Jiří Paroubek, předseda ČSSD

Těžko se dá na současnou českou politickou situaci použít jiné rčení než, když se dva perou, třetí se směje. Ti rváči jsou touto optikou premiér Topolánek a lidovecký předseda Čunek, tím třetím, kdo se případně směje je předseda nejsilnější opoziční strany, České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek. Pane předsedo, zdravím vás do zahraničí, vítejte v Českém rozhlase.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bez ohledu na to, co v pátek řeknou dva vrcholné lidovecké stranické orgány k odvolání někoho z lidoveckých ministrů z vlády, předseda vlády Mirek Topolánek se včera pro Radiožurnál vyjádřil jasně.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/:
Tak já myslím, že jsem to řekl úplně jasně, tato vláda Mirka Topolánka buď bude s Miroslavem Kalousek, nebo v té podobě, kterou já navrhnu a pokusím se dohodnout, anebo nebude. Myslím si, že je to celkem evidentní. Jdeme do situace, která vůbec nebude jednoduchá a já teda, jestli mám garantovat úspěšné zvládnutí tohoto roku z hlediska ekonomického, tak je pro mě důležitější daleko více ministr za KDUČSL ministr pro české občany a v tomto smyslu Miroslav Kalousek to kritérium splňuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik slova předsedy vlády Mirka Topolánka. Pane předsedo Paroubku, imponuje vám taková rozhodnost?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak já myslím, že to není rozhodnost, ale že je to zoufalství. Víte, já teď, ta dovolenou, kterou mám, tak není dovolenou v tom slova smyslu pravém, to znamená, že bych se někde rekreoval a, řekněme, ztrácel čas nějakým sportováním, i když to samozřejmě taky přichází na pořad dne, ale snažím se některé věci studovat a kromě jiného jsem si prostudoval analýzu projevu Mirka Topolánka z prosincového kongresu ODS, a pokud si jej přečetl pan Čunek a já se, já si myslím, že si ho přečetl, tak pochopil, kam Mirek Topolánek směřuje ve vztahu k lidové straně. To znamená, že je tady nějaké dlouhodobá dohoda vytvořit nějakou, řekněme, platformu z části lidové strany, kterou by vedl právě pan Kalousek a která by se přičlenila nějakým způsobem, řekl bych, CDU/CSU, jako jakási regionální strana k ODS. Takže myslím, že tady jde o určitý boj o identitu lidové strany.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nevím, jestli až k vám do zahraničí dolehlo to, co se říká zatím v politických a novinářských kuloárech s takovým odlehčením, kdy se o zkratce KDUČSL mluví jako o Kalouskově demokratické unii a Čunkově strany lidové, pane předsedo Paroubku?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Ale to přesně vystihuje to, co říkám, to znamená, že je tady boj určitých dvou koncepcí v rámci lidové strany, jedna koncepce, to je, řekněme, Čunkova při všech výhradách k jejímu nositeli, je to koncepce, která počítá se zachován identity lidové strany, no, a ta druhá koncepce ta to vzdává a chce převést jakousi konzervativní platformu z lidové strany na ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumímli tomu správně a pokud tedy mluvíte o té analýze, která byla prezentována také dnes v českých médiích, tak vaši experti považují za evidentní, že se Miroslav Kalousek nějakým způsobem domluvil s předsedou vlády na tom, že by nějakým způsobem rozbili KDUČSL.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Já bych to nenazýval rozbili. Prostě pan Kalousek je profesionální politik, já osobně ho mám docela rád a myslím, že je to také člověk, který drží své slovo, já si takových lidí vážím, a došel k názoru, že dlouhodobá existence KDUČSL prostě není možná, tak se vydává pod křídla velkého bratra. Naopak pan Čunek a lidé jako je ministr Svoboda a další, tak si myslí, že je možná ta, řekněme, dlouhodobá existence lidové strany. Takže já v tuhle chvíli ty věci pozoruju a myslím, že ty věci analyzuje už takto delší dobu. Jen tak mimochodem je zajímavé sledovat také ty pasáže projevu pana Topolánka, které se týkají Strany zelených, kdy vlastně hovoří o tom, že to, co by zbylo