Jiří Damborský

2. říjen 2009

Se svými brněnskými kolegy nedávno zveřejnil výsledky unikátního výzkumu, jehož výsledkem je enzym schopný rozkládat prudce toxické chemikálie ve volné přírodě až 32krát rychleji, než je pro tyto látky běžné. Mikrobiolog Jiří Damborský, který se zaměřuje především na konstrukci proteinů pro biotechnologické aplikace, si s Lucií Výbornou povídal po lince z brněnského studia především o tom, jak takto jedinečný výzkum probíhá a v čem převratné budou jeho výsledky v praxi. V sobotu 3. října bude hostem Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Likvidace kontaminace životního prostředí, zdroje energie, nová léčiva - to jsou oblasti, v nichž by mohl výzkum vědeckého týmu Jiřího Damborského přinést v budoucnosti převratné výsledky.

Jaké látky vlastně enzym dokáže zlikvidovat? Jde o celou rodinu enzymů, které štěpí vazbu uhlík-halogen, takže dokáží rozložit až stovky různých halogenovaných uhlovodíků v půdě, ale i ve vodě.

Vývoj nových vlastností u enzymů funguje na principu tzv. řízené evoluce. Jak vysvětlil Jiří Damborský, jde o metodu, kterou se vědci snaží generovat změny v genetické informaci: "Těmito změnami dosahujeme změn ve struktuře enzymů a ty potom mají nové vlastnosti."

Rychlost rozkladu toxických látek enzymy se jim tímto způsobem podařilo zvýšit z jednotek molekul na stovky molekul za sekundu. V praxi to znamená, že například dobu rozkladu chemické látky trvající přirozenou cestou sto let se díky těmto enzymům podaří zkrátit na měsíce, maximálně roky.

Zajímá vás, jakým způsobem bude možné využít tyto nově vyvinuté enzymy v lékařství nebo při výrobě energie? A jak výsledky výzkumu týmu Jiřího Damborského využívají odborníci z NATO? Brněnský vědec mluvil také o těchto otázkách a vy si jeho odpovědi můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Damborským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio