Kolínskou se poléval Napoleon, Metternich i Marlene Diettrichová

Názvem kolínská se dnes označuje kdejaká voňavka včetně pitralonu. Ta pravá kolínská voda přišla na svět v roce 1709. V Kolíně nad Rýnem ji namíchal italský voňavkář Johann Maria Farina. Od té doby se tento parfém dodává na všechny evropské královské dvory.

Vůně, parfémy a voňavky bývají jedním z nejtradičnějších dárků, které se objevují pod stromečkem. Pokud by někdo chtěl překvapit jednou z nejoriginálnějších a skutečně původních vůní, daroval by kolínskou vodu od Fariny, kterou se polévala už Marie Terezie, Napoleon Bonaparte, ruský car Alexandr, kníže Metternich, ale i Oskar Wilde nebo Marlene Diettrichová.

Obchod s kolínskou vodou od Fariny se nachází jen pár desítek metrů od slavné kolínské katedrály – na Jülichsově náměstí. „Jste v domě, kde se narodila kolínská voda. V místnosti, kde sedíme, se s vůněmi pracovalo už před třemi sty lety,“ dozvídám se na úvod.

Tradice dlouhá tři staletí

Muž, který mě zasvěcuje do dlouhé rodinné ságy, je nositelem stejného jména jako parfumerista Johann Maria Farina, který v roce 1709 namíchal vůbec první kolínskou. Svého předka mi ukazuje na dobovém portrétu.

„Tyto dveře vedly do bytu. Dole, kde se dnes nachází prodejna, býval krám a výrobna. V 19. století koupili předkové celý blok a postavili tu továrnu,“ vypravuje. Poté, co továrnu srovnaly se zemí bomby, se výroba přesunula na předměstí Kolína.

Mám obrovské štěstí, že tu majitele nejstaršího voňavkářského podniku potkávám. Udělal si čas poté, co se ukázalo, že si domluvený průvodce o týden spletl datum.

Parfém se podle stejného receptu vyrábí už přes 300 let

„Johann Maria Farina namíchal takové složení, že z kolínské vody udělal světově známý produkt,“ připomíná pyšně majitel legendární firmy.

U nás se někomu pod názvem kolínská možná vybaví pitralon, ale parfumerista upozorňuje: „Původ toho všeho je tady, v tomto domě.“

Kolínskou vodu si nemohl dovolit každý

Zákoutími domu, který už přes 300 let patří rodině italských přistěhovalců, mne provází Marek Macej Lysakowski.

„Farinovou značkou jsou rudé tulipány,“ podotýká při tom. Ve své době šlo o symbol exkluzivity. Dopřát si vůni od Fariny totiž nemohl každý.

„Flakón s voňavkou stál tolik, kolik si tehdy zaměstnanec firmy vydělal za půl roku. Ovšem takový kolínský kurfiřt si objednával 40 lahviček na měsíc, Napoleon Bonaparte spotřeboval jednu za den,“ přidává můj průvodce konkrétní čísla.

Příjemná kolínská měla překrýt další vůně plynoucí z tehdejší nedostatečné hygieny. Před svou smrtí prý Farina poznamenal, že není královský dvůr, kam by svou esenci neprodával.

Na Vídeňském kongresu se rozhodovalo o osudech Evropy v rytmu valčíku a v oparech vůně kolínské

Z archívu zjistíte o zákaznících kolínské firmy mnohé

Macej Lysakowski mi na dobové mapě ukazuje, kam všude se exkluzívní zboží posílalo. O každém zákazníkovi existuje detailní záznam.

„Firma Farina vlastní největší firemní archív v Evropě. Je dlouhý 300 metrů, do výšky dosahuje čtyř metrů. Jsou v něm všechny dokumenty, fakta, podklady, doklady o nákupu a prodeji,“ podotýká Macej Lysakowski.

V archívu nechybí ani přes 650 tisíc dopisů, z nichž se člověk dozví, že Goethe se vůní osvěžoval při psaní svých slavných děl. A takový Napoleon přenášel úzký flakónek v botě.

Během války rodina archív ukryla na vinici u Mosely. Díky tomu mi může pan Farina ukázat, kdo vše si Farinovu kolínskou oblíbil. Byli to třeba Beethoven, Goethe nebo Romy Schneiderová. Najdou se i zákazníci z předválečného Československa.

Rodinný podnik bude pokračovat dál

„Tento kongres se konal v Praze krátce před nástupem Němců,“ ukazuje mi na počítači pan Farina doklad o účasti svého předka na důležitém mezinárodním setkání parfumeristů.

Johann Maria Farina ani jeho bratr nemají syny. Zdědí tradice a firmu poprvé v historii žena?

Podobných rodinných podniků na světě mnoho nenajdete. Je to historie, která zavazuje. Příslušník osmé generace nikdy neuvažoval o tom, že by rodinnou ságu přerušil. „Začal jsem se v oboru vzdělávat velmi brzy,“ vzpomíná.

I když sám nemá syna, je přesvědčen, že žezlo nebo spíše pečlivě chráněné tajemství jediné originální kolínské vody po něm převezme jeho dcera nebo některá z dcer jeho bratra. Z jakých ingrediencí se Farinova voňavka vlastně skládá a kolik květů je zapotřebí na jednu lahvičku, prozradíme příště.


Zvětšit mapu: ta pravá kolínská voda se vyrábí jedině v Kolíně nad Rýnem

autor: kls
Spustit audio