Kvůli rasistickému žhářství jsou ve vazbě čtyři muži

14. srpen 2009
Zprávy

Čtyři muže ze severní Moravy obvinila policie v souvislosti s dubnovým žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Na všechny uvalila vazbu. Celkem policisté zadrželi dvanáct osob - devět mužů a tři ženy, ostatní mimo hlavní čtveřici po výslechu propustili.

Jak informovala Brigita Bilíková z Krajského státního zastupitelství v Ostravě, zadržená čtveřice čelí obvinění z pokusu o vraždu s rasovým motivem.

Jde o muže kolem pětadvaceti let z Moravskoslezského kraje. V případě prokázání viny jim hrozí od 12 do 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

Všichni čtyři obvinění, kteří patří k přívržencům krajní pravice, byli podle policie na místě činu, někteří z nich se k trestnému činu doznali. Útok spáchaný v noci na 19. dubna prý připravovali několik týdnů.

"Domluvili se na způsobu útoku, společně - každý něco - zařídili lahve, tekutinu, zápalné knoty. Poté v nočních hodinách dojeli na místo, jeden zůstal v autě, tři z auta vystoupili a každý do tří ze čtyř předních oken hodil jednu láhev, čímž výrazně zvýšili hořící účinek," popsala útok Bilíková.

Dům si podle ní pachatelé vytipovali náhodně, ale věděli, že jde o rodinu s dětmi. Následný požár zranil tři lidi, nejvážněji dvouletou Natálku, která je stále v péči lékařů. Utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla a její stav je dál velmi vážný.

Lubomír Metvar z odboru obecné kriminality Policie Moravskoslezského kraje doplnil první podrobnosti: "Někteří z podezřelých a zadržených mají za sebou trestní minulost. Někteří ze čtyř zadržených se k trestnému činu doznali a projevili určitou dávku lístosti. Zbývající se k trestnému činu nedoznali."

Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie ČR Roberta Šlachty bleskové zadržení radikálů zatím nevyvolalo nějakou odezvu v extremistických skupinách: "Samozřejmě sledujeme reakce, ale v současné době nemáme informace o nějaké odvetě."

Bývalý ministr, v současné době soukromý advokát Tomáš Sokol řekl Rádiu Česko, že případ má velmi zavrženíhodné okolnosti - byl to pokus o vraždu více osob. V případě prokázání viny odhaduje výši trestů kolem dvaceti let vězení.

Ladislav Toušek ze společnosti Člověk v tísni řekl v Radiofóru Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, že podobných případu už bylo devatenáct. Žhářství je tedy podle něj častým projevem extrémistů.

Ladislav Toušek ze společnosti Člověk v tísni v Radiofóru Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu o žhářství extrémistů, záznam v RÁDIU NA PŘÁNÍ

Sociolog Ivan Gabal v pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Stalo se dnes zdůraznil, že ve Vítkově šlo o organizovanou záležitost, o etnické násilí s cílem ublížit na zdraví, ne-li zabít.

Sociolog Ivan Gabal v pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Stalo se dnes o extrémismu, záznam v RÁDIU NA PŘÁNÍ

O žhářském útoku ve Vítkově si přečtěte také:
Stav popálené malé Natálky z Vítkova se výrazně zlepšil
Prezident přerušil trest otci popálené romské holčičky
Policie: Žháři zaútočili na dům ve Vítkově zápalnými předměty
Požár v domě romské rodiny ve Vítkově byl založen úmyslně
Dvouletá holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu
Při požáru domu se těžce popálila dvouletá dívka, policie nevylučuje útok žhářů

autoři: dka , kdu , Jan Richter , Miroslav Panuška , bum
Spustit audio