Jiří Paroubek, poslanec

Tiskovou konferenci z Lidového domu v podvečer druhého volebního dne si všichni dobře pamatují. Rezignoval na ní předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek a de facto tak přiznal, že vyhrát volby jen největším ziskem hlasů mnohdy nestačí. Co nebo kdo způsobil, že ČSSD nakonec nenašla jako vítěz voleb koaličního partnera, je stále předmětem sporů. Zatím poslední názor zveřejnil jeden /nesrozumitelné/ sociální demokracie Valtr Komárek, když napsal: "Jiří Paroubek v čele strany připravil ČSSD o 10 procent hlasů." Začíná Dvacet minut radiožurnálu. Přeji vám dobrý podvečer. Poslanec za Českou stranu sociálně demokratickou a její bývalý předseda Jiří Paroubek bude hostem příštích dvaceti minut. Dobrý večer, pane poslanče.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud chcete Jiřímu Paroubkovi položit jakékoliv dotazy, máte možnost, buď je napsat na mailovou adresu dvacetminut@rozhlas.cz nebo na facebookový profil Dvaceti minut. Pane poslanče, podle Valtra Komárka můžete za 10 procent hlasů, které Česká sociální demokracie nezískala. On také říkal, či psal, že se z vás v průběhu předvolební kampaně stal negativní faktor. Cítíte se vinen v tomto ohledu?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
No, tak víte. Jestli Valtr Komárek nebo někteří další to chtějí vidět takhle, tak ať to vidí, já jim to nebudu, nebudu vyvracet, nemá to smysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Opravdu jim to nebudete vyvracet?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Nebudu jim to vyvracet. Víte stejně tak jako v těch předchozích volbách, které začala sociální demokracie vyhrávat nebo měla slušné výsledky, tak je možné postavit statistiky, tak jestli jsem teď za to mohl, za tuhle tu porážku jenom já, ono to vlastně nebyla porážka, ono to bylo vítězství, ale bez fanfár, tak jsem mohl i za ta předchozí vítězství nebo i úspěšné výsledky, ale já to skutečně nechci se obhajovat, nemá to smysl. Já jsem jediný, na rozdíl třeba od lidí jako je Valtr Komárek, také jistou osobní odpovědnost vyvodil a odešel jsem z té funkce, na kterou podle Valtra Komárka nestačím a možná, možná jestli zná tak geniální řešení, jak zvýšit volební výsledek v tom, v té situaci, v které jsme byli, tak sem s ním a příště to půjde lépe.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, dotýká se vás něco takového, když řekněme zasloužilý člen České sociální demokracie, o vás řekne, či napíše něco tak kritického?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Víte, já pamatuju v sociální demokracii všechno nebo téměř všechno, protože těch 20 let nebo 20,5 roku jsem jejím členem a byl jsem u jejího založení, tak si také pamatuju, jak se Valtr Komárek v roce 92 schovával, když byl tehdy lídrem volební, volební kampaně a tehdy to nedopadlo nějak zvlášť, myslím někde kolem 6 procent a taky mi někdo říkal, že by to mohlo být, kdyby tam nebyl on, nějak lepší, ale když se na to dívám zpětně, tak si myslím, že to bylo tak akorát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste pane poslanče už veřejně řekl v minulých dnech, že napíšete knihu, kde mimo jiné budete psát o Miloši Zemanovi. Co je na něm tak důležitého nebo co vás na něm tak láká, že ho začleníte do té knihy a podle těch informací, které zatím jsou na světě, by ta zmínka měla být kritická.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já si myslím, že to nebude jenom o Miloši Zemanovi, pokud tu knihu napíšu, bude to faktografie. Když jsem si dával dohromady v těch předchozích dnech podklady k téhle té knize, tak jsem zjistil, že mám velice zajímavé podklady a velice rozsáhlý archiv, a také desítky článků, mých názorů na věci, na všechny vlastně významné jevy, které se staly za tu dobu, co jsem byl ve vysoké politice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Měl by se někdo obávat, když říkáte, že máte hodně materiálu nashromážděného?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já myslím, že faktografie se může obávat jenom ten, kdo ví, že se má obávat, takže nedomnívám se, že je to něco jiného než kniha, kniha pamětí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přesto přese všechno ve chvíli, kdy se bavíme o tom, jaký volební zisk měla Česká sociální demokracie, či jakým byla nebo nebyla potencionálním koaličním partnerem, tak Miloš Zeman je přece člověk, který podle dosavadních odhadů odebral České sociální demokracii téměř 5 procent hlasů se svojí Stranou práv občanů. Tak nebylo by lepší místo toho věnovat mu jednu či více kapitol ve své knize, které bezesporu budou nějakým způsobem kritické, se s ním pokusit usmířit?