Kde byste hledali nejslunečnější místo Německa? Až sedmnáct hodin denně svítí slunce na ostrov Hiddensee v Baltském moři

Nejznámější německý maják je na ostrově Hiddensee hned vedle Rujány. Známý je proto, že je zaprvé moc hezký a zadruhé je prakticky neustále v televizi. Před majákem stojí v záběru muž středního věku s ohromným a neuvěřitelně chlupatým mikrofonem, do kterého už skoro dvacet let říká, jaké počasí právě je a jaké bude. A prý se moc nemýlí.

Stefan Kreibohm je meteorolog s malou kanceláří na malém ostrově Hiddensee v Baltském moři. Než jsem za ním vyrazil, trochu jsem si ho otestoval.

S týdenním předstihem jsem mu zatelefonoval, abych se dozvěděl, jak bude. Jeho předpověď, že bude slunečno, se skutečně vyplnila. K mojí radosti a k jeho úlevě.

Někdy je to padesát na padesát

„Hned jak jsme spolu dotelefonovali, tak jsem trochu znejistěl. Koukal jsem se na meteorologické modely. A podle nich měla být mlha a nízká oblačnost. Naštěstí to dopadlo tak, jak jsem říkal,“ říká s úsměvem.

Někdy je zkušenost prostě přesnější než matematický model. Někdy.

Stefan Kreibohm před kamerou, v pozadí maják na ostrově Hiddensee

„Strašně mě štve, když se s předpovědí seknu. Někdy je to padesát na padesát, že bude hezky. Klidně by mohlo být taky ošklivo. A když zahlásím sluníčko a ono pak prší, můžu se uvztekat,“ popisuje úskalí své práce.

Tentokrát to ale vyšlo. Slunce svítí, je krásně, sice trochu „frišno“, ale oba jsme spokojení.

Počasí jako životní vášeň

Meteorologických zkušeností má sedmačtyřicetiletý Stefan Kreibohm dost. Už jako malý, ve věku, kdy jeho kamarádi chtěli být popeláři nebo kosmonauty, věděl, že bude meteorologem.

Jako kluk si dokonce denně zapisoval počasí, vedl si třeba deník o mracích a taky o slunci, pochopitelně. „Měl jsem velké štěstí, že jsem si z koníčka mohl udělat povolání. Opravdu velké štěstí. Živím se tím, co mi dělá ohromnou radost. Nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného,“ říká.

Stefan Kreibohm pracuje na ostrově Hiddensee od roku 1998 – uslyšíte ho v rádiu, je i na obrazovce. Ostrov, který má na šířku jen pár stovek metrů a na délku pár kilometrů, se mu prý pořád ještě neokoukal.

„Když se dívám z okna své kanceláře, vidím moře, lodě. Malý přístav, který je v létě zaplněný plachetnicemi. Když vane správný vítr, slyším moře i šumět,“ zasní se.

Slunečný rekord

Moře má na počasí velký vliv. Dalo by se dokonce říct, že velmi pozitivní vliv. Díky Baltu se může ostrov Hiddensee – a vlastně celé baltské pobřeží – pyšnit jedním německým rekordem.


V červnu, kdy jsou dny nejdelší, nám tu slunce svítí i sedmnáct hodin v kuse.

„Baltské moře je jak známo poněkud chladnější. Nad studenou vodou nemůže stoupat vzhůru teplý vzduch. A kde není žádný teplý vzduch, tam se tvoří výrazně méně mraků. A kde je málo mraků, je logicky více slunce. Na jaře a v létě je tady hodně slunečné počasí,“ vysvětluje Stefan.

Pravda, slunečno, na druhou stranu ale taky trochu chladněji. Nic to ale nemění na tom, že v Německu svítí slunce nejvíce na Hiddensee. Za rok tu napočítají kolem dvou tisíc slunečných hodin.

Fascinující síla počasí

„V červnu, kdy jsou dny nejdelší, nám tu slunce svítí i sedmnáct hodin v kuse,“ upřesňuje Stefan Kreibohm. Ale přestože mluví hlavně o slunci a krásném počasí, ve které v skrytu duše doufá každý, kdo se chystá na dovolenou, patří jeho meteorologická vášeň bouřím a orkánům.

Pavel Polák a Stefan Kreibohm

„Počasí nemůžete změnit, jste mu vydáni napospas. Může překvapit, může změnit život. Ta ohromná síla, kterou dokáže počasí rozpoutat, mě fascinuje,“ přibližuje. „Počasí dává člověku zakusit, jak mocná příroda je a čeho všeho je schopná.“

Když to Stefan Kreibohm říká, mžourá přitom očima. Ostatně já taky. Jsme oba otočení tváří ke slunci, které pořád svítí, a dokonce už i hřeje. Letos to vypadá zase na rekord.

autor: Pavel Polák
Spustit audio