Knihovnička Radiožurnálu

11. září 2005
Knihovnička Radiožurnálu

"Děsivý manhattanský útok jsem prožil v Istanbulu - většina západních Turků z něj byla šokovaná, ale prostí kurdští trhovci na bazaru byli nadšeni: Amerika, bum, bum!"Stanislav Komárek, ročník 1958, je profesorem filosofie a dějin přírodních věd na Karlově univerzitě v Praze. Píše poezii i prózu, a také články a eseje. Na šedesát aktuálních Komárkových textů (citovaný text otiskl měsíčník Vesmír) vydal Petrov v červené knížce jménem LEPROSÁRIUM.

"Hrůza zářijového činu by měla být varováním a zároveň upomenutím, že je nemravné zapomínat na miliony trpících, kteří mají tu smůlu, že nejsou příliš zajímaví pro mocenské plánování vyspělých států."
Portál nabízí knihu, která se jmenuje VÁCLAV MALÝ - jsou to vybrané rozhovory, komentáře a úvahy pražského biskupa z posledních deseti let.

Chcete se potěšit dobrou českou literaturou? V rámci Spisů Jana Trefulky vychází v Atlantisu svazek druhý - DĚDICTVÍ. Obsahuje řadu kratších próz, včetně několika Trefulkových detektivek a příběhů ze života, také známou novelu Pršelo jim štěstí a román Svedený a opuštěný. Jeho hrdinou je mladý muž, vyloučený ze studia teologie. Autor o něm napsal:
"Volit mezi životem v pravdě a životem ve lži není nakonec jeho nejpalčivější problém. Jde o to, jak unést úděl člověka, jehož doba donutila žít v pochybnostech o všem, co se doposud vydávalo za nevyvratitelné jistoty."

"Otevřel jsem psací stůl a vyňal kolt ráže 38. Sundal jsem si sako a zavěsil do něho kožené pouzdro, pistoli jsem strčil do pouzdra, zapnul spodní řemen a pak jsem si sako zase oblékl. Pro indiána to všechno znamenalo asi tolik, jako kdybych se podrbal za uchem."
V edici "Klasika detektivní literatury 20. století" přichází Albatros s knihou, která vás může zbavit případné deprese: Raymond Chandler - SBOHEM BUĎ, LÁSKO MÁ. A zápletka? Detektiv Marlowe se ocitne ve správnou dobu na špatném místě a nechá se zatáhnout do vraždy... Bezvadnou knihu bezvadně přeložila Heda Kovályová.

Pozor, soutěž!
Byl mimořádně inteligentní, charismatický, velice trpělivý a velice krutý, arogantní i něžný, schopný vypočítat předem každý krok svých protivníků a přesvědčený o svém božském poslání. BBart nabízí román Maxe Galla (v překladu Věry Šťovíčkové) o doživotním římském diktátorovi CAESAR IMPERÁTOR.
"Náhle vidí po Cassiově boku tvář Marka Bruta. Jeho adoptivní syn zvedá ruku, v níž drží dýku. Řekne hluše: 'Tu quoque, mi fili! I ty, můj synu!' Život se uzavírá." Kdy se to stalo?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, kterého dne, měsíce a roku byl šestapadesátiletý Caesar zabit třiadvaceti ranami. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Pozvánka na uvedení knížky Sylvy Součkové FRANTIŠEK DRTINA - filosof, pedagog a politik, otec Prokopa Drtiny, v korespondenci a vzpomínkách. Setkání s autorkou a dalšími osobnostmi se koná ve čtvrtek patnáctého v 17 hodin v Literární kavárně nakladatelství Academia na Václavském náměstí 34 v Praze.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Ira Byock: Dobré umírání) s vyhlášením osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu