Jeroným Tejc ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Před několika dny oznámil odchod z politiky jeden z nejznámějších poslanců za sociální demokracii - Jeroným Tejc. Podle vlastních slov se rozhodl odejít do soukromé sféry a pracovat jako právník. V podzimních parlamentních volbách už nechce kandidovat kvůli nesouhlasu s vedením strany. Tejcovy neshody s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou byly známé. Na brněnském sjezdu strany počátkem března neúspěšně kandidoval do pozice prvního místopředsedy. Jeroným Tejc, poslanec ČSSD je dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Zdravím ho do Poslanecké sněmovny. Doufám, že se slyšíme. Dobré odpoledne.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Slyšíme se. Dobrý den.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Pane poslanče, váš stranický šéf a kolega Bohuslav Sobotka prohlásil, že ho vaše rozhodnutí překvapilo. Kdo o něm věděl před tou páteční tiskovou, na které jste ho zveřejnil?

Čtěte také

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Skutečně překvapilo téměř všechny. Konzultoval jsem tuto věc pouze doma s rodinou, a to mimo jiné z jednoho důvodu, že jsem se bál, že možná někteří kolegové by toto mé rozhodnutí mohli zvrátit, mohli by mě přesvědčit, abych v politice zůstal, abych opět kandidoval a nechtěl jsem se vystavit tomuto riziku a protože jsem se rozhodl po zralé úvaze, po několika dnech, které uplynuly od sjezdu, tak jsem skutečně toto rozhodnutí nejdříve učinil, oznámil a následně tedy komentoval.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Oni vás ale samozřejmě mohli přesvědčovat, abyste v politice zůstal i poté, co jste to oznámil. To se dělo nebo ne?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
To už nemohli, neboť jsem odeslal příslušnou rezignační listinu a tedy jsem již rezignoval na možnost ucházet se o pozici v primárních volbách. A ono předpokládané druhé místo jihomoravské kandidátky sociální demokracie jsem uvolnil.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
To znamená, že vy jste skutečně ani svým nejbližším spolupracovníkům ve straně neřekl, co máte v úmyslu oznámit?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Skutečně neřekl a myslím si, že tato věc, která byla mým rozhodnutím, byla skutečně na mně a proto jsem ji učinil.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Nebyli na vás trošku rozzlobení? Přece jenom vy máte s vedením strany neshody, tím se netajíte ani vy sám. Koneckonců jste to jmenoval jako jeden z důvodů toho svého rozhodnutí. Dá se ten způsob oznámení vašeho odchodu z politiky chápat jako určitý poslední řekněme šťouch nebo naschvál Bohuslavu Sobotkovi?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
To určitě ne. O svém životě, o svém osudu rozhoduji sám. A nevidím důvod, proč bych měl tyto věci konzultovat dopředu s kýmkoliv jiným než se svými nejbližšími. To je první věc. A co se týká toho, jestli někoho jsem naštval nebo nenaštval. Já jsem přesvědčen, že jsem tím možná Bohuslavu Sobotkovi, Milanu Chovancovi a dalším udělal radost, protože teď mají stranu sami pro sebe, už nebudou mít nikoho, kdo by jim říkal, že něco dělají špatně a zcela jistě na nich bude i odpovědnost za výsledek v těch příštích volbách.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vy jste řekl, cituji: "Do politiky jsem šel, abych věci měnil, současná situace v sociální demokracii a rozhodnutí sjezdu mi však tuto možnost nedává." To znamená, nemůžete věci měnit, když nejste prvním místopředsedou? Tou jste, tím jste přece nebyl ani doposud. To znamená, že ani doposud jste nemohl věci měnit?