Kauza Nikulin: Advokát měl přesvědčit Pelikána, aby hacker zůstal v České republice. Vymažu si ho z telefonu, říká ministr v demisi

Případ vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA budí stále pozornost. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odhalil investigativní reportér Janek Kroupa zákulisní hru kauzy. Advokát Stanislav Mečl měl přemluvit Roberta Pelikána, aby Nikulina nevydal ani do USA, ani do Ruska.

Robert Pelikán nakonec rozhodl jinak a Nikulin byl vydán do USA. „Byla řada lidí, kteří se snažili udělat všechno pro to, aby pan Nikulin nebyl vydán do Spojených států,“ řekl v pořadu Robert Pelikán.

Čtěte také

Kontakt s advokátem však potvrdil. „Skutečně mě pan Mečl kontaktoval asi půl roku od poslední předchozí SMS. Chtěl se se mnou setkat. To jsem odmítl. On se skutečně ptal, jestli je možná nějaká dohoda s českou vládou v této oblasti. Já jsem napsal, že to považuji za prakticky nemožné,“ popsal ministr.

Podle Janka Kroupy může mít celý příběh tři různá vysvětlení. „Za prvé nějaká ruská skupina hledala boční cestu k Jevgenijovi Nikulinovi do vězení,“ načrtává novinář. „Za druhé: nemyslím si, že mělo jít prioritně o snahu pana ministra zkorumpovat, ale co kdyby to pan Mečl mohl zařídit? Rusové by byli spokojeni.“

Třetí možnost podle Kroupy je, že pokud by Pelikán nejednal, dostal by se do střetu zájmů ve chvíli, kdy by se provalilo, že se ho někdo snažil zkorumpovat. „A nepochybně v Česku existovaly síly, některé třeba sedí na hradě, které by uměly tento příběh použít k diskreditaci rozhodování. Takže by se rozhodovalo o této věci obtížně,“ shrnuje možná vysvětlení Kroupa.

autoři: jap , had