré nebo špatné, to určitě není dobré pro ty lidi, kteří teď sčítají škody a ...

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJá vám skočím do řeči, jo?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMně jde o to, co byste jim tedy doporučoval, nebo co si myslíte, že se stane?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéVy říkáte, že to není dobré pro lidi, ale implicitně v tom je obsaženo v té věcí otázce, že to bude, může být dobré pro ekonomiku, rozumím tomu dobře?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaSpíš mi odpovězte na mou otázku, než že byste mi kladl nějaké vy? Přece jen mi řekněte, když ...

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéCo já říkám, že když to není dobré pro lidi, tak to nemůže být v žádném případě dobré pro ekonomiku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle teď mi spíš řekněte, co tedy ti lidé mají dělat a co budou dělat? Vy říkáte, že to dobré není, dobře, to já vám neberu, ale teď asi budou muset někde vzít ty peníze, někde se budou muset vzít, někdo bude muset stavět, domy, silnice, mosty. Tam budou investice.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, to zcela určitě, místo těch, které by byly, kdyby se tohle stavět nemuselo. Rozumíte tomu?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaRozumím.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéKdyž prostě ten dům, ty prostředky, z kterých budete stavět dům, silnici a tak dál, a tak dál ve fondu dopravní infrastruktury třeba je nějaký objem peněz, řekněme 100 něčeho, 100 miliard plácnu, je to jedno, teď se bude muset za 5 miliard opravit stará silnice a těch miliard tam nebude na to, aby se postavily nový silnice plánovaný. To je prostě to samý, vy se ptáte, co bude dělat člověk, kterýmu to spláchlo vodu, no, bude prostě si zoufat a půjde do pojišťovna a doufat, že mu pojišťovna něco zaplatí, ale rozhodně mu nezaplatí všechno, takže bude muset to, co má našetřený třeba pro děti na školu, na dovolenou na příští rok, já nevím, třeba chtěl přistavět, koupit nový auto, no, to do toho bude muset vrazit. Čili ta modla HDP, která, ta vlastně říká, že to, co je takhle triviálním uvažováním špatné pro jednotlivce by nějakou, nějakým zázrakem mělo být dobrý na tý makroúrovni, není to pravda.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHrubý domácí produkt říkáte, že je modla, ale není pravda, že po povodních 2002 přece jenom ty následné práce, ty rekonstrukční ekonomiku nastartovaly, a to poměrně významně pro léta 2003 až 2007, někteří ekonomové na to poukazují?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTak já půjdu k jádru té vaší otázky, jestli to není pravda, není to pravda v žádném případě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNeměly žádný vliv na to, že ekonomika se zvedla?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNa to, že ekonomika rostla po roce 2002, ta rostla v celém světě z důvodu humanitární expanze po splasknuvší dotcom bublině a po obavách z recese následující po 11. září 2001, čili jestli tam měli nějaký faktor, nějaký růstový faktor práce, které si vyžádala povodeň, nejsem schopen říct, velice pravděpodobně si myslím, že ne, ale nikdo to není schopen oddělit. Každopádně, každopádně povodeň nebo jakákoliv katastrofa tohoto druhu je vždycky čistá ztráta. Tady se furt šermuje tím HDP, hrubým domácím produktem, to je ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProtože, pardon, někteří odborníci tedy ekonomové říkají, že to může znamenat krátkodobou vzpruhu právě hrubý domácí produkt.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéVy víte, co jsou ekonomové zač.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo jsou ekonomové zač?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, přesně tak ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo jsou zač?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, když někdo říká tohle to, tak bych to radši neměl říkat na veřejnost nahlas, protože hrubý domácí produkt je toková veličina. Ta vám měří, když vás, když vy přijdete domů a vykradou vás, seberou vám prostě veškerý cennosti, co tam máte, seberou vám notebook, seberou vám telefon, seberou vám televizi, věci, který vy chcete nebo potřebujete.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaUmím si představit z vlastní zkušenosti.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTak vy si je budete muset koupit znovu. Vaše soukromé HDP to bezpochyby zvedne, protože vy budete spotřebovávat, firma, která to bude muset vyrobit, ale váš majetek, vaše bohatství se tím samozřejmě sníží.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle můžu potom začít víc vydělávat, abych si mohla dopřát to, co jsem měla předtím.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéPřesně tak. Čili vaše ..., abyste si mohla dopřát ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA tím se zvedne i moje soukromá ekonomika.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéAbyste si mohla dopřát, co jste měla předtím, je absolutně přesný, to je na Nobelovu cenu, jo, abyste si mohla dopřát to, co jste měla předtím, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNebudu mít víc.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické... tak vy budete muset víc pracovat, čili vaše HDP se bezpochyby zvedne to meziroční, to roční a tak dále, měsíční, jak to chcete měřit, ale vaše bohatství, vaše životní úroveň se tím nezvýší, naopak se sníží, čili veškerá takováhle katastrofa je přímým snížením bohatství. Že se tím může HDP zvýšit v důsledku, je klidně fakt, ale je to úplný jako nesmysl, protimluv, protilogická věc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá zůstanu u toho vašeho příměru, že tedy člověku odcizí jeho nejcennější věci, že on bude vydělávat víc, že se bude snažit víc ...

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéBude muset vydělávat víc, no.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVezme víc práce prostě, a tím ale se rozhýbe pracovně celý jeho život. Kdybychom to převedli na celou ekonomiku, tak to přece logicky znamená i víc pracovních míst.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, ale, jde o to vaše celkové bohatství, o tu celkovou životní úroveň. Vaše bohatství se sníží.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle to může přijít potom, když bude víc pracovních míst, tak se možná zvedne úroveň těch lidí.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJestli si řekněte, jestli myslíte, že druhá světová válka byla důvodem proto, že Německo zažilo hospodářský zázrak, protože se muselo zvedat z popela, jo, toto je totiž stejná logika. Jak jsme se o tom tady bavili před vysíláním, v tomto případě vláda, která vzejde z voleb v příštím roce, má ideální prorůstovou možnost v té možnosti, že nechá vyklidit jižní Čechy, bouchnout Temelín a máme fantastický podmínky vzestup. HDP nám poroste bez jakýchkoliv pochyb, ale budeme chudší. Jde o to, o co nám jde víc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNaladili jste Dvacet minut Radiožurnálu, tentokrát s Ladislavem Tajovským z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Pane doktore, jaké vy odhadujete ty škody, které napáchaly záplavy? Někteří vaši kolegové, myslím tím experty na ekonomiku už říkají, že to bude tak okolo 20 miliard korun, zřejmě ta horní hranice?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéDohodneme se, že mi nebudete říkat "pane doktore", já s vámi budu dál mluvit, jo?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNo, tak dobře, pane Tajovský. Ale jste doktor?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTakže, takže jakýkoliv stanovování, tyhle ty čísla po mě absolutně nechtějte. Před pár dny jsem slyšel 7 miliard, ještě před více dny jsem slyšel, že to bude určitě nad miliardu. Čili je velice pravděpodobné, že ta částka se bude pohybovat v tomto rozmezí, ale jestliže to je rozmezí mezi 7 až 20 miliardami, co jsem slyšel já, tak to znamená, že nikdo nic neví. A zase zkušenost je taková, že i třeba z důvodu vyplácení pojistek jsou ty částky zpočátku vždycky jakoby nadsazované, ale o tom vám nejschopen nic říct, protože jsem to neměřil, nepočítal, neznám to.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo říkáte na pomoc, kterou zatím vláda nabízí lidem, firmám v postižených oblastech?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéMusím říct, že já jsem k současné vládě velice kritický. Za dobu jejího fungování řekl bych skoro čím dál tím víc, ale že to, jak si počínají její představitelé dejme tomu i ti nejvyšší nebo ten nejvyšší v současné době, tak to kvituji velice pozitivně, a ty návrhy, s kterými vláda přišla, to znamená relativně umírněná částka nějaké okamžité pomoci, to je do těch 15 násobků životního minima a potom naopak třeba daňový prázdniny a tak dále, různý posečkání, tak to mi přijde velice rozumná věc, překvapivě rozumná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo zrušení daně z příjmu za letošní rok. Já jsem se ale bavila se zástupci podnikatelů, živnostníků a ti říkají, že je to zrovna to zrušení daní z příjmů poněkud pomalé opatření, které přijde až příští rok, oni, že potřebují teď nějakou vzpruhu, v tom byste s nimi souhlasil?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, určitě, já taky potřebuju vzpruhu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo každý potřebuje vzpruhu.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéPřesně tak.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle jestli to není pro ty podnikatele, kteří jsou zasaženi povodní, teď opravdu pomalé?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéPodívejte se, já mám kamaráda, dobrýho kamaráda, kterýmu povodeň vyplavila tábor, který chystal na léto na děti a on mně psal, že potřebuje ..., jestli jako nevím způsob, jak pomoci nějakým způsobem něco někde vybrat. A já jsem mu napsal, ježíš to je hrozný, ale doufám, žes to měl pojištěný. Jo, čili v tomto, na co se mě ptáte, ta okamžitá pomoc, nouzová pomoc a tak dále, to řešení těch vytopených provozoven a tak dál, to je záležitost pojišťoven, od toho ty pojišťovny jsou. Pojišťovny nejsou proto, aby vyplácely bonusy svým šéfům, ale aby dělaly svoji práci, když se něco takovýhleho stane. Pojišťovny jsou jenom instituce, které mají fungovat v době nějakých katastrof a nepříjemný událostí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNemohla by vláda přesto dělat víc? Viděl byste tam nějaký prostor?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTak určitě jo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTřeba?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTřeba mohli by více lítat vrtulníkem a dívat se z výšky, jak to je hrozný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNe, vážně, vážně. Ekonomicky, jak byste ještě dokázal poradit tu pomoc pro postižené oblasti, firmy?