Kreml blafuje, obávají se Američané. Ruská invaze na Ukrajinu podle nich stále hrozí

Americký prezident Joe Biden nemá v nejbližší době v plánu další jednání s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Řekl to s tím, že nebezpečí další ruské invaze na Ukrajinu je podle informací Spojených států stále velmi vysoké. Viceprezidentka Kamala Harrisová za této situace odcestovala na bezpečnostní konferenci do Mnichova, kde ruská strana chybí. Američané také nabídli zatím nejdetailnější verzi toho, jak podle nich bude Moskva dál postupovat.

Čtěte také

Američané teď na základě svých informací tvrdí, že Rusko sice veřejně mluví o diplomacii a o přesunu vojáků od ukrajinských hranic, ale že ve skutečnosti naopak dále mobilizuje k válce. Kreml to oficiálně popírá.

Podle amerického ministra zahraničí Antony Blinkena prý Washington dále dostává signály, že Rusko má v plánu vytvořit falešnou záminku pro útok na Ukrajinu. V noci na pátek také jeho úřad oznámil, že se Blinken koncem příštího týdne v Evropě setká s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Tedy pokud Rusko mezitím znovu nevpadne na Ukrajinu.

Spojence neopustíme, ujišťuje USA

V Mnichově zasedá bezpečnostní konference, na níž americkou delegaci vede viceprezidentka Kamala Harrisová. V pátek se má sejít jednak s generálním sekretářem NATO Stoltenbergem, ale také s lídry pobaltských republik. Chce je ujistit, že článek 5 o vzájemné podpoře členů NATO při případném napadení je pro současnou americkou administrativu posvátný.

Podle vysoce postavených vládních představitelů chtějí Američané na bezpečnostní konferenci řešit udržení jednoty s Evropou při postupu vůči Rusku, ekonomické sankce, rozmístění sil NATO a Spojených států, podporu Ukrajině nebo diplomatickou cestu k deeskalaci situace, kterou Američané nabídli a stále doufají, že ji Rusko využije.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související