Komentovaná inscenace Lež zprostředkuje divadelní představení nevidomým

9. září 2019

Herec Petr Lněnička je nezaměnitelným hlasem Radiožurnálu. Hraje také v představení Lež divadla Verze, které dostane v úterý večer doprovodný komentář pro nevidomé. Jak hraní s komentářem vnímá jako herec? A co se při přípravě na představení naučil redaktor Jan Herget, který je komentuje?

V tom, že vlastním hlasem namluvil všechny znělky Radiožurnálu, spatřuje Petr Lněnička spíš nevýhody: „Lekám se, když slyším každou čtvrt hodinu ‚Zelená vlna Radiožurnálu, známe lepší cestu‘. Kolegové si ze mě dělají legraci a ptají se mě, kudy mají jet,“ směje se.

Čtěte také

Původně vystudoval obchodní akademii, ale rozhodl se svůj život nasměrovat k divadlu. „Stát se součástí hereckého světa bylo pro mě, kluka z Litomyšle, sci-fi,“ vzpomíná, jak psal slavným hercům, aby ho připravili na herecké zkoušky. Nakonec ho přijal Martin Dejdar. „Velmi rád bych si s ním zahrál. Zatím nejlepší zážitek byl, že jsem se setkal s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem.“

S těmi nastudoval inscenaci Koza aneb Kdo je Silvie, které se po vyhazovu z Divadla v Řeznické produkčně ujal právě Martin Dejdar. Petr Lněnička je nyní součástí divadla Verze. „Jsme lidi, kterým je spolu dobře. V divadle i na zájezdu, v autě.“

Méně je více

V úterý bude mít premiéru představení Lež, komentované pro nevidomé diváky, které bude Radiožurnál vysílat živě. Autorem komentářů je rozhlasák Jan Herget. „Nikdy jsem to nedělal. Mají s tím zkušenost kolegové ze sportovní redakce,“ přiznává.

V představení Lež jsou prý časté situace, kdy herec něco jiného říká a jinak se chová. „Tam je potřeba to doříct. Ale na zkoušce mi někteří nevidomí říkali, že mluvím moc,“ podivuje se Jan Herget.

A jak na komentář reaguje na jevišti Petr Lněnička, který v něm hraje roli Paula? „Něco mi tam šoupněte a já to udělám,“ směje se.

autoři: Lucie Výborná ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.