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJá si myslím, že ty daňové prázdniny, že to je nejrozumnější daňové opatření, čili s tím ..., kdybych, kdyby to bylo na mě, kdybych třeba měl říct svoji jakoby připomínku k tomu, tak rozhodně si myslím, že by to mělo být ještě doplněno podobným opatřením ne na daňové stránce, ale na tom, čemu se říká pojištění, pojistné, odvody na pojistné, to jsou taky daně, ale říká se tomu jinak, a toho se to týkat nebude. Čili tam ta daň z příjmu je v tomhle tom ohledu relativně malá částka ve srovnání s tím, co musí podnikatelé odvádět na pojistném. Čili, kdybych měl vládě poradit, tak řeknu rozšiřte tohle to i na to pojistné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž jsme u těch pojišťoven, nezachytil jste ten názor, že by finanční sektor mohl být oslabený, protože by se mohly pojišťovny kvůli záplavám dostat do problémů?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéMyslím si, že rozměr těch letošních záplav je násobně menší než ten poslední před těmi 11 lety. A teď teda to jste mě dostala, nepamatuji si, že by to vedlo ke krachu nějaké významnější pojišťovny nebo instituce tohohle druhu. Čili jasně teoreticky se to stát může, ale existují tady takzvané zajišťovny a myslím si, že se to nestane. Nemyslím, že ten rozměr je tak dramatický, aby se něco takového mohlo stát, jo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaČekáte, že by se mohly ty záplavy nějak výrazněji projevit na státním rozpočtu, že by to nemusel úplně unést? Ony tam jsou rezervy okolo 4 miliard tuším na nepředpokládané události tohoto typu?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTak na tohle to má rozpočet svoji kapitolu ve výši, kterou jste říkala. Já si myslím, že ten projev na státní rozpočet bude překvapivě malý. Myslím si, že ten může být zásadě na straně výdajů, což vláda má a vláda se v tomhle tom snaží být velice umírněná, uměřená, protože ministr financí a předseda vlády říkali, že ty výdaje, které budou na pomoc postiženým, nepůjdou na úkor zvýšení deficitu a další projev směrem k zhoršení rozpočtového hospodaření je ve formě nižších příjmů, jo, nižších vybraných daní, čili myslím si, že ten daňový výpadek bude výrazně menší, než se teď očekává.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá mám v rukou váš článek Povodně růstový dar z nebes. Vy jste mi prozradil, že ne úplně všechno v něm jste myslel vážně. Mě zaujala třeba zmínka o povodňovém šrotovném, protože voda poškodila auta nejen v České republice, ale i v sousedních zemích, všude budou chtít lidé levnější vozy, že by to mohlo třeba podpořit tuzemské automobilky.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéVy jste mě asi ne úplně dobře poslouchala, já jsem říkal, že v tom článku jsem prakticky všechno myslel ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVšechno jste tam myslel.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické... jinak než vážně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA co třeba to šrotovné?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, to mělo jasně ukázat, ale bohužel teda se přiznám, že teda jsem ten článek nenapsal tak, aby to všichni pochopili, což je chyba autora vždycky, to mělo ukázat, to šrotovný je ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMůžete to vysvětlit právě teď.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTo je prostě definiční nesmysl. Samozřejmě, když se vám utopí auto, vy ho musíte vyhodit, což já jako tomu nerozumím, ale když nateče do motoru auta, tak prej to je na vyhození prakticky, tak si budete muset koupit nový, ale pokud vám ty peníze nenapršej jako ta voda, tak zase budete muset něco jinýho oželet. Čili v tomhle tom ohledu mělo být zřetelný, že jako dovedu si klidně představit, že to jednomu podniku pomůže na úkor podniku jiných samozřejmě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAutomobilkám na úkor něčeho, co si ti lidé budou muset odepřít.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTřeba. Na úkor cestovních kanceláří, protože nebudou jezdit na dovolený třeba. Ale myslím si, že pokud, že člověk, který má zatopený barák a neví, kde sežene prostě peníze na provoz běžný, tak určitě nebude kupovat nový auto místo zatopenýho, ale koupí si auto ojetý.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže by mohly být povodně ale požehnáním pro některé firmy, třeba pro automobilky?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, nebo třeba pro firmy, který prodávaj vysoušecí zařízení nebo pro firmy, který vyráběj savo nebo gumový rukavice, tak pro ty zcela určitě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJejich bohatství se zvedne tedy?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJejich bohatství zcela určitě. Když vás okradu, tak moje bohatství se taky zvedne, když mě nechytnou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA pro ekonomiku jako celek, co to znamená, když tyto firmy budou na tom líp?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, to znamená, že ty obrovský ztráty, který jsou v řádu jste říkala až 20 miliard, budou někde částečně zlomkovitě vykompenzovány, ale bude to, já jsem to říkal, bude to pro ekonomiku čistá ztráta.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaČistá ztráta to nebude, když budou částečně vykompenzovány ty náhrady ...

