Kempování asi máme v genech. Pořád si myslím, že cestování pod stanem je do jisté míry zajímavé a sexy, říká organizátor Výstavy stanů

8. červen 2024

Na výstavišti v Letňanech se právě koná 27. ročník Výstavy stanů. „Myslím, že skoro od počátku už je to největší akce svého druhu. Přičítáme to tomu, že stany se prostě hůře prezentují v kamenném obchodě. Toto je jedna z velmi mála příležitostí, kdy si můžete stovky stanů prohlédnout na vlastní oči,“ říká v pořadu Host Radiožurnálu jeden z organizátorů, Ondřej Žák ze společnosti 4camping. Moderuje Vladimír Kroc.

Čemu přičítáte popularitu stanování u nás?

Myslím, že to asi vychází z historických okolností. Dříve bylo cestování hodně zaměřené na domácí cestování a poznávání. Jak si to vybavuji, tak nejlevnější způsob byl prostě jet pod stan.

Od roku 1989 se nám ale už svět otevřel. Máte pocit, že sice jezdíme dál než za humna, ale pořád pod stan, protože jsme si na to zvykli?

Často to tak asi je, asi to máme v genech. Pořád si myslím, že cestování pod stanem nebo pod širákem a s tím, co unesete na zádech, je do jisté míry zajímavé, sexy a je to určitě jeden z levnějších způsobu cestování.

Letošní výstava má být svého druhu největší akcí ve střední Evropě. Díky čemu?

Jak jste sám zmínil, je to 27. ročník. Myslím, že skoro od počátku už je to největší akce svého druhu. Přičítáme to tomu, že stany se prostě hůře prezentují v kamenném obchodě.

Toto je jedna z velmi mála příležitostí, kdy si můžete stovky stanů prohlédnout na vlastní oči. Můžete si do nich vlézt. Můžete si zkusit, jak vám tam bude sedět kempovací nábytek nebo jak si lehnou čtyři lidi vedle sebe, kolik budou mít místa.

Nábytek, jídlo i ledničky

Existují v kempování třeba nějaké módní trendy?

Určitě existují, i když to není jako v módě, kde se trend mění i třeba několikrát do roka. Ale určitě minimálně jednou ročně, trendy spíš přetrvávají. Záleží, kdo jste jako kempař. Jestli jste mladý člověk, student nebo máte mladou rodinu.

Třeba včera jsem se účastnil Výstavy stanů a potkal jsem tam, řekněme, pár ve středních letech, který už má větší, odrostlejší děti. Hledali velký stan pro pět lidí, protože někdy cestují s dětmi, někdy cestují sami.

Chtějí už mít pohodlí, aby stan strčili do auta a jeli si, kam potřebují. Když je škaredé počasí, tak v takovém stanu dokážete strávit pohodlně den a vlastně vás to nijak zvlášť neomezuje.

Povídáme si o Výstavě stanů, ale zdaleka to nejsou jenom stany. Co všechno v Leťnanech můžeme najít? Kempovací nábytek?

Určitě veškeré vybavení, které můžete v přírodě potřebovat. Samozřejmě je to nábytek, jsou to židličky a stolečky. Ale i pro „outdooráky“ je tam veškeré vybavení, které potřebujete do batohu na to, abyste si sbalil jak na víkend, na týden, ale i na nějaký přechod třeba na tři týdny.

Je tam spousta jídla na cesty, ať už dehydrovaného nebo klasického, které si můžete ohřát v kastrůlku na plynovém vařiči. Je tam toho opravdu spousta, třeba čelovky, nože, sekery.

Na druhou stranu, když třeba jedete autem nebo v obytném voze, tak tam je třeba mnoho druhů chladících lednic. To vybavení je opravdu rozsáhlé. Výstava probíhá na nějakých 6500 metrech čtverečních a je to produkt vedle produktu.

Ptám se i proto, že člověk si vždycky bere jenom to nejnutnější, a když to potom nese na zádech, tak zjišťuje, že si vzal o dvě třetiny víc věcí, než skutečně potřebuje.

Bývá to tak, mám s tím vlastní zkušenost, když potom batoh váží 25 kilogramů. Když jdete na vlak, tak jste hrdý na to, jak máte velký batoh, ale po dvou dnech už toho lituje a to, co nepotřebujete, tam někde radši necháte, odložíte.

Za sebe musím říct, že na té výstavě hrozně rád chodím, protože je to inspirativní, ale občas je to náročné na peněženku. Zrovna včera (v pátek) jsem tam koukal, že bych si koupil novou termosku.

Výběr termosek je tak široký, že jsem nevěděl, kterou dřív. Outdoor je dneska hodně i o stylu – máte různé barvy, technologie, velikosti. Nabídka je opravdu hodně široká.

Jak dobře si vedou české firmy ve výrobě turistického vybavení? Jak si správně vybrat spacák, krosnu nebo batoh? A jak se v průběhu let proměňovala Výstava stanů v Letňanech? Poslechněte si celý rozhovor moderovaný Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , job
Spustit audio

Související