Kašel, únava, ztráta čichu. S projevy postcovidového syndromu pacientům pomohou covidové poradny

8. prosinec 2020

Prodělali jste covid-19? Pokud vás stále trápí problémy jako dušnost, kašel, únava nebo problémy s čichem, můžete zajít do některé z covidových poraden. Ty teď vznikají ve fakultních nemocnicích.

Další poradnu tento týden otevřeli například ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Zaměřovat se v ní budou na problémy s čichem. 

Čtěte také

„S pacientem se domluvíme na klinickém vyšetření. Poté si poruchu čichu můžeme ověřit na základě testu parfémovaných fix. To je test, kdy pacient identifikuje asi pětici vůní, na základě toho se pak vyhodnotí porucha čichu. Žádná specifická léčba není známá, my ale doporučujeme takzvaný čichový trénink,“ vysvětluje primářka ORL kliniky Pavla Urbánková.

Pacient pak pravidelně přičichává k výrazným vůním, aby svůj čich opět vycvičil a fungoval mu tak, jak má. Covidové poradny se ale nezaměřují pouze na tyto problémy. Třeba ve Fakultní nemocnici Plzeň se chtějí soustředit na víc potíží naráz. 

„Plánujeme veřejnosti nabídnout multioborovou poradnu, ve které budou spolupracovat odborníci z interní, plicní kliniky a psychiatrické kliniky a také naši kolegové psychologové,“ prozrazuje mluvčí Gabriela Levorová.

S covidovými poradnami počítá i nový manuál

Systematickou péči o pacienty s postcovidovým syndromem zavedli tento týden také ve Fakultní nemocnici Brno. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové zase plánují zřídit Centrum postcovidové péče, které bude fungovat pod tamní plicní klinikou. 

Čtěte také

Už od jara také existuje covidová poradna ve Fakultní nemocnici Olomouc. „Zájem je značný,“ shrnuje Milan Sova z tamější kliniky plicních nemocí a tuberkulózy. „Objednáváme všechny pacienty, která u nás byli hospitalizováni, a hlásí se k nám pacienti, kteří covid prodělali ambulantně. Všichni pacienti podstoupí snímek hrudníku a funkční plicní vyšetření.“

Do covidových poraden a plicních ambulancí by měli lékaři standardně odesílat pacienty, kteří se po prodělaném onemocnění dlouhodobě necítí dobře. Počítá s tím nový manuál ministerstva zdravotnictví, který navrhla Česká pneumologická společnost a který by mohl začít platit od Nového roku.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související