Karanténa a plošné testování ve školách a firmách skončí. Jaká opatření se mění?

Premiér Petr Fiala z ODS minulý týden po jednání vlády avizoval, že pokud se bude epidemie vyvíjet dobře, zůstane z opatření od 1. března zřejmě už jenom nošení respirátorů. Už tento týden ale vláda díky zlepšující se epidemické situaci tento týden uvolní některá opatření. Dotkne se to školáků, zaměstnanců i některých lidí, kteří si zatím nedošli pro třetí dávku očkování.

Žáky a studenty dnes čeká poslední kolo testování. Proč se ho vláda rozhodla ukončit? Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice je to díky ústupu epidemie koronaviru.

Čtěte také

„Očekáváme, že při zrušení této povinnosti bychom mohli vidět lokální ohniska. Ta incidence bude již v tu dobu snižující se v celé republice,“ vysvětluje.

Zaměstnanci ve firmách se naposled budou testovat v pátek, tedy 18. února.

Tisíc sedících diváků

Už zítra některým lidem zčervená aplikace Tečka. Týká se to všech starších 18 let, kterým od posledního očkování uplynulo víc než 9 měsíců. Tedy těch, kteří vakcínu dostali před loňským 15. květnem a dosud si nenechali aplikovat posilovací dávku.

A kdy je plánované další rozvolnění opatření? Od 19. února se změny budou týkat hromadných akcí, od soboty se jich nově bude smět účastnit až 500 lidí bez místa k sezení a tisíc sedících diváků.

„Do toho opatření jsme zohlednili velikost prostor, kde se akce koná. Přesahuje-li kapacita prostoru tisíc sedících diváků, lze z počtu míst nad tisíc obsadit nejvýše 50 procent maximální kapacity k sezení,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Od 19. února se navíc po rizikovém kontaktu ruší karanténa. A zároveň izolace po nákaze koronavirem bude nově místo pěti dní sedm.

Spustit audio

Související