z té Strany zelených, když si to trošku, když si to trošku přeložím, by mohlo být platformou v rámci ODS, nějakou zelenou platformou. Takže to jsou velmi zajímavá slova a myslím, že i poté, co byly dneska zveřejněno z Medianu, že tato strana je někde pod třemi procenty, což je konec konců výsledek i z krajských voleb, tak tam skutečně pan Bursík také směřuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu dá se k tomu, co říkáte, pane předsedo Paroubku, říct, nebo dodat reakce prvního místopředsedy Občanské demokratické strany Davida Vodrážky, který tuto údajnou strategii popsanou experty sociální demokracie a popsal a odbyl tím, že řekl slyší trávu růst a snaží se do toho vnést chaos. Řekl to pro Lidové noviny dnes. Není tomu tak? Vám to přece musí vyhovovat, pane předsedo, to, co se teď děje ve vládě.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak podívejte, já bych, já si myslím, že pan Vodrážka při vší úctě k něm a já ho znám ještě z Prahy, by to velmi dobrý starosta, tak není žádný analytický bůh a určitě neřekne asi, že to tak opravdu chtějí, ale tady stačí si jenom přečíst a nalistovat tedy ten projev pana předsedy Topolánka. Ten byl tak okatý, že já se divím, že takhle otevřeně někdo hovoří před sdělovacími prostředky. Prostě není to složité tyhle ty věci z toho analyzovat, takže to jsem si nevymyslel já ani experti z Lidového domu, to je prostě, to vyplývá z toho projevu, takže jinak já vás ujišťuju, že z té krize nebo z těch krizí, v kterých se tahle vláda potácí, že nemám žádnou velkou radost. Problém je, že ona není schopna z toho udělat nějaký konečný závěr.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdybych přistoupil tedy na tu možnost, že se opravdu cosi jako snaha nějakým způsobem rozdělit na nějaké platformy či části jednu z koaličních stran, v tomto případě KDUČSL, že se toto opravdu děje, tak kdyby se KDUČSL dělila, bylo by to pro českou sociální demokracii výhodné?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Pak, pane redaktore, já to řeknu jinak. Mně tohle nějak zvlášť nezaměstnává, naše uvažování jde jiným směrem. My už před časem, pokud jde o, řekněme, věřící voliče, tak jsme jim otevřeli svojí náruč a sociální demokracie konec konců volí nejvíce věřících lidí ze všech politických stran. Konec konců i předseda sociální demokracie dává najevo, že je věřícím člověkem. Takže my například na jižní Moravě v některých dříve katolických obcí nebo obcím, kterou jsou katolické a které dříve volily lidovce, tak dneska, dneska jsme tam nejsilnější stranou a určitě se popíráme i o hlasy katolických voličů, takže sociální demokracie je určitě otevřena všem věřícím jednak členům, ale také samozřejmě voličům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, já o tom nepochybuji, na druhou stranu prosím, zkuste odpovědět na moji otázku, jestli by bylo výhodné, kdyby KDUČSL v dnešní podobě zanikla a vznikly na jejím půdorysu dva slabší, pravděpodobně, subjekty, z nichž jeden by možná byl osamostatněný minimálně podle té analýzy kterou vypracovali vaši lidé?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak podívejte, i z mého chování je zřejmé, že já bych dával přednost zachování identity lidové strany, pokud jste si povšiml a určitě ano, tak už před krajskými volbami jsem hovořil, že to, o tom, že tomu řešení toho politického uspořádání, které já dávám přednost po volbách krajských je levostředové uspořádání, to znamená spolupráce se středovými subjekty, takže na prvním místě samozřejmě s lidovci, takže já bych byl rád, kdyby identita lidové strany tady zůstala, kdyby zůstal, řekněme, pluralitní charakter českého politického systému.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znovu tedy musím opakovat podezření, které nějakým způsobem chtěl do té věty místopředseda ODS pan Vodrážka, jestli čirou náhodou sociální demokracii v tuto chvíli nevyhovuje mluvit skrze svojí analýzu o tom, co se podle nich děje, tedy podle vás, a tím že to, řekněme, odhalíte, tak tím možná ten plán se podaří zhatit?