Křesťanský týdeník - 8. 3.

8. březen 2008
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

S jakými tématy přichází Křesťanský týdeník s datem 8. března? Naděžda Hávová má informace o kampani, která vzešla z řad církví a také měst a obcí. Má za cíl zvýšit podstatným způsobem informovanost veřejnosti o složité a citlivé problematice církevního majetku. V Srbské pravoslavné církvi se rozhořel spor: má komunikovat s úřady Kosova, nebo je naopak ignorovat? Detaily má Alexander Tolčinský. Křesťansko-muslimský dialog je bezesporu jedním z výrazných témat třetího tisíciletí. Jaký je názor vrcholného představitele české katolické církve, kardinála Miloslava Vlka? Dozvíte se v rozhovoru Evy Hůlkové. A ještě dialog mezi křesťany a Židy v Německu. O čem je letošní ročník tamního Týdne bratrství a jaké náměty přináší? Dozvíte se od Jakuba Šišky. Práci s dospívající - a často problémovou - mládeží se tradičně věnují salesiáni. Do jejich střediska Vrtule v Kobylisích vás pozve Lenka Svobodová.

Některé příspěvky z pořadu Křesťanský týdeník vám nabízíme i v textové podobě:

Spor v Srbské pravoslavné církvi o Kosovo

Autor: Alexander Tolčinský

Už několik týdnů je v centru pozornosti médií Kosovo, jež vyhlásilo 17. února jednostranně nezávislost, ačkoliv zůstává pod mezinárodním protektorátem. Srbsko s jeho samostatností nesouhlasí - panuje v tom vzácná politická jednota. Pozoruhodné ale je, že nastal spor v Srbské pravoslavné církvi. Jde o to, zda má církev komunikovat s úřady Kosova, nebo je naopak ignorovat.

Nejde o velké překvapení. Spor vypukl v rašsko-prizrenské eparchii, která zahrnuje i oblast Kosova a Metohije, jak byla provincie nazývána ještě jako součást Srbska. Tamní patriarcha Artemij je z pochopitelných důvodů, mimo jiné ze strachu o budoucnost srbských pravoslavných památek, odpůrcem úřadů nového kosovského státu. Duchovenstvu a mnichům zakázal jakékoliv kontakty s představiteli kosovské vlády v Prištině, také se zástupci mise Evropské unie, zvané EULEX, a zemí, které uznaly samostatnost Kosova. Vláda Kosova je podle Artemije představitelem samozvaného kvazistátu a pochybný mandát má i EULEX, který má nahradit dosavadní správu OSN, protože nebyl vytvořen na základě rezoluce Rady bezpečnosti. Artemij se tak dostal do konfliktu s patriarchou černohorsko-přímořské eparchie Amfilochijem.

Ten naopak na zasedání Svatého synodu Srbské pravoslavné církve, který se za silné přítomnosti italských jednotek KFOR konal v kosovské Peči, vyzval biskupy všech eparchií, aby se zmíněnými institucemi kontakt raději udržovali. Podle něj je to v zájmu věřících v Kosovu i tamních srbských pravoslavných památek. Amfilochij na synodu zastupoval hlavního patriarchu Srbské pravoslavné církve Pavleho, který už několik měsíců bojuje o život v jedné z bělehradských nemocnic. Rozzuřený Artemij prohlásil, že se černohorsko-přímořský patriarcha vměšoval svým rozhodnutím nejen do záležitostí druhé eparchie, ale také jiného státu. Paradox je, že Artemij operuje jiným státem, ačkoliv jeho existenci sám neuznává. Rozladěný patriarcha při této příležitosti připomněl i události z roku 2004, kdy řádící Albánci vypálili několik desítek srbských klášterů a chrámů a KFOR byl touto skutečností zcela zaskočen. Zastavit řádění vandalů se mezinárodním vojskům podařilo až za 3 dny. Závěrem svého dopisu Svatému synodu Artemij konstatoval, že jej stanovisko Amfilochije až tak nepřekvapilo, když je všeobecně známo, že synod Srbské pravoslavné církve veřejně podpořil současného znovuzvoleného prezidenta Srbska Borise Tadiče. I toho Artemij kritizuje. Nechápe prý, jak může znovuzvolený prezident stále tvrdit, že neuhne z evropské budoucnosti své země, když mu právě Evropa bere právo na Kosovo, tedy jak řekl Artemij - Srbsku rve srdce z hrudi.

Týden bratrství v Německu

Jakub Šiška

Teď se podíváme do Německa, abychom si všimli dialogu mezi křesťany a židy. Každoročně se tam koná takzvaný "Týden bratrství", který má ve společnosti poměrně značný ohlas. Vyvrcholí zítra - a co je letos jeho hlavním námětem?

Celoněmecký Týden bratrství má vyzdvihnout společné duchovní kořeny židů a křesťanů a vyjádřit odpor ke všem projevům antisemitismu a náboženské nenávisti. Jeho kořeny sahají do doby po druhé světové válce, kdy vznikla v Německu po vzoru řady dalších zemí Národní rada pro křesťansko-židovskou spolupráci. Její osvětovou činnost tehdy podporovaly americké, britské i francouzské okupační úřady v rámci převýchovy německého národa. Součástí nápravy vztahů mezi křesťany a židy se roku 1952 staly i pravidelné Týdny bratrství. Jejich náplň vytvářejí desítky místních organizací po celém Německu, zapojují se do nich katolíci a evangelíci přibližně půl napůl.

Ústředním bodem letošního ročníku je 60 let existence státu Izrael. Po celém Německu připravili organizátoři kolem tisícovky akcí, hlavně přednášek, výstav a workshopů pro mládež. Jako motto zvolili slova zakladatele izraelského státu Davida ben Guriona Kdo nevěří v zázrak, není realista. Zahajovací slavnosti Týdne bratrství se v synagoze v Düsseldorfu zúčastnila řada vrcholných politiků i církevních představitelů a přenášela ho živě německá televize. Během ceremoniálu udělila koordinační rada pro křesťansko-židovskou spolupráci medaili izraelskému podnikateli a vizionáři německého původu Stefu Wertheimerovi, který se dlouhodobě zasazuje o mír na Blízkém východě. Podobné ocenění obdrželi v minulých letech např. bývalí němečtí prezidenti Johannes Rau a Richard von Weizsäcker, spisovatel Friedrich Dürrenmatt, houslista Jehudi Menuhin nebo vdova po zavražděném izraelském premiérovi Lea Rabinová. Že má Týden bratrství hodně oficiální ráz, akci podle Antona Otteho z katolické organizace Ackermanngemeinde spíš prospívá.

"Je to zakotveno v diáři těch institucí - jak měst, tak církví, dlouhodobě se počítá s tím, že v tomto týdnu budou nějaké akce. Navštěvované jsou ty akce také dobře, samozřejmě také s tím, že ta oficiální místa se hodně zasazují o propagaci a že se ta propagace dělá tak dobře, aby byla dobrá návštěvnost. Myslím, že si v Německu nikdo netroufne zorganizovat takovou akci, která by ztroskotala pro nezájem."

Národní rada pro židovsko-křesťanskou spolupráci má v Německu opravdu reprezentativní složení. Kromě vysokých představitelů jednotlivých náboženství tam najdeme zástupce univerzit, médií, státních úřadů i průmyslových podniků. Rada koordinuje činnost víc než 80 místních iniciativ, ve kterých se pravidelně angažuje asi 20 tisíc lidí.

autoři: Alexander Tolčinský , ehů , Jakub Šiška , Lenka Svobodová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.