Jezuitští misionáři byli všímaví a měli obrovský rozhled, hodnotí publicista. Byli první, kdo podnikl cestu kolem světa?

10. únor 2022

Novinář a redaktor National Geographic Hynek Adámek dokončil reportáž o českých jezuitských misionářích. „Asi v roce 2017 mi Jarda Olša řekl: Člověče, to byli asi první cestovatelé kolem světa!“ vzpomíná na začátek novinářské pouti, v níž společně mapovali dobrodružné osudy cestovatelů z 18. století.

Proč se dlouho nevědělo, že to byli misionáři z Česka, kteří obepluli svět?

V každém období máme spoustu údajů a vědeckých prací. Ale trvá, než si někdo všimne nějakého detailu a řekne si: mohli být první, kteří objeli svět. O jezuitských misionářích máme spoustu informací. Mimo jiné víme, že v roce 1770 byli přinuceni vrátit se do vlasti, když španělský král zakázal působení misionářů ve všech španělských koloniích.

Čtěte také

Víme, jak vypadali?

Je to zajímavé, ale víme. Když chtěli nastoupit na velkou loď z Cádizu do Mexika, nebo z druhé strany z Mexika na Filipíny, měly lodě pět set, šest set pasažérů a byl potřeba pas. Místo fotografie musel mít každý pasažér uvedeno, jak vypadá. Díky tomu víme, že Josef Pauer byl tlusté postavy, měl světlé vlasy a modrozelené oči.

Kromě toho, že měli dobrodružnou povahu, toho také dost uměli...

Všichni byli vědecky zaměření a měli velký rozhled. Dokázali společnost vnímat a popisovat. Také věděli, že pokud se budou zabývat jen misionářskou činností, život na tom místě košatý nebude. Jeden z nich, Pavel Klein, dosáhl nejvýznamnějšího postavení: popsal místní flóru a faunu, udělal slovník místní řeči. Zachovaly se některé dopisy. Díky nim víme, že i v tehdejších Čechách existovala skupina lidí, kteří věděli, co je banán, batáty a moře. Takže dopisy přicházely, mělo to jediný háček: dopis šel asi rok a půl a dorazil, jen když se nepotopila loď...

Jezuité byli zdatní dokumentaristé, vy také píšete o cestování. Jak moc se vaše práce liší?

Já bych si s nimi rozuměl, hrozně rád bych si s nimi povídal. Když už někam jedu, nedokážu vyrazit s tím, že vše zjistím na místě. Přesto je důležité narazit na člověka, který si dokáže všímat a dávat věci do souvislostí. V tom mi jsou blízcí.

Jak Hynek Adámek vnímá turismus? A co se naučil na cestě po stopách Emila Holuba? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.