Karel Schwarzenberg: Rakušané nebyli frustrovaní z migrační krize, ale z neschopnosti vlády

Rakouský kancléř Werner Faymann rezignoval. Může si za svůj politický konec lavírováním v migrační politice? „Tragédie této vlády byla, že po celou dobu jejího trvání nebyla schopna provést nutné reformy v Rakousku,“ říká předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg z TOP 09.

Reformy se nekonaly, tudíž rakouské hospodářství zaostává – před 10 lety Rakušané předčili Německo, nyní za ním daleko klopýtají, nezaměstnanost roste, výdělky nejsou a v zemi panuje velká nespokojenost. „Nic se nehnulo, protože se strany navzájem blokovaly,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Rakouský kancléř Werner Faymann sám dospěl k poznatku, že je nutné, aby odstoupil, hlavním důvodem ale podle něj nebyla migrační krize. „V Rakousku není taková hysterie, protože jsou na uprchlíky zvyklí a umějí s nimi zacházet,“ podotýká.

Hlavním důvodem frustrace Rakušanů tak podle něj byla neschopnost vlády. „Když je vláda schopná dělat reformy, tak ji budou volit i přes migrační krizi, když vidí, že vláda selhává, tak se obrátí k jiným,“ upozorňuje.


Rakousko prokázalo, že přeje politikům jako Vitkor Orbán, Miloš Zeman nebo Norbert Hofer

Rakousko nyní potřebuje rychle kancléře, ale v zemi jsou různé směry a bude několik dní trvat, než se sjednotí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio