Světluška žurnál: Sportovní komentátoři Radiožurnálu přibližují fotbalové utkání nevidomým fanouškům

3. listopad 2018

Radiožurnál, Světluška a fotbalová Sparta testují komentování pro nevidomé. To má svá specifika. O těch se komentátoři mohli vůbec poprvé přesvědčit na utkání Sparta - Mladá Boleslav. Co nevidomí fanoušci oceňují nejvíc? A jaká je pro ně zkušenost být přímo na stadionu?

V malém tiskovém centru sparťanského stadionu se setkali komentátoři Českého rozhlasu Jan Suchan a František Kuna s trojicí nevidomých fanoušků. Pro všechny to byla nová situace. Nevidomí fanoušci přímo na stadionu vůbec poprvé slyšeli komentář toho, co se dělo na hřišti. Předtím ale bylo třeba si říct, co by se při zápase chtěli dozvědět.

Naostro vše proběhlo 4. listopadu na zápasu Sparta – Slavia. V hledišti sedělo 20 nevidomých a komentátoři František Kuna a Jan Suchan předvedli své schopnosti v napjaté atmosféře derby.

Důležité mohou být detaily. Co stojí na transparentu fanouška na tribuně? Z jaké vzdálenosti dal hráč gól hlavičkou? To chce po komentátorech větší představivost. „Víc přiblížit místo a co se děje. Třeba i jak se hráč tváří,“ přál si jeden z trojice nevidomých fanoušků.

Každý z nich dostal bezdrátový přijímač a sluchátka, díky kterým při zápase slyšeli všechno, co Jan Suchan a František Kuna popisovali z komentátorské lávky. Michal, Tomáš a Zdeněk se usadili na svých místech a vyzkoušeli spojení s komentátorskou dvojicí. Nakonec mohli oslavit celkem čtyři sparťanské a jeden boleslavský gól.

Zdeněk se velmi bavil u některých slovních obratů komentátorské dvojice. Tomáš se zase nechal vtáhnout do zápasu a možná by se neztratil ani v kotli. „Mně se líbily i věci mi mimo fotbal, jak jste na začátku popisovali vlajky. A pak se mi moc líbilo, když jste komentovali komunikaci mezi hráči, to mě hrozně bavilo. Nádhera!“ shrnul živý komentář Zdeněk.

autoři: Vojtěch Koval ,

Související