Koalice byl risk, zvítězil zodpovědný přístup, říká Daniel Herman

Lidovci a Starostové a nezávislí představují samostatné volební kampaně – plánovaná kolice se nekoná. Ministr kultury a místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman v té souvislosti připomíná, že od začátku lidovci říkali, že pokud průzkumy nebudou ukazovat hladinu nad 10 procenty, tak se musí zamyslet nad záchrannou brzdou. Tou nakonec byla nabídka kandidátům STAN, aby šli do voleb na kandidátkách lidovců.

„Je celá řada témat, kde můžeme i do budoucna spolupracovat a sčítat pozitivní energii,“ vysvětluje Daniel Herman ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že od začátku bylo jasné, že v jejich spolupráci je KDU-ČSL tou seniorní stranou, což také bylo jednoznačně akceptováno.

„Je třeba, abychom šli do voleb samostatně a nabídli lidem ten paprsek v demokratickém spektru, který je jim nejbližší,“ vyzdvihuje, a zároveň vyzývá, aby lidé volili slušné lidi.


V tuto chvíli je zodpovědné jít do voleb každý sám. DANIEL HERMAN

Koaliční spolupráce s hnutím STAN byla podle něj velkým riskem, a velká část členské základy a krajské organizace žádaly přehodnocení koaliční smlouvy. „Je to realita, která vychází z toho, že čísla, na které poukazovaly průzkumy, nebyla stabilně nad 10 procenty a riziko ztráty mandátů bylo značné,“ vysvětluje.

„V tuto chvíli zvítězil zodpovědný přístup,“ dodává. Je také přesvědčený, že křesťansko-demokratická politika ukazuje své kvality nejenom u nás, ale také v ostatních zemích. Přál by si také, aby partneři ze STAN dobře uspěli a mohli v případné povolební koalici úzce spolupracovat.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.