Po ránu na vás do stanu zvědavě kouká třeba koza. Jinak kempování v Ománu ale rámuje ticho pouště, nebo šum moře

Málokde na světě můžete tak svobodně a bezpečně kempovat jako v Ománu. Tvrdí to vyznavači offroadové turistiky a kempinku v přírodě. Nejvýchodnější země arabského světa je málo zalidněná. Na rozloze čtyř Českých republik žije jen necelých 5 miliónů lidí. Stále více Evropanů si na místě půjčuje terénní auta se stanem na střeše. A v zimě je na takovou výpravu počasí v Ománu ideální.

Dojeli jsme na krásný útes nad mořem po hodně hrubé kamenité cestě. Také proto je potřeba mít na kempink v Ománu offroadové auto.

Prostě paráda! Před námi krásná modrá hladina Arabského moře, za námi vysoké skalnaté ománské hory. Tohle je jedno z oblíbených kempovacích míst v Ománu.

Nejvýchodnější země arabského světa je málo zalidněná

Támhle vidím asi 500 metrů odtud další bílé terénní auto se stanem na střeše, a na druhé straně, zhruba ve stejné vzdálenosti, další lidi, kteří si staví dva barevné stany vedle auta na zemi.

A protože vám to všechno nemůžu vyprávět sám, taky se vydám tamhle, asi kilometr odtud, na kus řeči k sousedům.

Turisté uprostřed pouště

Bílé terénní auto tu stojí uprostřed taktéž bílých krásných písečných dun. Vedle něho kempinkový stoleček, dvě křesílka, a na stolečku srší malý plynový vařič a připravuje v mocca pressu kávičku.

Sebastian s Klaasem jsou z Německa: „Jsme tu na 13 dní. První dvě noci jsme spali v Maskatu v hotelu, abychom se trošku zorientovali, protože jsme předem moc neplánovali. A pak jsme si půjčili auto a teď už jsme devátou noc pod stanem.“ Při výběru míst na kempování dávají na doporučení místních, nebo dalších kempujících.

Čtěte také

Klaas mi teď otevřel zadní dveře jejich vypůjčeného offroadu. Prostor je docela vyplněný kanystry, bedýnkami, oblečením.

„Vezeme kanystry s vodu, kterou si můžete doplnit u každé mešity, tohle je taková mobilní sprška, hodí se i na mytí nádobí, máme tu chladicí box na potraviny, který doplňujeme ledem, talíře, příbory, hrnce, a samozřejmě další důležitou věc, a to kávovar.“

I nějaká ta koza dorazí

Počasí si Sebastian pochvaluje a prosluněnými fotkami prý škádlí kamarády doma v Německu. „Teploty jsou perfektní, 26, 28 stupňů, jenom v poušti bylo kolem 35, což už je docela horko.“

Občas přijde na obhlídku ležení i nějaká ta místní fauna, třeba koza.

Čtěte také

Stany na střeše aut, používané běžně při afrických safari, zavedl v Ománu Angličan Chris Heywood, který se tu usadil před 26 lety, a nedá na zemi dopustit.

„Tohle je jedno z mála míst na světě, kde můžete kempovat, kde chcete, kde můžete kempovat bezpečně, a to v překrásném podnebí. Tohle se ale během pěti deseti let určitě změní.“

Chris poskytuje kempařům cenné informace, kam se v Ománu vydat, kde číhá jaké nebezpečí, a moderuje i whatsappovou skupinu, kde si lidé předávají tipy, nebo se domlouvají na společné cestě.

Deset let a bude to minulostí

Podle Chrise je ale divoké kempování v současné podobě v Ománu neudržitelné. „Vím, že to určitě nejsou mí zákazníci, a že to nejsou Evropané, ale jsou lidé, kteří po sobě všude nechávají odpadky. Byl bych rád součástí iniciativy, aby pro tyto lidi vznikla určená tábořiště s nějakým zázemím, záchody, a tak dále.“

Stále více Evropanů si v Ománu půjčuje terénní auta se stanem na střeše

Kempovat se dá v malebných skalních vádích s vodními kaskádami a tůněmi, v písečné poušti, i na mořském pobřeží. A pro skalní milovníky kempování bude pořád místa dost: „Zdejší pobřeží je víc než tisíc kilometrů dlouhé. A i když se kempování na severu v blízkosti Maskatu stalo populární, tak dál na jihu pořád budete mít celou pláž jen pro sebe.“

Rozhlížím se do daleka, nikde ani noha. Jen hory bílého písku, hnědé skály, a přímo u moře drobný porost zelených keříků.

Spustit audio

Související