Kajakáře Hradilka jeho kouč do ničeho nutit nemusí

29. únor 2012
Zblízka

29. únor má stejnou periodicitu jako letní olympiáda a jednou z českých medailových nadějí pro Londýn je i kajakář Vavřinec Hradilek. Ten netrénuje jen na slalomářském kanálu a v posilovně. V jeho přípravě najdeme také důležitou gymnastickou složku.

„Budeme zase dělat kotouly letmo, Pavle?“ ptá se na úvod převážně gymnastického tréninku kouče Pavla Kubričana jeden z desítky jeho svěřenců. Není to Vavřinec Hradilek, ale jeden z mládežníků, kteří muže a ženy pražského USK doplnili.

Společně přinesou pár žíněnek, na kterých budou zmíněné kotouly letmo přes provázek skákat, a poslechnou si instrukce od svého trenéra. „Tady jsou jednoduchá pravidla. Musíte zůstat na žíněnce. V prostředku máte špagát, ten letmo přeskočíte a pak se otočíte a skočíte zpátky. Minule jsme to udělali na šest opakování, což se ukázalo jako nejlepší,“ rozděluje pokyny trenér.

Sportu se věnuje na 100 procent

„Gymnastika sama o sobě je skvělá na pružnost a zdokonalování pohybové soustavy. To má pozitivní vliv nejen při jízdě na vodě, ale i u jiných sportů,“ říká Vavřinec Hradilek, než se vydá na opičí dráhu.

Tříčlenné týmy se musí přemístit z jedné strany tělocvičny na druhou a zpět bez dotyku země jen za pomoci lavičky a žíněnky. Nakonec se přes velké problémy všechny týmy do cíle dostaly.

Honem, honem! Vavřinec Hradilek nechce prohrát ani na 'opičí dráze'

„Ještě to dáme jednou,“ říká následně kouč Kubričan. Toto prohlášení způsobí vlnu nevole mezi jeho svěřenci. „Ne, už ne!“ odmlouvají snad všichni kromě Vavřince Hradilka.

„Dělám sport, protože mě baví. Období, kdy jsme dostávali vynadáno za to, že jsme nepřišli na trénink, už skončilo. Samozřejmě vše dělám na 100 procent a snažím se k tréninku taky tak přistupovat. Nikdo mě do ničeho nutit nemusí,“ upozorňuje kajakář.

Na vodě jsou lepší než s míčkem

Na řadě je tradiční gymnastická disciplína, která je navíc Hradilkovou oblíbenou: kruhy. Na nich skutečně exceluje, ale odhadnout, jakou známku by od přísných rozhodčích dostal, si netroufá.

„To opravdu nevím. Musím se přiznat, že ani nevím, jak toto konkrétní hodnocení funguje. Ale když jsem dělal přijímačky na FTVS, tak jsem z gymnastiky měl, myslím, vysoké ohodnocení,“ vybavuje si.

Vodní slalomáři se při tréninku nakonec dočkali i florbalu. Upřímně: většině z nich to jde s pádlem lépe. Míček honili všude možně, dokonce i tam, kde jeho výskyt nikdo nepředpokládal.

autor: jsu
Spustit audio