Jihovýchodní polské obce mají vyhlášku proti ideologii LGBT. Tvrdí, že radikálové usilující o kulturní revoluci útočí na nevinnost dětí

18. červen 2022

Alespoň podle světových deníků se zdá, že hlavně na jihovýchodě Polska vznikají zóny, do kterých nesmí vstoupit lidé jiné než heterosexuální orientace. A že se tak místní samosprávy dopuštějí hrubého porušování lidských práv.

Například zastupitelstvo Niebylce schválilo na podzim roku 2019 jednostránkovou deklaraci, ve které najdete:

Čtěte také

„Radikálové usilující o kulturní revoluci v Polsku útočí na svobodu slova, nevinnost dětí, autoritu rodiny a svobodu podnikatelů. Proto budeme důsledně bránit naši samosprávnou komunitu. Nedovolíme, aby byl vyvíjen administrativní tlak na uplatňování politické korektnosti – někdy právem nazývané prostě homopropaganda – ve vybraných profesích.“

Niebylec není jedinou polskou obcí, která v té či oné podobě přijala vyhlášku proti ideologii LGBT. K prohlášení se přidávaly nejen desítky dalších, ale i celé okresy nebo polská vojvodství.

Na jihovýchodě Polska, kde má velkou voličskou základnu konzervativní strana Právo a spravedlnost, v tom byly samosprávy nejpilnější. Ale podobná prohlášení přijímaly vlády v různých částech země, jejich soupis můžeme dodnes najít na polské internetové stránce Atlas nenávisti.

Letos v květnu polské soudy sice vyhlášky zrušily s tím, že jsou diskriminační a že žádná ideologie LGBT neexistuje, přesto se v obci Niebylec stále odvolávají na to, že šlo jen o využití práva na vlastní názor. 

Pavel Novák a Tomáš Havlín připravili reportáž která se zaměří na polské zóny bez LGBT, tři roky po jejich kontroverzním ustavení. Poslechněte si v audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.