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já myslím, že já nejsem členem vedení sociální demokracie, tak zkuste se obrátit s tímhle tím dotazem na mé kolegy, jestli ve vztahu k člověku, který tu stranu dlouhodobě torpéduje, jestli je možné jít touhle tou cestou. Já si myslím, že Miloš Zeman a já bych vás trošku opravil, podle těch sociologických průzkumů, které já vcelku znám, tak z těch jeho voličů zhruba třetina jsou kmenový voliči sociální demokracie, tak zase tak obrovská ztráta to nebyla a myslím si, že Miloš Zeman pochopil, že jeho sen o prezidentství se jaksi vytratil, a to je tak jediné, co ho táhlo k práci pro veřejné blaho, takže teď už žádná práce nebude a myslím, že ani proti sociální demokracii.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem taková technická poznámka, pane poslanče Paroubku, vy stále ještě věříte sociologickým průzkumům, či průzkumům veřejného mínění, či volebních preferencí?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Určitě, určitě jim věřím, samozřejmě. Ne sice v předvolební době, ale to jsem nevěřil nikdy moc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že v předvolební době podléhají nějakým, řekněme, zmatečným vlivům?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já nevím jakým vlivům, ale podléhají určitě nějakým vlivům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ještě jednou zpátky k Miloši Zemanovi. Tak s pohledem zpět do doby, kdy jste se ...

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Nezlobte se, ale Miloš Zeman mě v zásadě nezajímá. Já jsem se s ním nějakým způsobem vyrovnal ve své analýze, kde jsem shrnul, kdy Miloš Zeman uškodil sociální demokracii, a to je všechno. Já se jím zabývat nechci. To není člověk, o kterém bych chtěl uvažovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přesto poslední otázka, pane poslanče. Nebylo by nakonec pro sociální demokracii, jímž jste členem stále, dobré se s tímto člověkem nějakým způsobem vyrovnat, usmířit, aby v příštích jakýchkoliv volbách nedocházelo k dalšímu odlivu, a to už je jedno, jestli to bude v řádu 1,5 procenta nebo 5 procent.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já nevím, co je to usmíření a co je to, řekněme, diktát. Každý bychom měli, měli mít nějakou soudnost, tak já bych taky mohl si sebrat kuličky a zkusit vytvořit vlastní politickou stranu a myslím, že by nezůstalo u 4 nebo u 5 procent, ale já to prostě neudělám, to je jednak, každý by měl mít soudnost a každý by měl mít nějaké, nějaké určité bariéry slušnosti a nedomnívám, že tehdy, když se někdo zachoval neslušně, takže je možné s ním jednat jako z pozice, řekněme, někoho, kdo má morální právo na takovéto jednání. To jestli někdo bude dělat, tak samozřejmě je to jeho věc a já naštěstí tohle dělat už nebudu a nemusím to dělat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a poslanec za ČSSD a také její bývalý předseda Jiří Paroubek je dnes jejich hostem. Pane poslanče, před volbami měla ČSSD každý den minimálně 1 tiskovou konferenci. Novináři nebo alespoň můj novinářský mail byl dennodenně zahlcen více než 10 tiskovými zprávami. Dnes to je tak, jako kdyby jen paní senátorka Gajdůšková vytvářela nějakou, řekněme, činnost směrem ven z vaší politické strany. Tak co se to děje s vaší politickou stranou?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak to se musíte zeptat někoho jiného. Já za politiku strany nebo vedení strany už neodpovídám a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale to já vím přece, pane poslanče. Já se ptám na váš komentář k tomuto stavu, který vy vidíte stejně jako já.