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Skutečně platí to, co jsem řekl. Já jsem do politiky šel proto, abych dokázal změnit některé věci, abych dokázal prosadit své názory, to se mi řadu let dařilo. Dařilo se mi to jako poslanci, jako stínovému ministrovi vnitra, dařilo se mi to jako předsedovi poslaneckého klubu. A myslím, že jsem nebyl neúspěšný ani poté, když jsem byl předsedou ústavně právního výboru a řadu věcí jsem skutečně dokázal posunout. Ve chvíli, kdy ale cítíte, že se nemůžete plně ztotožnit s tím, co prosazuje vedení sociální demokracie, že se nemůžete plně ztotožnit s programovými návrhy, tak máte dvě možnosti. Buď mlčet, pobírat poslanecký plat, zabírat místo v Poslanecké sněmovně a občas přijít s nějakým vlastním návrhem, který prosadíte, anebo se k této věci postavit čelem a udělat rozhodnutí, které není jednoduché. A to je, že v takové situaci není důvod v politice setrvávat. Já jsem se rozhodl pro to druhé. Považuji to za poctivější a myslím si, že možná by řadě politiků slušelo to, kdyby dokázali v jednu chvíli říct: tady už nedokáži věci změnit, proto odcházím a nelpět za každou cenu na poslanecké nebo vládní židličce.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Nevnímáte své možnosti ale přece jenom trochu moc pesimisticky? Jste známý poslanec, často prezentujete své názory v médiích, pokud máte pocit, že se sociální demokracie neubírá správným směrem. Má přece málokdo větší možnost než vy, na to upozorňovat a pokoušet se to změnit.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Upozorňoval jsem na to tři roky, tři roky jsem říkal, jaké se dělají chyby a tři roky jsem se snažil o změnu politiky sociální demokracie. Kandidoval jsem na minulém sjezdu, kandidoval jsem na tomto sjezdu. A myslím, že to stačilo a nemám důvod se komukoliv vnucovat. Ti delegáti, kteří rozhodovali, rozhodli svobodně, rozhodli v tajné volbě. Já to samozřejmě respektuji, ale myslím, že pokud si mám vážit sám sebe, tak se nepotřebuji podbízet nikomu, nepotřebuji se podbízet ani delegátům toho příštího sjezdu. A vyhodnotil jsem tu situaci tak, že budu věci dělat na 100 % a pokud to nejde v tuto chvíli v pozici poslance, pokud se nemohu ztotožnit se všemi návrhy, o kterých se hlasuje, pokud bych musel dělat sám se sebou kompromisy, se svými názory, tak je lepší, pokud to místo přenechám někomu jinému. A myslím, že každý jsme nahraditelný.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Na sjezdu jste ale dostal 280 hlasů. To není zase tak málo. Čili není to tak, že by celá sociální demokracie jako jeden muž stála drtivě proti vám, nebo podporovala, podporovala vaše protikandidáty. Máte tam své spojence. Ohledně, koneckonců, i ve volbě toho řadového místopředsedy vám chyběly, tuším, tři hlasy. To znamená bylo to takříkajíc velmi těsné. Co, co vaši spojenci říkají na vaše rozhodnutí?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Řada lidí je zklamána. Já tomu rozumím, ale já skutečně nechci v tuto chvíli bojovat marný boj za změnu, které nejsem schopen dosáhnout. Udělal jsem maximum, nabídl jsem programovou i personální změnu v sociální demokracii, po sjezdu jsem se neurazil v tom slova smyslu, že bych kštil oheň a síru. Vnímal jsem to tak, že to je rozhodnutí delegátů. Oni si zvolili vedení, které tady bude nejméně dva roky a především určí tvář sociální demokracie v příštích 4 letech, protože rozhodne o tom, kdo bude poslancem, rozhodne o tom, jaká bude volební kampaň, rozhodne o povolebním vyjednávání, o volebním programu, o tom všem rozhodne toto vedení. Na to, jak budou tyto věci vypadat, bych neměl žádný vliv. A pokud měl, tak velmi minimální. Ale přesto bych jako loajální kandidát a poslanec musel převzít odpovědnost za to, co navrhujeme, za to, co děláme. A přiznám se, že to už nechci.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Jeroným Tejc, poslanec ČSSD, který ohlásil odchod z politiky, odpovídá na moje otázky ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Pane poslanče, mezi tématy, které jste jmenoval, jakožto důvody ke svému odchodu, nebo ty body, v nichž jste v rozporu, nebo ve sporu s vedením strany, jsou také církevní restituce. O těch ale bylo přeci už při uzavření koaliční smlouvy vládní koalice, jejíž součástí byli lidovci, zřejmé, že je to téma, na něm ta vláda stojí a padá. Lidovci to dávali od začátku zcela jasně najevo. Vy na místě Bohuslava Sobotky obětoval byste koalici kvůli restitucím?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Já jsem především tu koaliční dohodu neuzavíral. A myslím, že každá strana, každý politik, který jde do voleb, si musí dvakrát a možná i třikrát rozmyslet, co slibuje. Ale pokud něco slíbí, tak na tom má trvat a má se snažit o to, ty věci prosadit. Byť někdy je to těžké. A proto jsem přesvědčen, a byl jsem tak přesvědčen celé tři roky, že není důvod neprosadit změnu církevních restitucí. Já jsem konkrétní svůj návrh navrhl přímo v březnu roku 2014, to znamená krátce po volbách tak, abychom zamezili tomu, že budou vydávány v těch krátkých lhůtách například nemovitosti, o kterých existuje pochybnost, abychom posílili kontrolní mechanismy. Ten návrh nebyl projednán v Poslanecké sněmovně, doposud je mu bráněno. A jsem přesvědčen, že není důvod, zejména, pokud je 6 měsíců před volbami, nepodpořit zdanění církevních restitucí, které ale, by alespoň částečně napravilo to, čemu se říká restituce, ale ve velké části se jedná o dar, který tento stát dal církvím. Myslím si, že to není nic, co by bylo nesprávné, nesprosaditelné a koneckonců koaliční smlouva neobsahuje explicitně závazek, který by říkal, že s církevními restitucemi žádnou změnu neučiníme.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Já jen podotknu, že ti, kdo církevní restituce navrhli a schválili, nemluví o daru ale o naopak navrácení majetku, který byl zabaven komunistickým režimem. Ale to je věc terminologie. Já se vás zeptám na jinou věc. Vy jste předseda ústavně-právního výboru, takže si nejspíš uvědomujete, že ta cesta, kterou jste navrhl a pravděpodobně i jakákoliv jiná cesta ke změně toho restitučního zákona by byla velmi složitá. Ústavní soud koneckonců restituce podržel proti jejich odpůrcům už jednou.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Určitě je to tak. Ale já bych zdůraznil to, že kdyby došlo k tomu, že se vrací církvím to, co se jim vzalo po 25. únoru 1948, tak bych s tím nejen neměl problém, ale považoval bych to za správné. Pokud se jim vrací to, co se, o co přišly díky pozemkovým reformám v roce 1919 nebo 47, tak to za správné nepovažuji. A pokud se týká té ústavní konformity, ano, určitě by o zdanění rozhodl Ústavní soud, stejně jako o jiných věcech, ale jsem přesvědčen, že to je jedna z mála cest, jak ještě to, co podle mého názoru nebylo vyvážené, nebylo správně nastavené a spravedlivě, ještě nějakým způsobem korigovat a upravit.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a odpovědi Jeronýma Tejce, poslance za sociální demokracii, který před několika dny oznámil rozhodnutí za ČSSD na podzim už nekandidovat. Pane poslanče, představte si, že je dnes 26. října 2013, před chvílí jsme se dozvěděli výsledky parlamentních voleb a vy se chystáte vyrazit do Lán na schůzku s prezidentem. Jel byste tam dnes znovu?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Přiznám se, že nejel, nicméně nepovažuji to, že jsem se setkal s prezidentem v den voleb, za něco, co by mě mělo diskvalifikovat. Možná to nebylo vhodné, nebylo to vhodné z hlediska načasování, nicméně prezident není bin Ládin a jako prezident republiky určitě není persona non grata v České republice. Alespoň tedy ne pro mě a myslím si, že i pro řadu voličů a občanů České republiky. A pokud se mě ptáte na můj postoj po volbách, ano, zachoval bych se stejně v případě, kdy jsme hlasovali o vyslovení nedůvěry Bohuslavu Sobotkovi po volbách, neboť výsledek 20 %, nejhorší výsledek sociální demokracie od roku 92, jsem nepovažoval za správný a stejně tak jako většina členů předsednictva sociální demokracie. A to, že nakonec se z toho mediálně stal onen známý puč, to, že většina orgánů, když hlasuje, je označena za pučisty, to beru na vědomí, smířil jsem se s tím, ale tento názor na to, že tehdejší volby byly neúspěchem a že za to nese odpovědnost předseda, ten si ponechám.