Jiří Dienstbier ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Podobný povolební zmatek Česko v novodobé historii asi nepamatuje. Postaralo se o něj faktické rozštěpení vedení sociální demokracie, které přišlo jen pár hodin po uzavření volebních místností. Strany, které by se mohly podílet na příští vládě, vyčkávají a zatím plánují schůzky jen s Bohuslavem Sobotkou, který se svého vlivu nevzdává, ačkoliv ho k tomu vyzvala část předsednictva v čele s Michalem Haškem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVyjednávací tým, který ustavil statutární místopředseda, se ale mezitím začal rozpadat. Před pár minutami z něj odešli místopředsedové Chovanec a Zaorálek, a vyzvali k témuž i zbylé členy. V těchto chvílích jedná taky poslanecký klub sociální demokracie, aby rozhodl, které z křídel získá v parlamentní frakci vliv. A nejen o tom budu dnes mluvit se senátorem, také stínovým ministrem spravedlnosti ČSSD Jiřím Dienstbierem. Dobrý den.

Čtěte také

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDDobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPane senátore, ono je to všechno velmi zapeklité. Vy máte informace o tom, co se děje v parlamentním poslaneckém klubu ČSSD? Přicházejí odtamtud zajímavé informace. Například Michal Hašek měl vyzvat přednedávnem, před pár minutami pana předsedu Sobotku, aby se dal do toho vyjednávacího týmu.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá jsem byl na jednání našeho poslaneckého klubu do čtyř hodin, kdy začínal náš senátorský klub, takže tam jsem přešel a pak sem k vám, takže nemám úplně nejaktuálnější informace, ale je pravda, že Michal Hašek, a já to považuji v podstatě za komické, řekl Bohuslavu Sobotkovi tam ve svém vystoupení, že by mohl chodit s nimi na ta jednání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZa jakých podmínek?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDNo, to je právě naprosto směšná záležitost. Já možná, že jsem měl začít ještě jinak, to, co se stalo, prostě byl absolutní podraz. To slovo puč na to docela sedí, protože sestřelit vlastního předsedu po nějakých předchozích pokusech tímto způsobem je doopravdy nezodpovědné, velmi to poškozuje sociální demokracii, naši schopnost vyjednat nějakou vládu s rozumným programem a představa, že oni odstřelí předsedu, sundají ho z vyjednávacího týmu a pak přijdou s takovýmto komickým návrhem, že teda nebude ve vyjednávacím týmu, ale že by třeba tam mohl s nima chodit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŽe by tam byl nebo nebyl? Já tomu pořád úplně nerozumím.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDNo, právě no. To je, na tom je vidět ta, do jak zoufalé situace se sám Michal Hašek s tou svojí podrazáckou partou dostal, protože vlastně nevědí nyní, co s tím, a ta informace, která tady teďko vyběhla, že Luboš Zaorálek a Milan Chovanec odstoupili z toho týmu, je zcela logické.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPardon, já se ještě pořád chci dobrat alespoň trochu jednoduše k tomu, co se teď v děje v poslaneckém klubu ČSSD, jakou funkci by měl mít Bohuslav Sobotka v tom vyjednávacím týmu podle představ statutárního místopředsedy Haška?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDTo jsem vám řekl, jako asi tam s nima chodit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaChodit a co? Mít nějaké slovo nebo mlčet?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá myslím, že o takovéto stupiditě se téměř nemá smysl bavit. Jediné ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže to, předpokládám, pan Sobotka odmítl? Je to tak?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDSamozřejmě naprosto jednoznačně. Je to fakt směšné. A jediné řešení je, aby se sešel náš ústřední výbor, který dnes Bohuslav Sobotka svolal na 10. listopadu. Já doufám, že ústřední výbor jasně potvrdí Bohuslava Sobotku jako předsedu a zároveň kandidáta na premiéra a já si myslím, že pokud se tak stane, takže ti, kteří takhle podrazili svého předsedu, sociální demokracii a všechny voliče, kteří volili sociální demokracii s tím, že naším kandidátem na premiéra je Bohuslav Sobotka, takže z toho vyvodí osobní odpovědnost a odejdou ze svých funkcí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNejde teď ale pořád jen o sociální demokracii, i když se v ní děje nejvíc věcí, jde také o to, jaká bude příští vláda. Kdo povede za sociální demokracii vyjednávací tým, nebo kdo bude v tom týmu, jak to bude dál?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá předpokládám, že teď nemá smysl vést nějaká jednání do chvíle, než se právě vyjasní tato situace, a to se může stát 10. listopadu na jednání našeho ústředního výboru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNení to pozdě, vždyť to je skoro 14 dní.