Kyjev osvobozovali i českoslovenští vojáci, připomněl Miloš Zeman na Ukrajině

Ukrajinci si v těchto dnech připomínají jeden historický fakt, na který už zapomněli, anebo o něm ani nevěděli. Přesně před sedmdesáti lety se totiž do osvobození Kyjeva zapojili i českoslovenští vojáci. Ukrajincům to minulý týden přijel osvěžit i český prezident Miloš Zeman. V centru Kyjeva navíc vznikla výstava, která osud československé brigády podrobně mapuje.

Dvě ukrajinské Češky zpívají nad hrobem padlých československých vojáků na vojenském hřbitově v Kyjevě. Odtud se prezident Miloš Zeman přesunuje do centra města. Přímo před radnicí a novou výstavou ho vítá kyjevský primátor.

Přibližují osvobození Kyjeva i osudy vojáků

„Dnes máme tu čest ještě jednou si připomenout československé vojáky, kteří obětovali svůj život při osvobození Kyjeva,“ říká primátor.

Čtěte také

„Jsem hrdý na to, že na osvobození Kyjeva se podílely i československé jednotky. A jsem si vědom toho, že našim jednotkám se podařilo probít až do centra města,“ připomíná Miloš Zeman. Věděli to ale vůbec samotní obyvatelé Kyjeva?

„Vesměs nevěděli, a to ani historici. A proto jsme se snažili, aby výstava přiblížila fakt, že tady bojovalo přes tři tisíce Čechů a Slováků. A také, jaké byly jejich osudy před tím než přišli do Kyjeva, a poté, co se vrátili do Československa. Mnozí totiž byli součástí represí vojáků nejen ze západní fronty, ale i z východu,“ dodává Luboš Veselý, spoluautor výstavy.

Z výstavy v centru Kyjeva

Výstava je určena i náhodným kolemjdoucím

Chreščatik, to je centrální tepna Kyjeva. Denně tudy projdou tisíce lidí. Ti dnes mají možnost se zastavit u výstavy, která připomíná, že na osvobození Kyjeva se podíleli i českoslovenští vojáci.

„Upřímně řečeno jsem to nevěděl. Historii znám dobře, ale o tomto nás nikdo ve škole neučil,“ říká mi 22letý Andrej, který si výstavu na ulici prohlížel v devět večer.

„Velmi mě to zajímá, protože z osvobození Kyjeva se dochovalo velmi málo fotek. Když jsem se o výstavě dozvěděl, hned mi bylo jasné, že ji musím vidět,“ tvrdí pan Igor.

Čtěte také

Český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch dodává: „Teď do 6. listopadu zůstane výstava v centru Kyjeva a řada lidí – třeba i náhodných kolemjdoucích – se může seznámit s tím, co pod nánosy let historie už tak často nevyplavuje.“

Čeští vojáci osvobodili také klíčová místa

Československá jednotka bojovala u Kyjeva pod vlastním praporem a nápisy Věrni zůstaneme a Pravda vítězí.

Prezident Zeman s válečnými veterány

„Mysleli a jednali samostatně a dokázali osvobodit filmová studia, závod na výrobu zbraní, nádraží. Ta jejich role byla významná,“ připomíná Luboš Veselý. Výstava v centru Kyjeva tento historický fakt znovu osvěží. Jak na Ukrajině, tak i v Česku, dodává ministr obrany Vlastimil Picek.

„Já bych ještě rozšířil výuku především na základních školách, aby mladá generace věděla, co jejich dědové a pradědové dělali.“

Při osvobození Kyjeva přesně před sedmdesáti lety zemřelo 30 československých vojáků. I jejich oběti si teď tedy na Ukrajině připomenou.

autor: pev
Spustit audio