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak především bych chtěl říct a zopakovat, že to není analýza sociální demokracie, která vyvolává tyhle ty, řekněme, tyhle ty konotace, tyhle důsledky, ale je to projev pana předsedy Topolánka na prosincovém kongresu ODS, kdy hovořil ve vztahu k těm dvou, dvou menším koaličním partnerům bez nějakých skrupulí, takže ať si každý přečte ten projev a uvidí, jestli to tak je, nebo to tak není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta další otázka je možná příliš fabulativní, ale přesto zkuste na ní, pane předsedo Paroubku, odpovědět. Dokážete si představit, že byste byl v kůži současného předsedy vlády a řešil byste dilema Čunek či Kalousek?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak určitě si to nedovedu představit, protože do takového problému bych se nedostal a myslím, že, že, je to opravdu situaci, kterou bych nazval další krizí téhle té vlády a ona se opravdu potácí od jedné krize ke druhé.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, dnešních hostem těchto Dvaceti minut je předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek. Pane předsedo, sociální demokracie už drahný čas vybízí premiéra nebo případně celou vládu k tomu, aby, tak říkajíc, hodila ručník do ringu a podala demisi. Přiblížil se podle vašeho názoru tím, co se nyní děje ve vládě, moment, kdy vláda opravdu padne?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak já nevím, jestli se přiblížil ten moment nebo se nepřiblížil ten moment, ale vláda je menšinovou vládu, vláda není schopna některé věci prosazovat, pan premiér není schopen provést změny ve vládě, protože se dostává do takové to slepé uličky, jen tak připomínám, že ty katastrofální volby krajské a senátní proběhly téměř přes třemi měsíci, takže to chtělo zásah asi rychleji, nežli téměř po třech měsících, a vlastně ještě celá věc není u konce, jak se zdá, tak ani nemusí ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je to opravdu, pardon že vám skáču do řeči, tak zásadní, aby se změnilo několik lidí v tom osmnáctičlenném kabinetu?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak já myslím že to je důležitá věc, je to jednak signál pro voliče, že je vůbec snaha něco změnit, pro voliče tedy těch vládních stran, takže mělo by to být v bytostném zájmu té vládní koalice udělat korekce ve vládě a je zřejmé, že řada těch ministr jsou prostě slabými ministry.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a teď předpokládejme, že byste opravdu trvali, jako že minimálně podle vašeho posledního mediálního vyjádření, jak říkáte, že by jediným čestným řešením současné situace byla demise této vlády, tak si opravdu myslíte, že by teď na samém počátku předsednictví Evropské unie měla vláda podat demisi?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak podívejte já myslím, že ty věci jsou určitě k dohodě, je potřeba ty věci dobře číst. My jsme navrhovali, že přistoupíme k dohodě na zajištění úspěšného průběhu českého předsednictví s tím, že, řekněme, na podzim tohoto roku by mohly proběhnout předčasné volby tak, aby to předsednictví mohlo proběhnout v klidu, řekněme, v konsensu aspoň v těch zahraničně politických otázkách, pokud jsme toho schopni, ono to je to samozřejmě obtížné, když vidím například jak neobratně si vláda počíná v případě řešení konfliktu v Gaze nebo, nebo ve vztahu k Rusku, k Ukrajině, ale dobře, to jsou věci, které jsou v zájmu země, takže to je potřeba takto posuzovat, určitě nechceme, aby vláda skončila ze dne na den, to by nedávalo smysl, země potřebuje vládu, tahle není určitě nejlepší, ale je to aspoň nějaké vláda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jestli tomu tedy správně rozumím, tak pro tuto chvíli, vzhledem k tomu, že jsme v sedmém dni toho půlroku předsednictví, tak v tuto chvíli z pohledu české sociální demokracie není nutné, aby vláda podávala demisi, tak jak už jste několikrát chtěli minimálně na podzim?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