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDAno, možná je to škoda času, ale na druhou stranu ustavující schůze sněmovny je až koncem listopadu, takže pořád toho 10. listopadu bude dost času na to jednat o ustavující schůzi sněmovny. Ono stejně žádné formální kroky směřující k ustavení nové vlády nemohou začít, dokud neskončí ustavující schůze sněmovny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProč to nemůže být ale dřív ten ústřední výkonný výbor, vždyť sice nemůžou jaksi jednat strany úplně o té vládě, ale do té doby povolební vyjednávání poběží, to víme všichni?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDTo je velmi jednoduchá, protože my máme nějaká pravidla, která říkají, že ústřední výbor se svolává s jistým předstihem a nemůže být svolán na druhý den, aby všichni měli čas si uzpůsobit svůj program a aby se v co největším počtu mohli na to jednání dostavit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTřeba by si ho ale uzpůsobili, když je strana v takové situaci, v jaké ještě nebyla.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDVíte, pravidla se mají dodržovat a jestliže v našich řádech je, že se svolává, myslím, že tam je 7 dnů předem, tak se takové pravidlo nemá obcházet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOslabuje to sociální demokracii, co se týká ustavování příští vlády, to, že musí čekat podle vnitrostranických pravidel, že do té doby ji nikdo úplně oficiálně zastupovat nebude?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDSamozřejmě, proto jsem říkal, že Michal Hašek, Zdeněk Škromach a jenom Jeroným Tejc podrazili nejenom Bohuslava Sobotku a sociální demokracii, ale i naše voliče, protože samozřejmě my tím velmi ztrácíme. Je naprosto jasné, že ať už se stane cokoliv, takže sociální demokracie bude těžce pošramocena tou současnou situací a jak jsem říkal, oslabuje to naši vyjednávací pozici směrem k budoucí vládě, to je naprosto jasné. Já se za to musím lidem v České republice, zejména našim voličům omluvit. Mrzí mě to. Já doufám, že si dokážeme udělat v sociální demokracii pořádek, aby se respektovalo rozhodnutí sjezdu, který zvolil Bohuslava Sobotku naším předsedou a aby se respektovalo usnesení ústředního výboru, které před volbami jasně sdělilo, že naším kandidátem na premiéra je Bohuslav Sobotka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJeště zpátky k Michalu Haškovi a k jeho poměrně překvapivému kroku z posledních minut, dá se říct. Proč to vůbec udělal podle vás, proč vyzval Bohuslava Sobotku, aby šel do vyjednávacího týmu za podmínek, které pan Sobotka odmítl?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá myslím, že mu dochází, že ta situace je neudržitelná, ale toto už není otázka nějakého upatlaného smíru nebo kompromisu, já myslím, že tady by doopravdy Michal Hašek a lidi kolem něj, kteří se na tom podrazu podíleli, měli vyvodit osobní odpovědnost a odejít ze svých funkcí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMůže se ale stát, pane Dienstbiere, že nakonec zůstane ve vedení strany jak Bohuslav Sobotka, tak Michal Hašek, tak Jeroným Tejc?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá si to neumím vůbec představit. Poté, co se stalo, kdyby tam zůstali sedět, tak Bohuslav Sobotka, ani nikdo jiný se k nim nebude moci otočit zády, aby se nebál, že ho bodnou kudlou do těch zad.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJestli je to tak, jak říkáte, tedy buď ten nebo druhý, buď ta strana nebo jiná frakce, jak je to teď v poslaneckém klubu ČSSD? Podle vašich informací zvítězí spíš křídlo Bohuslava Sobotky nebo spíš Michala Haška?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDVíte, já to teď neumím říct právě proto, že jsem nebyl do konce na jednání poslaneckého klubu, dokonce předpokládám, že ještě asi neskončil a tam bude nějaké hlasování, předpokládám, že asi bude i tajné, protože to bývá zvykem u personálních voleb, a tam se rozhodne. Ale neumím si představit, že by předsedou našeho klubu mohl být někdo jako Jeroným Tejc, který byl jedním z organizátorů toho puče nebo chceteli podrazu, který má sám velkou odpovědnost spolu s Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem i na tom našem mizerném výsledku. Ono to bylo vítězství, ale mnohem menší, než to mohlo být. Pokud by oni neodstřelovali Bohuslava Sobotku už na ústředním výboru koncem srpna, vlastně na začátku volební kampaně a kdyby tímto neštěpili sociální demokracii, kdybychom doopravdy byli nezpochybnitelně sjednoceni na prosazování našeho programu a soustředili se v kampani jenom na to, kdyby nám sdělovací prostředky v jednom kuse nepředhazovaly, že vlastně se neví, kdo bude premiérem po volbách v případě našeho úspěchu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak ono to tak trochu vypadalo z toho, jak ta strana ...