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já jsem vždycky dával přednost iniciativě a snaze získat, a to je v politice podle mě rozhodující to, čemu Napoleon říkal strategická iniciativa. Jestli si někdo myslí, že se věci dají vysedět, no tak já ho v tom nechám a myslím, že podobní lidé jako Valtr Komárek a podobně, tak budou takhle uvažovat. Myslím, že sociální demokracii, řekněme, nepřipravili o dobrý výsledek nebo o lepší výsledek ve volbách tiskové konference, myslím, že tohle nebyla naše slabina. Naše slabina byla, že jsme prostě nezachytili některé trendy, které v té veřejnosti byly, a to bylo především, když to zkrátím, Řecko, a to bylo, myslím, to podstatné. Kdybychom na to reagovali dlouhodobě dobře a zejména v tom posledním měsíci, tak to mohlo dopadnout jinak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nejen Česká sociální demokracie, ale celá česká politická scéna je opět v podstatě několik měsíců před volbami. Na podzim budou komunální volby a pak také volby senátní. Je ten stav, který jsem já nějakým způsobem nakousl a vy jste ho možná popsal, to znamená, ten o něco pasivnější stav, než vy jste byl ve vedení České sociální demokracie, tím správným postojem ČSSD před dalšími volbami?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
To se uvidí. Já mohu říci ano nebo ne, ale mě je to bytostně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsem tak nějak chtěl, pane poslanče.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já to chápu. Mě je to bytostně trošku cizí takovýto pasivní přístup, ale možná že to přinese svůj úspěch. Já bych jenom chtěl říci, že všichni ti lidé co ve vedení sociální demokracie teď jsou, tak tam byli i v té době, kdy jsem přišel do vedení já. Buď to byli ve vedení přímo nebo velmi blízko a kdy ta strana byla na 10 procentech a myslím si, že dělala podobnou politiku. Já znova opakuju, chce to, aby i oni si udělali, když ne pro média, tak zejména pro sebe, aby si udělali analýzu, co nás připravilo o lepší volební výsledek. Já si myslím, že to bylo prostě to, že jsme nedokázali ty věci analyzovat dostatečným způsobem a nedokázali jsme zejména v tom posledním měsíci vyvodit ty správné závěry z těch analýz, že zkrátka lidi zasáhla ta záležitost s Řeckem více, než jsme předpokládali. Já za sebe řeknu, že jsme od začátku tohoto roku ty věci prostě brali na lehkou míru, protože jsme si mysleli, že se v tom lidé dost dobře vyznají a že to nebude takový problém věci vysvětlit. Z té věci se stala v těch posledních týdnech věc, věc emoce, hysterie, a to vždycky přebijí ty ostatní, řekněme, rozumové argumenty v té volební kampani, ale znova opakuju, chce to udělat si analýzu, chce to říci, co byli taktické chyby, co byla strategická chyba. Tohle já považuju za strategickou chybu. No, a tentokrát to nebylo přeci žádné, to nebylo žádné vítězství programu ze stranu pravice, ale lepšího marketingu, prostě v tom marketingu nás přehráli o třídu dvě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale počkejte, na druhou stranu ČSSD byla vítězem voleb.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Jistě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak se vás teď ptám jako člověka, který dovedl ČSSD k vítězství ve volbách.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
A nejen v těchto.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Teď se bavme o vítězství ve volbách v roce 2010. Nechme stranou koaliční potenciál ČSSD pro tuto chvíli. Tak jakým způsobem by se vaše strana měla chovat před těmi podzimními volbami, aby zvítězila, byť mluvit u komunálních voleb o vítězství, je poněkud.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já se přiznám, že jsem o tom receptu nepřemýšlel. Nikdo se mě na něj neptal. Pokud jde o komunální volby, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
My se ptáme, pane poslanče.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
To je obtížná disciplína. Já bych to nechal skutečně na těch, kdo to organizují tu volební kampaň. Pokud jde o senátní volby, tak si myslím, že to chce zasáhnout do kandidátek, protože tak jak já to vidím, tak samozřejmě za úspěch je možné považovat například 5 nebo 6 senátorů, když budou na úkor ODS, tak to bude znamenat, že sociální demokracie budeme mít nejsilnější klub v Senátu, protože v těchto volbách neobhajují, neobhajuje žádný senátorský mandát. Je možné to považovat za úspěch, ale v zásadě se pak nic nestane v tom Senátu, ale sociální demokracie, pokud získá 10, 12 mandátů, a to si myslím, že by mohla získat, no tak prvním krokem k tomu je změnit některé kandidátky, zejména v těch levicových volebních obvodech. Nemá smysl, podle mě, měnit kandidátky v Praze, protože tady prostě vyhrávají tradičně pravicový kandidáti, ale v některých krajích bych se nad tím