Kolik zaplatíte za ledničku? Záleží na tom, jak ji používáte

30. leden 2014
Šetřete s námi

Spotřebu lednice ovlivňuje nejen stáří, ale také to, jak s ní zacházíme. Neodmražená chladnička může mít o víc než polovinu vyšší spotřebu energie. Důležité je také nastavení teploty v lednici. A nebo to, kam spotřebič postavíme.

„Lednici máme hned vedle sporáku, aby byla při ruce,“ popisuje Markéta z Českých Budějovic. Nedokáže však odhadnout, na kolik stupňů je lednice nastavená. A ani termostat neukazuje stupně. Teplotu s manželem nastavila, když lednici přivezli. Teď oba dbají spíš na to, aby nebyla přemražená.

Podle Pavla Trnky z firmy Whirlpool je chladnička příklad spotřebiče, kde jsou rozdíly v energetických třídách skutečně výrazné. „Mezi třídou A a A+++ je rozdíl dokonce 60 až 70 % v energetické spotřebě. Finanční úspora může být tisíc dva tisíce korun za rok,“ upozorňuje. „Taková chladnička se může vrátit v řádu pěti deseti let,“ dodává.

Čtěte také

Chladnička by neměla stát těsně u zdi, radí odborník

Na spotřebu chladničky nebo mrazáku má však vliv hlavně způsob používání. „Chladnička má různou provozní teplotu – optimálně se chová od 15 stupňů,“ vysvětluje René Kubaník z firmy Electrolux.

Každý stupeň, o který je teplota v místnosti vyšší, prodraží provoz lednice o čtyři až šest procent. Chybou je umístit chladničku nebo mrazák do příliš studených prostor. Pak se spotřebiče nespínají tak často a uchovávané potraviny se můžou zkazit.

„Na zadní straně ledniček je jakýsi kondenzátor. Chladnička nemá být přitažená ke zdi, aby docházelo k proudění vzduchu. Kondenzátor by měl být pokud možno čistý,“ radí Karel Hrdina z Electroluxu.

Čtěte také

Pomůžou vám také moderní technologie

V přeplněné lednici nemůže cirkulovat vzduch, v prázdné se zase neudržuje dobře teplota. V chladničce by mělo být ideálně asi pět stupňů. Kvůli stabilní teplotě je dobré otevírat lednici na co nejkratší dobu. Snížení teploty o jeden stupeň zvýší spotřebu energie o pět až sedm procent.

Nejchladnější místo v klasické lednici je dole, směrem vzhůru teplota pozvolna stoupá. Podle toho je třeba ukládat potraviny. V beznámrazové chladničce je teplota přibližně všude stejná. Životnost potravin navíc prodlouží funkce TwinTech.

Pamatujte, že každých pět milimetrů námrazy může zvýšit odběr energie až o 70 %. Obvykle se proto doporučuje odmrazovat pravidelně, vždy asi po půl roce.

autor: zvl
Spustit audio