Koalice s lidovci byl dobrý projekt, dostali bychom přes 10 procent, říká poslanec za STAN Jan Farský

Koalice KDU-ČSL se Starosty a nezávislými nebude, lidovce znervóznily předvolební průzkumy a nabídli Starostům a nezávislým místa na svých kandidátkách podle klíče dohodnutého pro koalici. To se ale nelíbí například Janu Farskému, poslanci za STAN, který měl vést libereckou koaliční kandidátku. Nabídku lidovců považuje za účelovou.

„Většina energie se utopila ve vnitřních debatách v rámci STAN i KDU-ČSL, místo abychom reagovali silou programu, tak jsme řešili dovnitř, co s těmi průzkumy,“ vysvětluje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Důvod k rušení koalice podle něj žádný nebyl – kampaň ještě pořádně nezačala a potenciál růstu tam byl. Je také přesvědčen, že koalice by nakonec dostala potřebných 10 procent ve volbách.

„Středová koalice, která není tou rozhádanou, i když to zní dneska už legračně, v české politice prostor má, a ten prostor by jí dali i voliči, bohužel pro to nedostali šanci,“ vyzdvihuje.

Lidovci přišli s návrhem, aby všechny dohodnuté parametry – posty, financování kampaně – zůstaly beze změny, Starostové a nezávislí by pouze kandidovali na volebních lístcích na kandidátkách KDU-ČSL. Tuto variantu ale Farský odmítá.


Starostové a nezávislí mají co přinést do celostátní politiky. Jan Farský

„Vadí mi ta účelovost, to, že nejprve vytvoříme koalici s velkými vyjádřeními o odvaze a potřebě změny v politice, vstoupíme do kampaně, a vzápětí se při první nejistotě stáhnou kalhoty a řekne: Vlastně jsme to tak úplně vážně nemysleli, pojďme lidem předstírat, že sice jsme koalice, ale vlastně koalice nejsme,“ říká.

Dodává také, že vidina poslaneckého mandátu pro něj nebyla tou, která by ho motivovala k tomu, aby se nějakým způsobem ohýbal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.