Jindřich Šídlo: První Babišův pokus o vládu půjde do zdi

Prezident Miloš Zeman pověří šéfa vítězného hnutí ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Ta by měla být podle Babiše menšinová – s ministry za hnutí ANO a s nestranickými odborníky. Jak může prezidentovo pověření ovlivnit další průběh povolebních vyjednávání?

„Z hlediska ústavy nic jako pověření o vyjednávání neexistuje, tam je jediný důležitý ústavní krok prezidenta, na nějž má právo, a to je jmenování premiéra,“ říká šéfreportér Seznam.cz Zprávy Jindřich Šídlo.

Premiér může být jmenován, až stávající vláda podá demisi. To se může stát po ukončení ustavující schůze sněmovny. Andrej Babiš by tak mohl být jmenován premiérem na konci listopadu, takže má měsíc na vyjednávání o podobě vlády.

„Zatím dění budí dojem, že se Andrej Babiš rozhodl vládu v prvním pokusu nasměrovat do zdi,“ říká Šídlo s tím, že bude následovat podle ústavy druhý pokus prezidenta jmenovat předsedu vlády, což bude podle Zemanových slov opět Babiš.


Předsedou sněmovny by se podle Miloše Zemana měl stát Radek Vondráček z hnutí ANO, protože rozdíl mezi vítězným hnutím a druhou ODS, která navrhuje své šéfa Petra Fialu, byl příliš velký. Vondráčka na post předsedy sněmovny podpoří i Piráti a SPD.

„To už situace může být jiná, může růst nervozita a tlak veřejného mínění, abychom nějakou vládu měli. To se mi v tuto chvíli zdá dost pravděpodobný scénář, o kterém jsem slyšel i od mnoha politiků,“ dodává Šídlo.

Babiš už prozradil, že se pokusí sestavit menšinovou vládu složenou z ministrů za ANO a doplněnou o nestranické odborníky, věří také, že o důvěře v tento kabinet budou poslanci hlasovat do Vánoc. To je podle Šídla možné stihnout, pokud ale bude vůle.

„Andrej Babiš by první kolo sestavování vlády chtěl mít vyjasněno do konce tohoto roku,“ uzavírá.

autor: jch
Spustit audio