zamyslel. Ale to jsou věci, které může někdo považovat za hraběcí rady. Zejména bych doporučil zapojit mnohem více, než tomu zatím je, jak jsem se díval na kandidátky, zapojit hejtmany do kandidátek sociální demokracie. To jsou lidé, kteří mají popularity v tom svém kraji někde kolem 50, 60 procent, takže jsou prakticky jistými vítězi v takovém to střetnutí. Proto jsem koneckonců nějakým způsobem podporovali v těch volbách před 2 lety, abychom měli nějakou budoucnost, i pokud jde o Senát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není tedy vyloučeno, že pokud by opravdu toto bylo učiněno před senátními volbami ze strany České strany sociálně demokratické, že by tady bylo více, teď mi promiňte ten výraz, Michalů Hašků, kteří sedí na dvou židlích, je za hejtmana Jihomoravského kraje a zároveň poslanec Parlamentu.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já myslím, že by to dokonce mělo smysl. Takový Senát francouzské republiky je složen z velké části ze starostů, ze starostů měst a docela to klape, protože ti lidé jsou navázáni na tu místní politiku a není to vůbec špatné. Pro ně je to, myslím, velice dobré získávat informace z místa a pro ty obce, pro ta města to vůbec není špatně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Stále posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Poslanec za Českou stranu sociálně demokratickou a také její bývalý předseda Jiří Paroubek je dnes jejich hostem. Tak já jenom podotknu, že samozřejmě mnoho z vás posluchačů jedním uchem, či okem sledovalo i semifinálový zápas Wimbledonu mezi Petrou Kvitovou a Serenou Williamsovou. Češka Petra Kvitová prohrála 0:2. Po ukončení pořadu Dvacet minut Radiožurnálu uslyšíte ty nejčerstvější informace od kolegy Jiřího Hoška z wimbledonského All England Clubu. Tak zpátky do mailu dvacetminut@rozhlas.cz. Pane poslanče, přišel dotaz od Rudolfa Dintara, který se ptá. Dobrý den, neměl jste, pane Paroubku, odejít dříve před volbami podobně jako Mirek Topolánek?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já nevím, co bych na to říkal. Můžeme přejít k nějakým jiným nežli osobním dotazům?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co je na něm špatného na tom dotazu?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Ale já nevím, co bych na to říkal. Tak jestli bych měl odejít 2 měsíce před volbama nebo 3, co by to změnilo na situaci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nezměnilo to na situaci ODS, že odešel Mirek Topolánek?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
To, že klesla ze 24 procent na 20.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A že teď skládá vládu?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
To jistě. To máte pravdu, ale já nevím, co bych teď měl říkat. Tak možná, že měl, možná, že neměl. Bavme se o věcech, které mají nějaký smysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pohled zpátky smysl nemá?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já myslím, že hypotetické otázky nemají smysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
A ještě k tomu zpětně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Možná koaliční vláda Petra Nečase už má po tomto týdnu obsazena křesla ministrů, alespoň tedy těmi uvažovanými jmény. Ptám se vás tedy, pane poslanče, jaká podle vás bude tato vláda, pokud získá ve sněmovně důvěru?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já myslím, že to krásně řekl pan John, jestli budu jeho slova opakovat přesně. Tak že je to vláda politických podnikatelů, to je myslím, že je krásná formulace, no a uvidíme, jaká bude. Je to pravicová vláda, to už samo o sobě odpovídá, proč třeba sociální demokracie nemohla uvažovat s těmi dvěma pravicovými stranami TOP 09 a Věci veřejné udělat nějakou koalici, možná že by se o to mohla pokusit, ale prostě to nemá smysl. I u nás v naší zemi budou prostě vznikat vlády, které buďto jsou pravicové, anebo které jsou levicové, tak to je v celém demokratickém světě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Věci veřejné nabízejí sociálním demokratům post náměstka na ministerstvu vnitra. K podobnému kroku se podle našich informací chystá i ministr školství za Věci veřejné a jedna s tamním náměstkem právě za ČSSD. Měli by sociální demokraté tento návrh přijmout?