Jastraban: Dubčeka bylo komplikované si obhájit. Byl to idealista

18. srpen 2018

Ačkoli je Adrian Jastraban ročník 1969, v novém televizním filmu hraje Alexandra Dubčeka. Co se během natáčení dozvěděl o roce 1968, Alexandru Dubčekovi a dalších postavách té doby?

Před vstupem na plac byl Adrian Jastraban v maskérně pět hodin. Musel také oprášit své znalosti ruštiny. „Myslel jsem, že je to omyl. Už se kdysi stalo, že mi volali ze Slovenska, potřebovali herce hrajícího v Čechách a chtěli kolegu, dostali špatné číslo. Já jsem myslel, že je to stejný případ, že mu vůbec nejsem podobný. Že to nejde, já mám jiný tvar nosu, on měl modré oči, já mám hnědé,“ směje se.

Přípravy s Lacem Halamou byly především o hledání části Dubčekova života, které se film bude věnovat. „Ta postava je komplikovaná. Přečetli jsme si scénář a z toho bylo jasné, čemu se nevěnuje. To byl rok 69, 70. Ta komplikovaná část si zaslouží vlastní prostor, vlastní film,“ vysvětluje herec.

Pan režisér mě ujistil, že mu jde o způsob práce, že ani nechce, aby měl dokonalého Dubčeka na úkor toho, že se s ním bude jinak pracovat, než on si představuje.
Adrian Jastraban

Dubček měl být původně hraný dokument, charakter filmu se Jastrabanovi měnil pod rukama. „Zjistili jsme, že to ten prostor celovečerního filmu unese, tudíž jsme hledali jeho základní lidské vlastnosti. Bylo pro mě těžké zapomenout, že byl členem strany v 50. letech, že byl svědkem toho, co ta komunistická strana umí, jak je to zločinný systém.“

„Celou dobu tam sedět a říkat si, že to snad bude jednou lepší, bylo to komplikované vstřebat, abych si toho člověka obhájil,“ přiznává Jastraban. „Hledali jsme pro nás jeho základní rys. Že to byl slušný člověk, že byl idealista. Toho jsem se držel a s tím jsem pracoval. Snad to bude ve filmu vidět.“ Film Dubček uvede Česká televize 21. srpna ve 20 hodin.