Češi v Británii. Jak se jim v ostrovní zemi žije tři roky po Brexitu?

17. duben 2024

Velká Británie v poslední době nevzkvétá. Shodují se na tom odborníci na ekonomiku a podle průzkumů také britská veřejnost. Přesto v ostrovní zemi i po Brexitu zůstává hodně lidí s českým pasem. Drtivá většina jich dorazila v posledních dvou nebo třech desetiletích za prací nebo partnerem. České velvyslanectví sice nemá přesnou statistiku, ale podle mluvčího Michala Žižlavského jistou celkem spolehlivou představu má na základě informací britských úřadů.

„Podle Britského statistického úřadu tady žilo v letech 2020 až 2021 zhruba 33 tisíc starousedlíků. To jsou Češi, kteří přišli do Velké Británie ve velkých migračních vlnách spojených s lety 1948 a 1968, a jejich děti, které mají dneska český pas,“ nastiňuje Žižlavský.

Čtěte také

„Pak je tady údaj takzvaného ‚EU Settlement Scheme‘, což je schéma registrace evropských občanů spojené s Brexitem. Podle něj bylo na území Spojeného království k dnešnímu dni asi 87 tisíc Čechů, kteří sem přicházeli od 90. let do dneška. Tím se dostáváme k číslu asi 120 tisíc Čechů v Británii,” dodává.

To by bylo takové už docela hodně velké české město. Jeho pomyslnými obyvatelkami jsou filmová producentka Lucie Wenigerová a historička Anna Hájková a právě ony jsou hlavními respondentkami. Vít Pohanka se jich ptá, co je v Londýně a potažmo v Británii drží a jak se jim v téhle v poslední době spíš churavějící zemi žije.

Poslechněte si v plné audioverzi pořadu Zaostřeno.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související