Je třeba potlačit chuť municipalit dělat si z poplatků za vedení sítí zdroj příjmů, domnívá se ICT specialista

19. listopad 2019

Výstavba internetových sítí by mohla zlevnit. MPO chce zrušit poplatky, které poskytovatelé internetu platí za vedení sítí přes pozemky státu a samospráv. Úskalí tohoto nastavení vysvětluje prezident Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakub Rejzek.

Ministerstvo chce tímto krokem urychlit budování sítí pro rychlý internet. A to i v místech, kde se zatím nevyplatí investovat. Část obcí je proti. Předseda Svazu měst a obcí František Lukl vysvětluje proč: „Jde o příjem z rozpočtu dané obce, každá koruna v menších obcích je podstatná.“ V menších obcích prý mohou poplatky tvořit až desetinu příjmů.

Čtěte také

Podle Jakuba Rejzka by zrušení poplatků naopak přivedlo internet do odlehlých oblastí. „Máme neobvyklé množství velmi malých obcí, kde žije málo lidí a tím pádem je tam málo zákazníků. Krajské poplatky, tzv. služebnosti za to, že omezíte vlastnické právo na užívání pozemku, někdy dosahuje až poloviny investičního nákladu,“ vysvětluje. To je naopak významná položka pro investory.

Nezpochybňuje samotný fakt, že soukromá firma má platit za využití majetku, který jí nepatří. „Obce si mohou říct, kolik chtějí, ale pak si nesmí stěžovat, že u nich nevzniká vysokorychlostní internet,“ vysvětluje. Podle něho je třeba se domluvit na metodice výpočtu, která by snížila věcná břemena.

Čtěte také

„Obce mají ústavou zaručená práva a my se s nimi musíme dohodnout. Není šťastné, když pan ministr říká, že jim to nařídíme. V případě obcí musíme žádat o dohodu na funkčním modelu. Ten stávající neumožňuje stavět vysokorychlostní sítě,“ specifikuje požadavky poskytovatelů internetu.

Protože některé obce mají přemrštěné požadavky na cenu za služebnost, je podle něj třeba bavit se právě o metodice. „Bitvy znaleckých posudků prodlužují zahájení stavby přípojky. Nicméně díky nim víme, že zatímco jeden posudek může znít 70 korun za metr, některé z protiposudků obce se dostaly až na 700 korun,“ dodává na závěr.

autoři: Jiří Chum , Marcela Hálová ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.