Kvůli nedostatku řezníků budou zdražovat hlavně uzeniny. Cena jízdních kol se zvýší asi až za rok

Ten kdo chodí často nakupovat, si určitě všiml, že některé druhy potravin postupně zdražují nebo v regálech chybí úplně. Hodně se mluví o citrónech a paprikách. Jenže nezdražují jen potraviny. Připlatíme si i za ojetá auta a sportovní potřeby. 

Hlouběji do peněženek si vinou pandemie lidé sáhnou při nákupu zeleniny a ovoce, kde se projevil pokles dodávek z Itálie a Španělska. Důvodem je hlavně nepříznivé počasí, nedostatek pracovní síly a zvýšená celosvětová poptávka.

Čtěte také

Řetězce se snaží výpadky dodávek ovoce a zeleniny nahradit lokální produkcí. To se týká například jarní zeleniny, jako je chřest, jarní cibulka, kedlubny a ředkvičky.

Zavřené továrny v Německu a Španělsku se odrazily na dovozu vepřového masa. Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Karla Pilčíka, maso na trhu sice je, ale chybí řezníci, kteří by ho zpracovali. Zdražovat by se tak v nadcházejících týdnech měla šunka a uzeniny s vysokým podílem masa.

Zdražují i sportovní potřeby a auta

Čtěte také

Karanténa, izolace a nejasnosti kolem letošní dovolené vyhnaly řadu lidí do cykloprodejen. Jenže kol je málo a dodávky ze zahraničí, kde se vyrábí hlavně rámy, nabírají měsíční zpoždění. Do cen některých komponentů se navíc v budoucnu promítne i nepříznivý kurz koruny. V příštích letech bychom si tak mohli připlatit až o 20 procent.

Nezdražují jen kola, ale i další sportovní doplňky. Například výrobci in-line bruslí mají aktuálně vyprázdněné sklady. Zásoby se ztenčují také autobazarům. V dubnu bylo k dispozici pouze 78 tisíc ojetých aut, což je o 20 tisíc méně než v březnu. Důvodem neodstatku ojetin jsou hlavně uzavřené hranice a do jejich cen by se mohla promítnout slábnoucí koruna.

autoři: Tereza Beránková , vla
Spustit audio

Související