Koaliční rada bude se zástupci odborů, lékařů a krajů řešit odchody lékařů a sester

3. květen 2016

Z českých nemocnic odcházejí zdravotníci. Vadí jim, že jsou za svou práci málo placení. Situaci řeší už i vláda. Hledá, kde vzít peníze na vyšší platy pro lékaře a sestry. Dnes se kvůli tomu sejdou koaliční špičky se zástupci odborů, lékařské komory a krajů.

S akutním nedostatkem lékařů a sester se potýká například i Fakultní nemocnice v Plzni. Sester chybí víc než lékařů. Nové zaměstnance z Ukrajiny ale po vzoru některých krajských nemocnic zatím hledat nebude.

„Současný nedostatek sester budeme řešit nově příchozími z řad absolventů. Vedení nemocnice pořádalo den otevřených dveří pro zájemce o zaměstnání na pozici všeobecná sestra,“ říká mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela je nutné hlavně najít způsob, jak zdravotníkům v odchodech zabránit:

„Já si myslím, že hlavní cíl je vyřešit ten největší problém ve zdravotnictví, a to je zoufalá personální situace v českých nemocnicích. Posunuli jsme se v tom, že dnes už nikdo nepochybuje o tom, že situace je vážná. Teď jde jen o to, začít ji urychleně řešit.“

ČSSD chce od příštího roku zvýšit ve zdravotnictví platy. Ve státním rozpočtu je kvůli tomu třeba najít tři a půl miliardy korun navíc.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD plánuje náklady pokrýt hlavně zvýšením plateb za státní pojištěnce, tedy za děti a seniory. Definitivně se na tom ale vláda ještě nedohodla.

„Personální situace nemocnic v celé republice není nikterak dobrá. Paradoxně větší problémy začínáme mít se středním zdravotním personálem,“ uvádí hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek z ČSSD, který bude na dnešním koaličním jednání za kraje.

Česká lékařská komora navrhuje zavést například zdravotní daň na tabák a alkohol.

autor: jac
Spustit audio