No, tak nutné ... pokud, pokud by vláda dělala vážné chyby, tak nám třeba nic jiného nebude, nebude tedy zbývat, než udělat vyvolat ... nebude ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co by mělo být těmi vážnými chybami, pane předsedo?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
No, já už jsem to dal najevo, co by mohlo být těmi vážnými chybami, když se například pustí do, do toho, aby rozbila návrh, sněmovní návrh zákona o zrušení poplatků ve zdravotnictví. Pokud neudělá ty věci v dohodě se sociální demokracií, tak to budeme považovat za to, čemu se říká kasus beri a pak bychom vyvolali hlasování o nedůvěře vládě, protože to prostě zajímá naše voliče, to zajímá osmdesát procent českých občanů a tahle vláda přece musí dbát na to, co chtějí lidé.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pane předsedo, i bez ohledu na to, jestli máte v danou chvíli nějaký důvod k vyhlášení války či ne, tak už mnoho měsíců mluvíte o tom, že by bylo dobré, kdyby tady tato Topolánkova vláda nebyla. Skoro to vypadá, jako že máte dobře připravený plán na to, co by se mělo dít poté, co by vláda například demisi možná i z vlastní vůle podala. Tak se musím zeptat, máte, nebo mluvit jste o takovém nějakém plánu například s prezidentem republiky, který samozřejmě v tu danou chvíli by byl důležitým hráčem?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak o konkrétním plánu s prezidentem republiky jsem nehovořil, samozřejmě, že, že funkce prezidenta je v tomle tom nezastupitelná. Já především chci říci, že my skutečně v té situaci českého předsednictví nechceme změnu vlády za každou cenu. Vláda začala určité procesy, určitý projekt tedy českého předsednictví, teď by to bylo velmi obtížné, aby to někdo za chodu přebral, ale samozřejmě, že chceme určitý způsob politické dohody. Takže to nám vláda zatím v tuhle chvíli nedopřává, takže my bychom rádi měli tu dohodu o českém předsednictví, ale ta dohoda, ta dohoda se, dá se říct, komplikuje i takovými rozhodnutími jako je rozhodnutí klubu, senátního klubu ODS, který, řekněme, oddálil ratifikaci Lisabonské smlouvy v Senátu. A to je samozřejmě něco, co musíme, musíme monitorovat s velkou nelibostí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud tomu tedy správně rozumím, tak česká sociální demokracie stále stojí o to, aby s vládou, nebo s Občanskou demokratickou stranou uzavřela nějakou dohodu, která by měla umožnit dobře provedené předsednictví Evropské unie?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Nám jde o zájem země a já jsem to vždycky říkal, nám jde o to, aby tato země měla, měla, řekněme, dobrý průběh předsednictví, to v první řadě, no, a tam vidíme jako nezbytné, aby rychle byla přijata Lisabonská smlouva, aby byla zahájena debata o zavedení, o zavedení eura v naší zemi, o termínu zavedení eura v naší zemi. To jsou věci, které prostě chceme a které chce také veřejnost, jak se ukazuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem ještě pro toto téma jednou na skok zpátky k debatě s prezidentem republiky Václavem Klausem, říkal jste, že o konkrétním plánu jste s ním nemluvil, mluvil jste s ním tedy obecně o případu, co by se asi tak dělo po demisi vlády?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že to byla spíše, spíše společenská schůzka, než politická je potřeba říci, že jsme s panem prezidentem dlouho nehovořili, takže je, myslím si, že jsme hovořili o řadě otázek, ale že bychom hovořili spolu o změně vlády, tak to určitě ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdy to bylo ta schůzka, pane předsedo?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak bylo to před Vánocemi a já myslím, že to je známé. Takže kdybych si teď měl vzpomenout na termín, tak to bych vám asi neřekl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Jiří Paroubek, předseda nejsilnější opoziční strany České strany sociálně demokratické. Pane předsedo, zmiňoval jste zavedení eura, pojďme tedy k ekonomickému tématu, kterým je beze sporu krize hospodářská a finanční, možná nastupující recese, která možná přichází i do České republiky. Národní ekonomická rada vlády, tedy orgán, který vláda hodlá nějakým způsobem zřídit, a jejímž předsedou, hlavou by měl být premiér české vlády Mirek Topolánek. Ta rada by měla být orgánem právě pro boj s ekonomickou krizí. Česká sociální demokracie měla dostat nabídku na účast v této radě, kolik míst jste dostali jako nabídku?