Kvůli nedostatku řezníků budou zdražovat hlavně uzeniny. Cena jízdních kol se zvýší asi až za rok
Ten kdo chodí často nakupovat, si určitě všiml, že některé druhy potravin postupně zdražují nebo v regálech chybí úplně. Hodně se mluví o citrónech a paprikách. Jenže nezdražují jen potraviny. Připlatíme si i za ojetá auta a sportovní potřeby.
Hlouběji do peněženek si vinou pandemie lidé sáhnou při nákupu zeleniny a ovoce, kde se projevil pokles dodávek z Itálie a Španělska. Důvodem je hlavně nepříznivé počasí, nedostatek pracovní síly a zvýšená celosvětová poptávka.
Čtěte také
Řetězce se snaží výpadky dodávek ovoce a zeleniny nahradit lokální produkcí. To se týká například jarní zeleniny, jako je chřest, jarní cibulka, kedlubny a ředkvičky.
Zavřené továrny v Německu a Španělsku se odrazily na dovozu vepřového masa. Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Karla Pilčíka, maso na trhu sice je, ale chybí řezníci, kteří by ho zpracovali. Zdražovat by se tak v nadcházejících týdnech měla šunka a uzeniny s vysokým podílem masa.
Zdražují i sportovní potřeby a auta
Čtěte také
Karanténa, izolace a nejasnosti kolem letošní dovolené vyhnaly řadu lidí do cykloprodejen. Jenže kol je málo a dodávky ze zahraničí, kde se vyrábí hlavně rámy, nabírají měsíční zpoždění. Do cen některých komponentů se navíc v budoucnu promítne i nepříznivý kurz koruny. V příštích letech bychom si tak mohli připlatit až o 20 procent.
Nezdražují jen kola, ale i další sportovní doplňky. Například výrobci in-line bruslí mají aktuálně vyprázdněné sklady. Zásoby se ztenčují také autobazarům. V dubnu bylo k dispozici pouze 78 tisíc ojetých aut, což je o 20 tisíc méně než v březnu. Důvodem neodstatku ojetin jsou hlavně uzavřené hranice a do jejich cen by se mohla promítnout slábnoucí koruna.
Související
-
V Česku chybí 5000 řezníků. „Máme málo učňů, problém bude i v budoucnu,“ varuje Jan Katina
Jíme stále více masa. Průměrný Čech předloni snědl víc než 43 kg vepřového, skoro 30 kg drůbežího a 9 kg hovězího. Řezníků ale ubývá.
-
Když si kupujete maso, dívejte se řezníkovi na ruce, doporučuje řeznický mistr Kšána
Jaký je rozdíl mezi zráním a stařením masa? Který tradiční recept byl nejtěžší objevit, ověřit a vyzkoušet? Lucie Výborné odpovídá mistr řezník František Kšána.
-
Výživová poradkyně Marcela Avramopulu: Nejhorší jsou dětské potraviny, je to jen obrovský marketing
Léta natáčela reportáže pro Černé ovce. Dnes působí jako výživová poradkyně a somatická koučka. Do pořadu Až na dřeň přišla Marcela Avramopulu.