Křižovatka architektury, sochařství i malby: klášter Brou ztělesňuje příběh nešťastné lásky

Za vším hledej ženu a taky lásku. I tak by se dal popsat příběh z kláštera Brou ve francouzském městě Bourg en Bresse. Ohromný komplex tvoří několik nádvoří, kostel, zahrady i park. Dřív tady byli Augustiniáni, dnes najdeme v budově hlavně galerie a muzeum. Naší spolupracovnici ve Francii, Marii Sýkorovou, zaujala nejen architektura a dekorace pozdní gotiky, ale hlavně důvod vzniku této více než pět set let staré stavby.

Město Bourg en Bresse je téměř u švýcarských hranic. Na předměstí tohoto v zásadě neznámého francouzského městečka ale najdeme unikátní a rozsáhlou stavbu – klášter Brou. „Královský klášter je ve Francii skutečně jedinečný,“ říká mi u vstupu historik Pierre-Gilles Girault, který v klášteře pracuje.

Tři kláštery ve dvou úrovních

Na počátku šestnáctého století se jej totiž podařilo postavit neuvěřitelně rychle. Bylo to přesně za čtyřiadvacet let. Zakladatelkou byla princezna Markéta Habsburská, vdova po Filibertu Savojském,“ vypráví.

Rozsáhlý komplex budov zahrnuje kromě kláštera i kostel

Těch čtyřiadvacet let mi přijde celkem dost. Pak ale koukám na ohromný komplex budov. „Rozsáhlá stavba je složená ze tří jednotlivých klášterů, které stojí ve dvou úrovních. Jedinečné jsou i dekorativní prvky, které představují pozdní gotiku, takzvanou plaménkovou.“

Podle Pierra-Gillesa je to zvlášť vidět na kostele. A to, jak zjišťuji, nejvíc na střeše. Právě střecha je z barevných lakovaných tašek, které vytváří pravidelné burgundské čtverce.

Umění nejlepších mistrů

„Když se Markéta ve svých čtyřiadvaceti letech stala vdovou, nechala sem pozvat v té době nejlepší holandské mistry a umělce. Díky tomu se klášter v Brou stal skutečnou křižovatkou – architektury, sochařství i malby. Všichni umělci pracovali na tom, aby zde vytvořili nejkrásnější místo,“ upozorňuje mě Pierre-Gilles.

Čtěte také

A vznikla tak jedinečná stavba, která má navíc bruselský nádech. Proč ale vůbec takové úsilí? Proč klášter vznikl?

Jen tři roky lásky

„Markéta Habsburská byla takovou princeznou nešťastnicí. V dětství jí zemřela matka, měla se stát chotí francouzského krále, nakonec jí otec a bratr vyjednali svatbu se savojským vévodou Filibertem zvaným Krásným. Jednalo se o politický sňatek, ale oni se do sebe zamilovali. Bohužel jejich láska trvala pouhé tři roky. Filibert se při honu nachladil a zemřel ve čtyřiadvaceti letech,“ dodává historik Pierre-Gilles Girault

Markéta z toho byla zdrcená. Klášter Brou je tak symbolem a zvěčněním jejich lásky. Příběh lásky se naplnil v roce 1530, kdy Markéta Habsburská zemřela. A dodnes odpočívá po boku svého milovaného manžela přímo v klášteře.

Markéta sem nechala sem pozvat v té době nejlepší holandské mistry a umělce, aby vzniklo skutečně krásné místo
autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související