Korejci milují českou hudbu

Hudbu Antonína Dvořáka nebo Bedřicha Smetany zná v česku snad každý. Zajímavé ale je, že tato hudba je velmi populární i v Asii, zejména v Japonsku a Jižní Koreji. Tam také minulý týden vystoupil Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Přesvědčili jsme se o tom, že Korejci mají českou klasiku nejen rádi, ale že ji opravdu znají.

V Soulu vystoupil Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) po dlouhých patnácti letech, na oblibě české hudby i tohoto hudebního tělesa to ale nic neubralo. Do hlavního města Jižní Koreje přijel, jak jinak, s českou klasikou: Smetanovou Mou vlastí a Dvořákovou Novosvětskou a Slovanskými tanci.

"Atmosféra byla mimořádná. Publikum spolupracovalo, v energických Slovanských tancích začali tleskat. Stálo to za to," řekl mi hned po koncertě šéfdirigent SOČR Vladimír Válek a pokračuje: "Vůbec nevíme proč. Oni mají moc rádi třeba Largo z Novosvětské, mají rádi Smetanu. To bychom tu mohl hrát donekonečna. Proč to ale je, to nevím."

"Spolupracuji s Korejci už dlouhou dobu a mají veliký obdiv k české hudbě. Nevím, jak jsme si to zasloužili. Českou hudbu rádi poslouchají a opravdu ji znají," doplňuje Lubomír Herza z pořádající agentury.

Je to opravdu tak? Znají Korejci skutečně českou klasiku? "Korejci mají velké porozumění pro cizí kultury. Česká kultura je jednou z mnoha, se kterou se seznámili na koncertě, v televizi, v rádiu. Pokud jde o vážnou hudbu, Korejci mají opravdu hluboké znalosti," sráží trochu mé nadšení Mark Chang, který koncert v Soulu pořádá.

Jak to tedy je? Znají opravdu Korejci českou hudbu? A které autory? Oslovil jsem pár lidí ještě před koncertem. Každý z nich znal Dvořáka, jiní přidali i Smetanu. Jeden z respondentů také uvedl, že navštívil Prahu.

Proč je tedy česká hudba v Jižní Koreji tak populární? Ruku na srdce, zná někdo z nás jediného korejského skladatele nebo hudebníka? "Česká hudba je velmi podobná té korejské, proto naši lidé českou hudbu tak milují," říká mi ředitel Soulské filharmonie Pjanguan Ou.

Důvod je ale možná mnohem prozaičtější a pro intelektuály skoro nepřijatelný. "Před časem se v Koreji vysílal romantický seriál Milenci v Praze, který byl velmi populární. Celý seriál se natáčel v Praze," říká Susy.

V mýdlovém seriálu hraje nejen česká metropole, ale i česká hudba, a Milenci z Prahy odstartovaly v Koreji vlnu její popularity. Určitě to ale není jediný důvod. Vždyť česká klasika byla v Asii populární dávno před zmíněným seriálem.

autor: jma
Spustit audio