Ladislav Machala

1. prosinec 2009

Největší výzvou vedle hledání léku, který by uzdravil pacienty nakažené virem HIV, stále zůstává prevence tohoto onemocnění, potvrzuje MUDr. Ladislav Machala z infekčního oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce, jehož specializací je léčba pacientů s onemocněním AIDS. Čemu všemu dnes lékaři čelí v boji s tímto zákeřným onemocněním se Ladislava Machaly u příležitosti Světového dne boje proti AIDS ptala Daniela Karafiátová. Ve středu 2. prosince bude hostem Zdenka Crkvenjaš, primářka popáleninového oddělení FN Ostrava.

"Ročně u nás zemře kolem tisíce lidí na následky dopravních nehod a málokdo si troufne se na křižovatce nerozhlédnout. Mám často pocit, že lidé, kteří se u nás nakazí HIV infekcí, vstupují do křižovatky, aniž by se rozhlédli," uvádí Ladislav Machala přirovnání, které výstižně shrnuje přístup části veřejnosti k prevenci onemocnění AIDS.

Nemoc, s níž pacienti i medicína bojují už od roku 1983, je stále jednou z nejzákeřnějších na světě. Přestože Česká republika patří podle statistik k zemím, kterým se daří s jejím epidemickým šířením bojovat nejlépe, není na místě riziko nákazy zanedbávat. "U značné části nově příchozích pacientů bylo dost zbytečné, že se nakazili," varuje Ladislav Machala.

Jeho pacienty jsou především mladí lidé kolem 20 až 25 let z nejrůznějších společenských vrstev. "Jsou to lidé na okraji společnosti, kteří se třeba živí prostitucí a konzumují drogy, i lidé, kteří jsou velmi dobře finančně situováni a hledají si jenom obveselení v nezodpovědném sexu," přibližuje skupinu svých pacientů Ladislav Machala.

Překvapivě velká skupina nakažených pacientů podle Ladislava Machaly spoléhá na moderní medicínu a její schopnost rychle vyvinout účinný lék. Specialista z infekčního oddělení FN Na Bulovce však varuje - přestože je v dnešní době lékařská věda schopna HIV pozitivním pacientům prodloužit život, není to rozhodně zadarmo.

Vysoká je jednak finanční cena léčby, ale hlavně její dopady na kvalitu života. A přestože má medicína dnes k dispozici již poměrně široké spektrum léků pro boj s tímto onemocněním, musí neustále čelit stále se zvyšující rezistenci zákeřného viru.

"Virus umíme zahnat do kouta a bušit tam do něj, jako když jeden boxer buší do druhého, ale když přestaneme, tak je virus zase schopen se zvednout," shrnuje Ladislav Machala v nadneseném přirovnání situaci, ve které se nachází současná medicína bojující s virem HIV.

Ladislav Machala v rozhovoru přiblížil i další aspekty léčby HIV pozitivních pacientů nebo porovnal možnosti, které má k dispozici medicína u nás a za hranicemi. Jeho odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ladislavem Machalou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po vysílání stihl Ladislav Machala odpovědět ještě na několik posluchačských dotazů v on-line rozhovoru. Z jeho záznamu se tak například dozvíte, jaké jsou cesty přenosu viru nebo kolik procent dětí je podle statistik ohroženo přenosem nákazy z matky na plod.

autor: and
Spustit audio