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Připomeňme ale, že v souvislosti s tou schůzkou kritika nemířila ani tak na to, že jste se setkali s prezidentem republiky, jako spíš na to nebo mimo jiné na to, že účastníci té schůzky o ní neříkali pravdu, tvrdili, že se nekonala. Koneckonců i vy sám jste se vyhýbal odpovědi. Já jsem se díval na tehdejší materiály, řekl jste reportérce České televize do kamery, že pokud má informace, tak má jistě i záběry. Nemluvil jste, nemluvil jste na přímo a čestně. Pokud byste tehdy přiznal pravdu, možná jste byl dnes vy prvním místopředsedou jako Milan Chovanec.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Pane redaktore, nemáte pravdu. Já jsem několikrát a i novinářům České televize a Českého rozhlasu řekl na konkrétně položenou otázku, zda proběhla schůzka s prezidentem v Lánech, že tuto věc nebudu komentovat. Myslím, že to je standardní odpověď. Takto jsme se tehdy dohodli, byť tuto dohodu o tom, že se o této věci nebude hovořit, navrhoval Milan Chovanec. Já tuto věc respektuji. Nikde jsem o té věci nelhal a opravdu bych nerad, abych byl stavěn do role někoho, kdo nemluví pravdu. Já jsem o té věci zcela jasně odpovídal a myslím si, že není, co by mi v této věci mohlo být vyčítáno.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Ano, je pravda, ani já jsem vás neobvinili ze lži, já jsem citoval váš výrok, pokud máte informace, tak máte jistě i záběry. Tam jistě žádná lež není. Nicméně pravděpodobně byste mohl svou situaci tehdy zachránit. Koneckonců Milan Chovanec, který byl v Lánech s vámi, je dnes prvním místopředsedou ČSSD.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Určitě mohl. Ale v životě jsem se vždy snažil o to, abych si, abych neměnil své názory za pozice, abych neměnil své názory za postup, za kariéru a koneckonců jsem tak učinil i teď, protože kdybych ubral ze svých názorů, kdybych možná třeba jen mlčel, tak bych mohl být příští 4 roky poslancem a jistě by to pro někoho mohlo být lákavé. Pro mě ne, já si raději zachovám rovnou páteř a raději si ponechám své názory, než abych je měnil za kabát, než abych měnil kabát a získával třeba nové posty.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vy jste říkal, že jste to rozhodnutí konzultoval pouze se svými nejbližšími, to znamená, nemluvil jste o tom ani s ostatními účastníky té lánské schůzky, kteří museli už z nejvyšší politiky odejít, například s Michalem Haškem nebo Zdeňkem Škromachem?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Ne, nekonzultoval a tuto věc se dozvěděli z médií jako všichni ostatní.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Vy jste říkal, že byste mohl být 4 roky poslancem ČSSD, to je jistě pravda, ale možná, že to je příliš malá ambice. Vy sice nesouhlasíte s vedením ČSSD, ovšem toto vedení se může samozřejmě v případě volebního neúspěchu velmi rychle proměnit. Může tam být někdo úplně jiný. Neutíkáte z toho boje předčasně?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Myslím si, že rozhodně ne. Každý, kdo mě zná, tak ví, že se nevzdávám jen tak lehce, nicméně já jsem sociální demokracii nabídl své služby dvakrát a dvakrát nebyly přijaty. Já to respektuji a skutečně myslím, že nemám žádnou povinnost nabízet své služby potřetí a pokud se sociální demokracie rozhodla, že půjde tímto směrem, je to její právo, já to určitě nezpochybňuji, nebudu jí házet klacky pod nohy, ale nemám důvod za každou cenu neustále nabízet své služby, přesvědčovat všechny o tom, že bych vyvedl sociální demokracii z krize a teď se o to bude muset pokusit třeba někdo jiný.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Já z těch slov cítím jistý pesimismus, co se týče tedy výsledku sociální demokracie ve volbách. Jaké je vaše očekávání?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Tak o tom, jak dopadnou volby, rozhodnou voliči a skutečně ten účet se bude moci udělat až za 6 měsíců a do té doby se stane spousta vody, spousta vody v řece uteče, spousta věcí se stane. Jestli sociální demokracie má nebo nemá šanci vyhrát volby, to je skutečně v tuto chvíli ve hvězdách. Já si počkám na výsledek voleb a nebudu v tuto chvíli ty šance hodnotit.