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Tak já jsem nic oficiálně nedostal, nevím, možná, že něco v Lidovém domě je, ale víte, já si myslím, že na takové to spíš marketingové tahy pana předsedy Topolánka, který je dělá v zoufalství, tak lze těžko reagovat nějak pozitivně, protože ještě před čtrnácti dny pan premiér tvrdil, že bude mít vicepremiéra pro ekonomiku, teď změnil svůj přístup, zatím má jenom dva členy. Ten jeden člen je, řekněme, člověk, který byl blízko pádu jedné z největších českých bank, ten druhý člověk je představitelem zájmové lobby penzijních fondů, takže v takové to společnosti ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Shodu okolností stále ještě sociální demokrat Jiří Rusnok.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Ano, ale ten tam rozhodně není za sociální demokracii a nebude za sociální demokracii, pokud vůbec, vůbec tam tedy bude, to já nevím, jestli, jestli se chce stát členem takovéhle rady, ale rozhodně tedy je to člověk, který je dneska profesně spjat s nějakým zájmem a je potřeba to pojmenovat, takže my tam nebude určitě vedle lidí, kteří reprezentují nějaké podivné zájmy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že pokud tam bude Jiří Rusnok, tak tam nebude nikdo oficiálně za sociální demokracii?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že to není jenom věc Jiřího Rusnoka, nebo někoho, kdo byl při pádu IPB, ale celý ten způsob toho, téhle té, téhle té rady ve mně vzbuzuje velkou, velkou nedůvěru. Víte, my se těžko můžeme stát čtvrtou koaliční stranou, nést odpovědnost politickou a přitom nemít pravomoci. A ty, ty koncepce toho řešení, toho přístupu řešení dopadu světové krize na české hospodářství, ta koncepce naše a koncepce téhle vlády jsou velmi rozdílné, takže tady nezbývá asi nic jiného, než aby převzala odpovědnost tato vláda. My jsme dali dohromady dvaapadesát opatření, já jsem si je dneska ráno ještě pro jistotu také studoval, myslím si, že je možné, tak říkajíc, vykrást jakkoli, to znamená, použít kterékoli z nich a my jsme připraveni s tou vládou diskutovat, ale velmi pravděpodobně mimo tuhle tu národní, tuhle tu národní radu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak poslední otázka těchto Dvaceti minut, národní ekonomická rada vlády za toho složení, jak zatím vypadá, že to složení bude i v budoucnu, se sociální demokracie se účastnit nebude?

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
V tuhle chvíli si myslím, že, že se toho nemůže sociální demokracie zúčastnit, ale my jsme připraveni vést s vládou dialog a my jsme se také na tom dialogu dohodli s panem premiérem Topolánkem při těch našich schůzkách, které jsme měli před Vánocemi. Tak trošku jsem byl postaven před hotovou věc panem premiérem, že to řešení bude jiné, než jsme se dohodli. My jsme se dohodli na bázi seminářů, odborných seminářů za účasti ministrů ODS, respektive stínových ministrů sociální demokracie tak, abychom si věci vyjasňovali tak, abychom se nějak konsensuálně sešli na řešení těch problémů. Myslím si, že to je správnější cesta, ale odpovědnost musí nést vláda. Pokud v ní bude sociální demokracie, tak jí ponese, pokud v ní nebude, no, tak to těžko od ní očekávat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takový bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Jiří Paroubek, předseda České strany sociálně demokratické byl mým hostem. Pane předsedo, děkuji za váš čas a na shledanou.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Také děkuji a na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Radiožurnálu, přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio