Ivan Pilný: Připojení k internetu by se mělo stát utilitou. Jako voda nebo elektřina

Poté, co Ivan Pilný z hnutí ANO loni skončil na postu ministra financí, prohlásil, že s politikou končí. Pak ale kandidoval do komunálních voleb, do Senátu, a nyní nastupuje na ministerstvo průmyslu na pozici politického náměstka. Jaké jsou jeho priority?

Ivan Pilný by rád, aby mobilní operátoři zapojovali za velmi výhodných tarifů lidi, kteří to potřebují – ty, kteří jsou málo mobilní, seniory, ale také orgány veřejné a státní správy. „Tam vidím prioritu připojování za rozumné ceny,“ říká.

Máme vládu takovou, jaká je. A taky za to asi platíme.
Ivan Pilný

Spornou otázkou podle Pilného je, zda do Česka přijde další mobilní operátor. „Trh je poměrně saturovaný a když přijde někdo nový, bude muset vybudovat síť na 700 MHz, která je uvolněná,“ upozorňuje s tím, že by byl nerad, aby se v Česku někdo objevil, udělal marketingovou akci a pak to prostě prodal.

Petr Fiala: Voliči nás vnímají jako alternativu k hnutí ANO

Státní vyznamenání, Vladislavský sál, Petr Fiala

Příští parlamentní volby budou o tom, že se voliči budou rozhodovat mezi tím, zda Českou republiku povede hnutí ANO, nebo ODS. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká předseda ODS Petr Fiala, podle kterého občanští demokraté výrazně posílili na komunální úrovni a voliči oceňují jejich politiku.

A jaké další priority ho čekají? Například pilíř digitálního Česka, který se jmenuje Společnost 4.0. Ten obsahuje například digitální infrastrukturu, digitální gramotnost a vzdělávání.

K tomu je ale potřeba zajistit pokrytí internetem pro všechny, kdo o něj mají zájem. Proto je podle Pilného nutné pokračovat v budování optických sítí.

„Připojení na internet by se mělo stát utilitou jako voda nebo elektrická energie,“ uzavírá.

Jak se daří hnutí ANO? A proč se Ivanu Pilnému nelíbí metody Radmily Kleslové? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.