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJestli Sobotka ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA moment, pane senátore, ...

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá vám dávám zapravdu, ale kdyby, kdyby se toto nestalo ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTeď se ale nabízí otázka, já se omlouvám, že do toho vstupuji, jestli třeba i Bohuslav Sobotka nepodvedl voliče, protože on přece musel vědět, jako i vy sám říkáte, že vy jste věděl, že situace ve straně není dobrá, i on sám říkal až do poslední chvíle jsme silní, jednotní, nejdeme proti sobě a najednou bije na poplach.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJestliže, jestliže je tady usnesení ústředního výboru, kde sice se ho pokusili sestřelit, ale neúspěšně, jestliže po tomto jednání ústředního výboru Michal Hašek prohlásil, že to respektuje a že naším kandidátem na premiéra je Bohuslav Sobotka, jestliže to Michal Hašek vykřikoval v Brně na Moravském náměstí ještě ve čtvrtek, den před volbami a jestliže totéž řekl svým kolegům v grémiu večer v sobotu po volbách, tak nikdo neočekával, že v neděli ve 3 odpoledne bude situace na našem předsednictvu úplně jiná. Michal Hašek opakovaně všechny ujišťoval, že respektuje Bohuslava Sobotku jako kandidáta na premiéra, dokonce ještě po volbách, on prostě lhal a nedá se to doopravdy zhodnotit jinak, než jako podraz.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPodle informací České televize, dívám se do agenturních, ano, ČTK to potvrzuje, z vyjednávacího týmu ČSSD odstoupili i dva zbývající členové Hašek a Tejc. O složení nového týmu by mělo ve čtvrtek rozhodnout politické grémium ČSSD. O čem to svědčí,

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDTo svědčí o tom, že vlastně neustáli tu situaci. My máme doopravdy naprosto neuvěřitelnou reakci od našich členů, kteří to vůbec nechápou. Říkají, že takovýhle podraz vlastně nezažili a stejně tak veřejné mínění si myslím, že to vyhodnotilo velmi jednoznačně. Já jsem někde zaznamenal v anketách, kterých se zúčastnilo desetitisíce lidí, že víc jak 90 % lidí to hodnotí jako puč to, co se stalo, takže pod tímto tlakem oni zřejmě začínají ustupovat z toho svého požadavku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZpět k mé otázce, ve čtvrtek bude jednak grémium ČSSD. Mělo by rozhodnout o složení nového vyjednávacího týmu o nové vládě, to znamená, že se třeba nebude čekat až na ústřední výkonný výbor?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá myslím, že ten ústřední výbor už musí proběhnout, jednak byl svolán, jednak ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDobře, ale může být už od čtvrtka jasné, kdo jedná za sociální demokracii?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDTak teoreticky, teoreticky ano, ale pokud bude rozhodovat politické grémium, tak předpokládám, že se bude držet svého původního rozhodnutí a bude respektovat Bohuslava Sobotku jako předsedu, protože politické grémium původně jeho pověřilo, aby vedl vyjednávací tým a nemyslím si, že by se situace v politickém grémiu změnila, možná spíše naopak právě, jak nyní i někteří jeho členové s jiným názorem sledují to veřejné mínění.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDá se na to možná zeptat i tak, jestli Bohuslav Sobotka, také i on má tak silný mandát, aby bez ústředního výkonného výboru mohl vyjednávat o nové vládě, když se proti němu vzepřela podstatná část předsednictva strany?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDVíte, je tady rozhodnutí ústředního výboru, že je kandidátem na premiéra, to bylo samozřejmě teďko velmi zpochybněno tou iniciativou kolem Michala Haška a myslím si, že i Bohuslav Sobotka bude chtít znát názor ústředního výboru, protože tam přijedou členové z celé republiky, ze všech okresů, kteří dnes, předpokládám, velmi intenzivně diskutují se svými členy, to znamená, přijedou tam na základě nějaké diskuse, která v těch regionech proběhne a na základě toho rozhodnou. A myslím, že i on si bude chtít obnovit právě ten mandát, aby nikdo už nemohl zpochybňovat, že on je jasným lídrem a že on je pověřen sociální demokracií, aby se pokusil o sestavení vlády.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže v současné době právě teď až do 10. listopadu neexistuje v sociální demokracii jediný člověk, jediná osoba, která by měla tak silný mandát, aby mohla říct já vyjednávám o příští vládě? Existuje, nebo ne?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDVíte, pro mě ..., já jsem se až tady teď od vás dozvěděl, že všichni členové vyjednávacího týmu rezignovali a že grémium má ve čtvrtek stanovit nový vyjednávací tým. Já si myslím, že od čtvrtka, ale v zásadě v tuto chvíli už ode dneška, protože tím, kdo reprezentuje sociální demokracii, je předseda, takže si myslím, že klidně může zahájit ta jednání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaI když jeho mandát, jak jste sám před chvílí připustil, byl velmi oslabený jednáním předsednictva?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDByla oslabena pozice celé sociální demokracie, ale nepochybně může začít jednat, protože tímto byla odstraněna ta dvojkolejnost, už není nikdo jiný, kdo by i podle stanov mohl jednat než předseda strany Sobotka. Předpokládám, že to potvrdí i čtvrteční grémium, protože tam je ta situace naprosto jednoznačná mezi členy grémia, ale jak říkám, předpokládám, ale je to můj úsudek, já jsem neměl možnost se o tom zatím s nikým bavit, že ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže by to mohl být ...

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDŽe bude velmi dobré, pokud i ústřední výbor se k této věci znovu vyjádří.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMužem číslo jedna nezpochybnitelným, dá se říct, že je Bohuslav Sobotka a že tímto je zažehnána stranická dvojkolejnost nebo jenom dvojkolejnost v tom vyjednávání o příští vládě?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDAno, vypadá to, že se tou rezignací celého vyjednávacího týmu věci plně vrátily do rukou Bohuslava Sobotky, ale s tím, že ten mandát bude jasný a nezpochybnitelný definitivně po ústředním výboru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNa čem záleží, jestli Bohuslav Sobotka, protože přeci on ten mandát měl i předtím. Najednou předsednictvo řeklo ne, my vás nechceme, pane Sobotko, nebo si možná tykáte, nevím, v jakém jste teď vztahu, ale jak, na čem záleží, že to bude skutečně nezpochybnitelné, jakou roli tam hrají vnější vlivy?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDNo, možná, že to bude jasné už předtím, možná že před ústředním výborem všichni řeknou, že to respektují, ale stejně to má prostě určitou váhu, pokud se sejde 180 členů ústředního výboru z celé republiky a sdělí, k čemu došli v diskusích se svými členy v jednotlivých městech.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá jsem se spíš chtěla zeptat na to, protože mluvíme o pozici, která bude potvrzená zevnitř sociální demokracie, ale co vnější vlivy, co třeba vliv prezidenta republiky?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDTak ten se projevil zjevně tím, že u něj proběhla ta spiklenecká schůzka v předvečer jednání předsednictva, ale já jsem to označil za ztrátu svéprávnosti, samostatnosti sociální demokracie, ale vypadá to, že právě i s veřejnou podporou se nám daří obnovovat tu svébytnost sociální demokracie jako samostatné strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže Miloš Zeman oslabil svou podporou Michala Haška?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá, to já nemohu hodnotit, to je spíše otázka na něj samotného, ale není důležité pro rozhodování nebo nebylo by být důležité pro rozhodování v sociální demokracii, co si myslí Miloš Zeman. Je podstatné to, co chtějí členové a také voliči sociální demokracie.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZvenku to vypadá, že Michal Hašek zahrál vysokou hru, že na ni neměl dost trumfů, vidíte to dost podobně?