Jsme obyčejní farmáři, ale snažíme se jít s dobou, usmívá se Jan Basař z Farmy roku

Farma rodiny Basařových získala ocenění Farma roku. Na svém statku zřídili první automat s masem v České republice, jsou energeticky soběstační a z bioplnové stanice mají i elektřinu na prodej. Jak si dělí práci v rámci rodiny? „S bratry tu máme dohromady šest dětí, které tu běhají s námi. Zapojují se, jezdí s námi v traktoru,“ usmívá s Jan Basař. Jak funguje automat na maso, který je přístupný nepřetržitě? Poslechněte si reportáž.

„Neměli jsme žádný obchůdek, takže jsme se vždycky museli seběhnout, kdo to prodá,“ vysvětluje vysoký třiačtyřicetiletý farmář Jan Basař, jak se rodinná farma rozhodla pro umístění automatu s masem. Ten zprovoznili jako vůbec první v Česku.

Automat vypadá jako běžný automat na nápoje nebo na občerstvení. V několika patrech jsou v něm vyskládané různé kusy hovězího. Stačí přiložit platební kartu a zanedlouho zákazník drží v ruce vychlazené maso.

„Automaty mají několik úprav, několik patentů, že umí maso uchovat ve dvou stupních Celsia, mají speciální osvětlení pro maso, ochranu proti UV záření. Je to úplně bezproblémové – ráno jen automat doplníme masem,“ popisuje Jan Basař.

Energetická nezávislost

I díky tomuto automatu podkrkonošští zemědělci zvítězili v soutěži Farma roku. Moderních věcí mají na statku více. Nabíjí se tu elektromobil, traktory jezdí po polích díky přesné satelitní navigaci a farma je také v podstatě energeticky nezávislá.

„Bioplynku o výkonu 250 kW elektrických a 132 tepelných jsme zbduovali už před 14 lety,“ vzpomíná Jan Basař.

Bioplynka má tři části. Teď jsou nafouknuté. „Tam je ten bioplyn. Produkt, který vzniká z krmení,“ vysvětluje farmář. Bioplynka se „krmí“ několika tunami denně. Vzniká bioplyn, který se jímá do kogenerační jednotky a vyrábí elektřinu a teplo.

„Když mrzne hodně, teplo využijeme všechno. Elektřinu využíváme z několika procent. Zbytek je na prodej,“ vyjmenovává Basař.

Čtěte také

Rodinný podnik

Farmu v obci Prosečné mají tři bratři Basařovi. Druhý z nich, Ondřej, popisuje, jak jsou úlohy rozdělené. Jeden bratr má na starosti administrativu, druhý techniku a třetí celkový provoz.

Bratři jsou už třetí generací, která na tomto místě hospodaří. Farmu získali zpátky jejich rodiče v restituci a dnes už tu začíná postupně pomáhat i další generace.

S bratry tu máme dohromady šest dětí, které tu běhají s námi. Zapojují se, jezdí s námi v traktoru,“ usmívá se Jan Basař. „Jsme obyčejní farmáři. Ale snažíme se jít s dobou a nějak o tom přemýšlět,“ dodává zemědělec Jan Basař z Podkrkonoší.

autoři: Ondřej Vaňura , agf
Spustit audio

Související