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéČistá ztráta, to znamená něco plus, něco minus, ale když je to celkově minus, tak tomu se říká čistá ztráta, víte?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDobře a ještě jednu věc z toho článku, že by mohly pomoci demolice, to jste tady nemyslel vážně, tedy jaksi, že by mohly nahradit ty povodně demolice?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéNo, to jsem tam, zase to mělo být ukázáno, já jsem prostě to napsal špatně, no.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle říct to můžete teď, jak si to myslíte.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJasný, jasný. Jeden chytrej ekonom v roce 1850 napsal esej, který se jmenuje Co je a co není vidět a tam uvádí slavnej příklad rozbitýho okna a v zásadě z toho vyplývá, a to je zase přece úplně samozřejmá věc, že zničení čehokoliv, co má užitnou hodnotu pro toho majitele, musí být ztrátou, cokoliv, co pro vás má užitnou hodnotu, čili ten termín, kterej já tam používám to demolice v zásadě má ukázat prostě, že tohle to by se mohlo, o těch povodních bychom mohli hovořit jako o pozitivním, jedině v případě, že všechny domy, který byly zničený, by byly stejně na odstřel, na odpis a jejich majitelé by přemýšleli o tom, jak je co nejlevnějc zbourat. V tom případě by ty povodně byly darem z nebes, ale v jiným je to zase ztráta.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMy se bavíme, pane Tajovský, o tom, jestli povodně, což vy říkáte, že ne, na tom už jsme se shodli, nějak povzbudí investice, ale různí ekonomové přednedávnem také přišli s tím, že jelikož Česko je v hluboké recesi, nejhlubší v novodobé historii, že by mělo se zaměřit právě na investice, že to vláda podcenila, souhlasíte s tím?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJá bych řekl, že ne v nejhlubší, ale nejdelší recesi, ale, neřekl bych, že to vláda podcenila, myslím si, že vláda už se tady nainvestovala dost a stálo nás to obrovský množství peněz, čili nechal bych to na soukromém sektoru. Vláda tady jo, určitě vláda mohla udělat větší prostor pro soukromý aktivity, ale myslím si, že po vlastně minulá dekáda, zase neznám číslo, nějaký sumář, ale myslím si, že minulá dekáda z hlediska kumulovaného růstu investic, myslím dekáda od roku 2000 do roku 2010, kdoví jestli nebyla rekordní za desítky, desítky let zpátky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže, když ... ano.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéČili teď jinými slovy tam jsme se nainvestovali na několik let dopředu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž teď ministerstvo financí právě dnes oznámilo, že příští rok se mají výdaje státu zvýšit o 15 miliard korun, v roce 2015 o 10 miliard, tak to podle vás není správné?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéTakhle, vláda se drží střednědobého rozpočtového výhledu, čili tato čísla musíme číst v kontextu deficitu, který je naplánován a který máme svého druhu povinnost držet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak je to zvýšení výdajů.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéAle je to zvýšení výdajů a pokud ekonomika neporoste, tak to bude zvýšení nejen nominální, ale i reálné, byť teda jenom zlomek, protože ty výdaje budou, je to všechno přes bilion korun nebo bilion 100 miliard, já nevím, kolik je letošní rozpočet, ta výdajová stránka. Čili to bude skutečně jako drobný růst, ale bude, jo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže tyto výdaje byste podpořil, i když říkáte, že vláda už se nainvestovala dost?

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéJá jsem, já, pokud se ptáte na můj názor, tak já si myslím, když budou rok od roku výdaje státu klesat, tak to bude jen dobře.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přijal Ladislav Tajovský z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Díky, že jste si udělal čas. Na shledanou.

Ladislav TAJOVSKÝ, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomickéDěkuju. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOd mikrofonu se loučí Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: ves
Spustit audio