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá myslím, že naprosto přestřelil. Jak jsem říkal, je to podraz, nejenom jeho, ale i dalších, Jeronýma Tejce, Zdeňka Škromacha a všech, kteří na tuto hru šli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaSpoléhal se, myslíte, přitom, abych se znovu vrátila k té otázce na Miloše Zemana a toto spojení selhalo, dá se to tak říct, že ta podpora nebyla dostatečně silná?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDMožná spoléhali na slabost Bohuslava Sobotky, možná si mysleli, že když proválcují předsednictvem takovéto usnesení, že on složí zbraně, rezignuje a odejde a nechá jim tu situaci napospas, ale naštěstí se tak nestalo. On se této sprosťárně vzepřel a bylo to důležité, protože tady se doopravdy bojuje o charakter sociální demokracie, o to, jestli to bude slušná strana, která dokáže reprezentovat voliče, kteří souhlasí s jejími základními hodnotami a programem, takže je to naprosto zásadní střet, protože taková strana je potřeba jako součást českého politického spektra, takže on se prostě rozhodl to vybojovat, s tím oni možná nepočítali a díky tomu, že se ukázalo, že v tomto má Bohuslav Sobotka naprosto jasnou podporu veřejnosti i podstatné části členů sociální demokracie, tak oni neuspěli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA přece jen ale, myslíte si, že se dá tam lehce získat zpátky ztracená důvěryhodnost ČSSD?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJestli myslíte u občanů, respektive voličů?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaV očích voličů?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDNedá samozřejmě. Bude to, jak jsem říkal, my tím budeme poznamenáni. Ty šrámy jsou velmi, velmi hluboké a budeme muset zase nějakou trpělivou prací a pokusy nebo snahou o naplňování našeho programu lidi přesvědčit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle co se týká vztahu případných koaličních partnerů, tam nebudete mít tolik času, myslím sociální demokracii, jak chcete přesvědčit je, že vyjednávají opravdu se silným vedením sociální demokracie?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDProto je mimo jiné důležité to jednání ústředního výboru, protože, kdyby to mělo zůstat jenom na úrovni grémia a předsednictva, kde se ukázalo, že ta situace nebyla tak stabilní, tak by nemuseli úplně věřit, že Bohuslav Sobotka skutečně v sociální demokracii tu podporu má, ale pokud se vyjádří ústřední výbor, tak si myslím, že už to nebude moci nikdo zpochybňovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaStane se Bohuslav Sobotka podle vás premiérem?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá doufám, že ano. Sociální demokracie ne nijak slavně, ale přeci jenom volby vyhrála, je nejúspěšnější stranou s více jak miliony hlasů od českých voličů, a měla by se nepochybně pokusit sestavit vládu a prosadit co nejvíc ze svého programu. Asi bychom byli rádi, kdyby to vítězství bylo silnější, asi bychom byli rádi, kdybychom ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyby se třeba nestalo to, co se stalo po volbách. Já tomu rozumím, ale ještě jedna otázka mi zbývá, jestli po tom všem věříte, že Jeroným Tejc, Michal Hašek, Zdeněk Škromach zůstanou členy sociální demokracie? Může to tak být, aby byl Bohuslav Sobotka silným předsedou,

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDJá myslím, že je podstatné, že by měli skutečně z toho podrazu vyvodit osobní odpovědnost a odstoupit ze svých funkcí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž to neudělají?

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDPak bude sjezd, předčasný sjezd, který zvolí zcela nové vedení sociální demokracie. Já si neumím představit, že by jim členové toto odpustili a že by je znovu do nějakých funkcí zvolili. Mohu se samozřejmě mýlit, ale je to pro mě naprosto nepředstavitelná záležitost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDo studia Dvaceti minut Radiožurnálu přišel senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. Díky, že jste si udělal čas. Na shledanou.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/, stínový ministr spravedlnosti ČSSDDěkuju. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOd mikrofonu se loučí Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ves
Spustit audio