Kdo vynalezl internet?

20. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Život bez internetu si už většina z nás nedokáže představit. Během poměrně krátké doby se tento vynález stal neoddělitelnou součástí našich životů. Kde lze hledat jeho začátky? Za otce zakladatele je možné označit tři vědce: Vintona Cerfa, Roberta Khana a Tima Berners-Lee.

Na počátku 70. let navrhl americký počítačový vědec Vinton Cerf navrhl v rámci programu výzkumného centra amerického ministerstva obrany DARPA architekturu sítě nazvané ARPANET. Síť umožňovala vzájemnou komunikaci na dálku připojených počítačů i sítí. Internet tak začal jako síť propojující několik univerzit a výzkumných laboratoří.


V roce 1971 se v síti ARPANET objevil první počítačový virus. Jmenoval se Creeper a uživatelům zobrazoval hlášení: „I'm the Creeper: Catch me if you can.“ K jeho odstranění byl vytvořen program Reaper, který se tak stal prvním antivirem na světě.

Důležitou součástí Cerfových vynálezů byla i skupina komunikačních protokolů TCP/IP. Na jejich tvorbě se výrazně podílel Leeův kolega Robert Khan. Protokoly se dodnes využívají pro správný a přesný přenos údajů a zároveň slouží jako unikátní adresa každého počítače.

Druhým milníkem vzniku internetu byla „síť, která spojuje svět“, jak bychom mohli volně přeložit anglickou zkratku WWW – world wide web. Jejím tvůrcem je Tim Berners-Lee. Ten v letech 1989–1991 – v rámci svého působení v Evropské organizaci pro jaderný výzkum CERN – vytvořil hypertextovou síť, která pomocí odkazů umožňovala propojit informace uložené na různých počítačích či v různých souborech. Součástí byl i první prohlížeč.

V létě roku 1991 se internet otevřel i uživatelům z řad veřejnosti. Na začátku roku 1996 internet propojoval přibližně 25 miliónů lidí ze 180 zemí světa. Dnes ho užívá několik miliard lidí.

autor: ČRo
Spustit audio