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já myslím, že na to není žádná šablona. Nemůže být šablona, pokud to bude odborník ten, řekněme, náš náměstek ministra, tak je tam vlastně jako odborní a není tam jako politická figura, tak by se to dalo dokonce pochopit. Pochopil bych to ministerstvu jako je ministerstvo zahraničních věcí. Tam koneckonců pan Kohout seděl jako náměstek ministra a myslím, že to fungovalo dost dobře, ale neumím si to představit na politických ministerstvech jako je právě ministerstvo, právě ministerstvo vnitra. Nedomnívám se, že by bylo dobré, aby sociální demokracie přebírala odpovědnost za tuhle tu vládu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Z posledního jednání trojkoalice vzešlo také, řekněme, návrh na rozdělení sněmovních výborů. Měly by 4 sněmovní výbory zbýt na Českou stranu sociálně demokratickou. Je to podle vašich představ?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak podívejte, snad když se to rozpočte nějakým způsobem, tak to tak může vycházet. Někde 4, 5 výborů. Myslím, že obecně v parlamentech za prvoevropských zemí je přijímána silná kontrolní funkce opozice, takže já bych jí očekával i u nás v parlamentě, což se nestalo ve vedení Poslanecké sněmovny, kde je prakticky ve vedení jenom jeden člověk ze sociální demokracie. Myslím si, že aspoň já bych byl trošku hlasitější v obhajobě toho požadavku, požadavku předsedy, na předsedu Poslanecké sněmovny. To myslím, že měla, měla být věc, na které jsme měli hlasitěji trvat, ale to je věc názoru. Myslím, že slovenští sociální demokraté budou velmi hlasití v té věci a také jim to nebude nic platné, ale jde o to, aby veřejnost viděla, že se jen o něco pokoušíme. Přece jenom jsou tady za několik měsíců volby, ale nejde jenom o ty volby a pokud jde o ty výbory, tak aby to nebyly okrajové výbory. Tak i o to je potřeba se snažit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaké by to měly být, aby to nebyly okrajové?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Já bych do toho nechtěl vedení sociální demokracie mluvit. Myslím, že jeden z těch výborů je určitě rozpočtový výbor. Ale můžou dojít v koalici k názoru, že je dobré si to rozdávat mezi sebou, myslím ty moudra a že nepotřebují opozici k tomu, aby ve vedení rozpočtového výboru měli, měla opozice svého člověka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když by to tak opravdu bylo, že by vedení rozpočtového výboru získala Česká strana sociálně demokratická, byl by jste vy šéfem tohoto výboru?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já nevím, jak dopadne nominace. To bude dělat určitě klub. Nemyslím si, že by to chtěli také ty vládní strany připustit, takže jedna věc je můj zájem, druhá věc je politická realita.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaký je váš zájem, pane poslanče?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak mě se o mých vlastních, řekněme, cílech politických nerado mluví, ale já vás ujišťuju, že i když bych nebyl předsedou nějakého výboru, tak jako si myslím, že jediné, kde by to mělo smysl, tak je právě rozpočtový výbor, tak mě to nějakým způsobem nezkruší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V to jsem ani jaksi nedoufal, že by vás to mělo zkrušit. Na druhou stranu jste zvolený poslanec s mandátem z voleb. Co špatného je na tom mluvit o svých politických cílech?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak špatné to není, jenom mi to tak nejde od úst.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mohu to říct za vás. Jiří Paroubek by rád byl šéfem rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny?

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Tak já bych to takhle neřekl, ale ne že bych byl rád, ale jestli mám o něco zájem, tak o tohle to, ale chápu, že z hlediska zájmu vládní koalice to tohle asi nebude to pravé.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Poslanec za ČSSD a její bývalý předseda Jiří Paroubek byl dnes jejich hostem. Pane poslanče, díky za váš čas a na shledanou.

Jiří PAROUBEK, poslanec /ČSSD/:
Děkuju, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martina Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí NEWTON Media, s.r.o. a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na cokoli zeptat, dotaz můžete zaslat e-mailem. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: mav
Spustit audio