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Co říkáte na, řekněme, první výstřely v té předvolební kampani z toho volebního děla ČSSD, když použiju tento příměr?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Nejsem odpovědný za volební kampaň, nemám na ni žádný vliv a nebudu kolegům vzkazovat přes média, co si o této kampani myslím. Tu příležitost říct, co se mi líbí a nelíbí, ještě v tuto chvíli na jednání poslaneckého klubu mám a pokud budu mít pocit, že něco se dělá špatně, určitě to řeknu, ale nebudu to říkat v médiích.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A postupoval byste stejně jako Bohuslav Sobotka v té jedné otázce klíčové, to znamená, ptám se na jeho rozhodnutí, které oznámil nebo nechuť jít do koalice, v níž by se role sociální demokracie a hnutí ANO obrátily, tedy nedělat Andreji Babišovi juniorního partnera v koalici.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Tak pokud nechceme Andreji Babišovi dělat juniorního partnera, být menší stranou ve vládě, tak se musíme snažit ty volby vyhrát. Zatím bohužel těmi kroky, které jsme učinili, jsme nahráli možnosti Andreje Babiše vyhrát volby a stát se lídrem politické scény. Takže určitě nikdo z nás by si nepřál, aby sociální demokracie skončila ve vládě druhá nebo dokonce třetí, aby byla slabším partnerem, ale k tomu, aby se to nestalo, není potřeba říkat, s kým ne do koalice, ale učinit všechno proto, aby sociální demokracie byla na té pásce první a porazila hutí ANO a teď kolegové samozřejmě po sjezdu mají všechny karty v rukou, mají absolutní vliv na to, co se děje v sociální demokracii. Myslím si, že i tím mým rozhodnutím jsem jim to ulehčil a mají tedy možnost ukázat, co umí.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Znamená váš odchod z politiky také odchod ze sociální demokracie nebo zůstanete členem?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Jak jsem řekl už na té tiskové konferenci, členem sociální demokracie zůstávám, zůstávám i členem poslaneckého klubu a pokud by...

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Myslím samozřejmě po volbách. To znamená, až nebudete členem poslaneckého klubu, nebudete poslancem.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Já skutečně nevím, co se stane po volbách. Žádné rozhodnutí v této věci jsem neučinil a jsem členem sociální demokracie 20 let a přiznám se, že neplánuji žádné změny. Nicméně každé rozhodnutí činím až na základě toho, co se děje, takže vyloučit nelze nikdy nic, ale žádné takové rozhodnutí opustit sociální demokracii neplánuji.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A nabízela po tom vašem rozhodnutí angažmá nějaká jiná politická strana?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Ano. Mohu se v uvozovkách svěřit s tím, že jsem zaznamenal určité nabídky, ale nebudu v tuto chvíli žádné takové nabídky přijímat a nechci kandidovat za žádnou jinou stranu. Jak jsem řekl, to, že odcházím z primárních voleb do Poslanecké sněmovny, to, že nekandiduji do Poslanecké sněmovny, znamená, že nekandiduji za nikoho jiného a tento mandát dokončím a poté, protože žádnou jinou politickou funkci nemám, logicky tedy skončím s aktivní politikou.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A jen velmi krátce, můžete říct, kdo vám tu nabídku dal?

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Určitě nemohu.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
To byla poslední odpověď sociálnědemokratického poslance Jeronýma Tejce, který vysvětloval důvody svého rozhodnutí odejít z politiky. Díky za váš čas a odpovědi.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Díky taky. Na shledanou.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A díky všem, kdo nás poslouchali. Krásný zbytek dne přeje Jan Moláček.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Moláček
Spustit audio