Kutnohorská kauza: Soud si vyžádal přezkoumání, zda si ženy uvědomovaly své chování, nebo trpěly bludy

Kauza vraždy kutnohorského léčitele Richarda si žádá další znalecké přezkoumání. Obžalované ženy – zubařka Magdalena a učitelka v důchodu Irena, podstoupí týdenní pozorování v ústavní klinice v Hradci Králové, která připravuje revizní znalecké posudky v oboru psychiatrie a psychologie. „V rámci znaleckého zkoumání je znalci vyšetří, budou s nimi hovořit a pozorovat je,“ upřesňuje státní zástupkyně Jana Murínová. Poslechněte si rozhovor s Martinem Štorkánem.

„Na základě pozorování mají znalci rozhodnout, zda měly obžalované v době zabití léčitele zachované rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ říká Martin Štorkán z investigativního týmu Českého rozhlasu. Soudkyně Daniela Sarah Sotolářová již dříve uvedla, že jí zástupci ústavu slíbili vyhotovení do konce letošního roku. Zároveň ale dodala, že se příprava posudků může protáhnout až do března.

Původní posudky nepřinesly jasnou odpověď

Znalci už v minulosti na žádost policie a zadání obhajoby znalecké posudky prováděli. Podle soudu ale nepřinesly žádnou odpověď. „Jejich autoři se totiž ve svých závěrech neshodli, zda obžalované trpěly bludy, nebo si protiprávnost svého jednání uvědomovaly.“

Čtěte také

Sekta kolem léčitele Richarda se začala formovat zhruba před 20 lety. Poté, co si získal důvěru, začal členy přesvědčovat o svých nadpřirozených schopnostech. Manipuloval s nimi a podle výpovědi některých z nich naprosto převzal kontrolu nad jejich životy. Ti nyní popisují, že žili v neustálém strachu a obavě z dalších dní.

Richard je přesvědčoval, že jednou, až odejde zpátky domů, tedy zemře, s ním zmizí i jeho tělo. A tomu podle svých vyjádření uvěřily i dvě zmíněné ženy obžalované z jeho vraždy.

autoři: Martin Štorkán , mga
Spustit audio

Související